Acțiunile europene s-au chinuit joi să-și găsească o direcție, în condițiile în care prudența a fost sentimentul dominant în rândul investitorilor înainte de decizia Băncii Centrale Europene privind dobânzile cheie. Acțiunile Credit Suisse au crescut după ce ajutorul din partea Băncii Naționale a Elveției (SNB) a risipit unele temeri privind o posibilă criză bancară globală, transmite Reuters.

Investitor cu ochii pe evoluția acțiunilorFoto: DreamsTime / Vquang90

Indicele STOXX 600 era aproape neutru în jurul orei 13:30, după ce crescuse cu până la 1,6% în primele tranzacții de dimineață. Scăderea din această săptămână a indicelui este de aproape 3,8%, deoarece prăbușirea Silicon Valley Bank de săptămâna trecută a ridicat îngrijorări cu privire la tensiunile din sectorul bancar global și a dus la o cădere bruscă a acțiunilor bancare.

Indicele sectorial al băncilor a crescut cu doar 0,22%, după ce în ședința precedentă a înregistrat cea mai abruptă scădere pe o zi din mai bine de un an.

Acțiunile Credit Suisse au crescut cu 20% după ce au primit un „colac de salvare”

Credit Suisse care se află în centrul crizei bancare din Europa, a recuperat 19,8% după ce a spus că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană pentru a-și consolida lichiditățile și a obține încrederea investitorilor.

Acțiunile creditorului cu sediul la Zurich se prăbușiseră miercuri cu 24% până la un minim record.

„Se pare că există un colac de salvare pentru instituția de credit aflată în dificultate, ceea ce ar trebui să prevină un nou moment Lehman, spre ușurarea piețelor și a investitorilor Credit Suisse", a declarat Victoria Scholar, șefa departamentului de investiții de la compania financiară Interactive Investor.

„Banca, care există din 1856, a contribuit decisiv la susținerea creșterii economiei elvețiene, SNB apreciind în mod clar că importanța sistemică a băncii prevalează asupra oricărui argument privind hazardul moral", a adăugat ea.

Toți ochii sunt acum pe BCE

Costul asigurării expunerii la obligațiuni corporative europene din categoria junk a scăzut, de asemenea, ceea ce denotă un sentiment de ușurare în rândul investitorilor.

Toți ochii sunt ațintiți asupra ședinței BCE din cursul zilei de joi, pentru a obține un prim mare indiciu al modului în care factorii de decizie vor răspunde la temerile tot mai mari legate de bănci.

„Pe de o parte, avem presiunile inflaționiste în creștere în zona euro, pe care BCE trebuie să le domolească prin majorări mai agresive ale dobânzilor, iar pe de altă parte, avem acum acest stres asupra băncilor din cauza creșterii randamentelor", a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

„BCE va trebui să găsească o cale de mijloc atât pentru a atenua stresul asupra băncilor, cât și pentru a continua să lupte împotriva inflației, iar o majorare de 25 de puncte de bază ar putea fi acea cale de mijloc”, a mai spus el.

(Foto articol: © Vquang90 | Dreamstime.com)