Tether, a treia cea mai mare criptomonedă din lume ca valoare de piață, îi îngrijorează pe unii economiști, temerile ajungând până la Rezerva Federală a Statelor Unite (FED), relatează CNBC.

TetherFoto: Skorzewiak / Alamy / Profimedia Images

Eric Rosengren, președintele FED Boston, a tras un semnal de alarmă luna trecută cu privire la tether, catalogând criptomoneda drept un potențial risc la adresa stabilității financiare.

De asemenea unii investitori se tem că pierderea încrederii în tether ar putea fi „lebăda neagră” a monedelor virtuale, un eveniment imprevizibil care ar putea afecta puternic piața.

Problemele legate de tether au implicații importante pentru lumea în ascensiune a criptomonedelor iar economiștii se tem tot mai mult că acestea ar putea afecta și alte piețe, nu doar cea a monedelor digitale.

Ce este tether?

Șansele sunt destul de mari să fi auzit câteva lucruri despre bitcoin. Dar cum rămâne cu tether?

La fel ca bitcoin, tether este o criptomonedă. De fapt, este a treia cea mai mare criptomonedă din lume ca valoare de piață.

Dar tether este foarte diferit de bitcoin și alte monede virtuale, fiind ceea ce este cunoscut drept un „stablecoin”.

Aceste monede digitale sunt legate de active din lumea reală - ca de exemplu dolarul - pentru a-și menține o valoare stabilă, spre deosebire de majoritatea criptomonedelor care pot fi extrem de volatile.

Bitcoin, de exemplu, a crescut la un preț record de aproape 65.000 de dolari în luna aprilie, acesta scăzând însă până aproape de jumătate din valoarea sa de atunci.

Tether a fost proiectat să fie legat de dolar. În timp ce valoarea altor criptomonede adesea fluctuează necontrolat, prețul tether este de obicei echivalent cu un dolar.

Însă există și excepții și fluctuațiile din prețul tether i-au speriat pe investitori în trecut, aceștia folosind adesea tether pentru a cumpăra alte criptomonede ca alternativă la dolar.

Acest lucru în esență le oferă un mod de a deține un activ mai stabil în perioade de volatilitate ridicată a pieței crypto.

Întrucât piața crypto nu este reglementată, multe bănci evită tranzacțiile cu diferitele schimburi de criptomonede datorită riscului ridicat pe care îl implică. Aici își intră în rol de regulă monedele digitale „stablecoins”.

De ce este tether controversat?

Unii investitori și economiști se tem că firma care emite tether nu are suficiente rezerve de dolari pentru a justifica legarea acestuia de moneda americană.

În luna mai Tether Limited a prezentat rezervele pe care le deține pentru „stablecoins”-urile sale, dezvăluind că doar o fracțiune din activele sale - 2,9% mai exact - erau în numerar în timp ce vasta majoritate erau în hârtii comerciale, o formă de datorii pe termen scurt fără acoperire.

Acest lucru plasează compania în primii 10 deținători de hârtii comerciale din lume, potrivit JP Morgan.

Tether a fost comparat cu fonduri tradiționale de pe piață, fără a avea însă parte de reglementările la care sunt supuse acestea.

Cu tokenuri în valoare de peste 60 de miliarde de dolari în circulație, compania are depozite mai mari decât multe bănci din Statele Unite.

Există de mult timp îngrijorări cu privire la folosirea tether pentru manipularea prețului bitcoin, un studiu afirmând că tokenul a fost folosit pentru a susține bitcoin în timpul unor scăderi de prețuri cheie în 2017 când criptomoneda a cunoscut o ascensiune fulminantă.

Mai devreme în cursul acestui an biroul procurorului general al New York-ului a ajuns la o înțelegere în afara instanței cu Tether și Bitfinex, o platformă de tranzacționare afiliată.

Procurorii din New York acuzaseră firma de mutarea a sute de milioane de dolari pentru a acoperi pierderi de 850 de milioane de dolari.

Tether și Bitfinex au fost de acord să plătească o amendă de 18,5 milioane de dolari fără a admite vreo ilegalitate și li s-a interzis să opereze în statul New York.

Contagiere a piețelor

Analiștii de la JP Morgan au avertizat anterior că o pierdere subită a încrederii în tether ar putea duce la un „șoc sever de lichidități pentru piața mai largă a criptomonedelor”.

Însă există și îngrijorări că o creștere bruscă a retragerilor de tether ar putea duce la o contagiere a pieței, afectând active și din alte domenii, nu doar cel crypto.

Rosengren, președintele FED Boston, a menționat în luna iunie tether și alte „stablecoins” ca fiind unul dintre potențialele riscuri la adresa stabilității financiare.

„Stablecoins devin mult mai populare”, a afirmat economistul în timpul unei prezentări.

„Dacă nu începem să le reglementăm și să ne asigurăm că în fapt există mult mai multă stabilitate pentru ceea ce este prezentat publicului larg ca fiind un stablecoin, o criză viitoare ar putea fi ușor declanșată pe măsură ce acestea devin un sector mai important de pe piața financiară”, a adăugat Rosengren.

Săptămâna trecută Fitch Ratings a avertizat de asemenea că o cerere masivă subită de a transforma aceste tokenuri în dolari ar putea destabiliza piața creditelor acordate pe termen scurt.

Tether nu este singurul stablecoin de pe piață însă e de departe cel mai mare și cel mai popular.

Citește și: