Elon Musk a încercat miercuri pe Twitter să încurajeze investitorii să cumpere acțiuni Tesla după ce prețul acestora s-a prăbușit dramatic anul acesta, relatează Markets Insider.

Elon Musk la deschiderea fabricii Tesla din GermaniaFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Comentariul său a venit după ce un utilizator al rețelei de socializare pe care a cumpărat-o la sfârșitul lunii octombrie a sugerat că miliardarul ar putea fi parțial responsabil pentru prăbușirea cu 64% a prețului acțiunilor producătorilor auto, situație care a șters peste 600 de miliarde de dolari din capitalizarea de piață a Tesla.

„Poate că așa este, caz în care... ocazie de a cumpăra!”, i-a răspuns Musk, înainte de a critica din nou Rezerva Federală, banca centrală de la Washington.

„Eu tot spun că dobânda de referință a Fed este nebunească deoarece datele pe care le văd arată că deja suntem în deflație. Dacă asta este adevărat, atunci randamentul real al obligațiunilor pe termen scurt ale Trezoreriei este în mare echivalent cu cel al S&P500”, a mai afirmat miliardarul.

Musk a criticat în mod repetat în ultimele săptămâni Fed în contextul în care banca a majorat dobânzile de referință de la aproape 0% în luna martie la peste 4% în prezent într-o tentativă de a scădea inflația istorică din Statele Unite.

Ultima majorare cu 0,5 puncte procentuale a avut loc chiar joia trecută, chiar dacă ultimele date privind inflația din SUA arată că aceasta a avut o scădere peste așteptări în luna noiembrie.

Dobânzile de referință mai mari se traduc în câștiguri mai bune din conturile de economii și obligațiunile emise de Trezorerie, acestea devenind mai atractive pentru investitori comparativ cu acțiunile de pe bursă și alte active financiare riscante.

Tesla ar pregăti noi reduceri de personal

Un alt val de disponibilizări ar urma să afecteze în următorul trimestru producătorul american de vehicule electrice, potrivit unei știri publicate miercuri de site-ul de specialitate Electrek, care citează surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Informațiile preluate inclusiv de agenția Reuters afirmă de asemenea că Tesla va îngheţa angajările. Compania nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia, Musk dizolvând în mod faimos departamentul de relații publice al companiei încă din noiembrie 2020.

Informaţiile vin într-un moment în care investitorii Tesla sunt îngrijoraţi de activităţile lui Musk, care în octombrie a plătit 44 miliarde de dolari pentru a cumpăra Twitter.

Mai mult, analiştii au redus preţul ţintă pentru acţiunile Tesla, din cauza temerilor privind scăderea cererii de vehicule electrice în China anul viitor.

În iunie, Musk anunţa că Tesla va renunţa la 10% dintre angajaţi în următoarele trei luni, însă ulterior a dat înapoi în privința măsurii după ce ea a provocat îngrijorări în rândul investitorilor.