Bursa din New York a încheiat în ușoară scădere vineri, investitorii reacționând la un raport dezamăgitor privind ocuparea forței de muncă, deși le-a oferit totuși motive să creadă că economia SUA merge bine, potrivit AFP.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Dow Jones a scăzut cu 0,03% până la 34.746,25 puncte, indicele Nasdaq a cedat 0,51% până la 14.579,53 puncte și indicele S&P 500 a pierdut 0,19% până la 4.391,34 puncte.

Investitorii au petrecut o mare parte din sesiune încercând să tragă concluzii din raportul lunar al locurilor de muncă din SUA al Departamentului Muncii.

El a raportat 194.000 de de noi locuri de muncă create, semnificativ mai mici decât cele 500.000 așteptate.

Piața a văzut inițial raportul ca o profundă dezamăgire, care a adus înapoi perspectiva unei creșteri a ratei de către Banca Centrală a SUA (Fed), dar, mai presus de toate, a prezentat un tablou neatrăgător al economiei SUA.

Dar odată cu trecerea orelor, investitorii au respins cifra distrugerii locurilor de muncă în educație (161.000), care a cântărit în indicatorul general al creării nete de locuri de muncă.

„Este ceva în neregulă” în raport, a comentat JJ Kinahan, șeful strategiei de piață la TD Ameritrade.

„De aceea nu am văzut o reacție foarte proastă” de pe Wall Street, a explicat el. „Nimeni nu poate înțelege” această cifră din sectorul educației.