​Hui Ka Yan, fondatorul și președintele gigantului imobiliar chinez Evergrande, și-a pierdut statutul de miliardar după ce în urmă cu doar 6 ani era al doilea cel mai bogat om din Asia, relatează Business Insider.

​Hui Ka Yan (Xu Jiayin in mandarina)Foto: Shepherd Zhou / Associated Press / Profimedia Images

Averea lui Hui se ridica la 42 de miliarde de dolari în 2017, capitol la care era depășit în Asia doar de familia Ambani a Indiei.

Însă acum magnatul chinez în vârstă de 65 de ani, care a fost plasat în arest la domiciliu de autoritățile chineze în luna septembrie, și-a pierdut statutul de miliardar după ce averea sa s-a prăbușit cu 98% în contextul crizei profunde prin care trece Evergrande, care a contagiat sectorul imobiliar din China.

Potrivit indexului miliardarilor publicat miercuri de Bloomberg, averea magnatului chinez se ridică acum la 979 de milioane de dolari.

Hui a fost plasat în arest la domiciliu în data de 29 septembrie, după ce mai devreme în cursul lunii respective autoritățile au arestat o parte dintre angajaţii diviziei de gestionare a averilor din cadrul Evergrande.

Averea sa a intrat în declin puternic odată cu prăbușirea acțiunilor Evergrande, care cu doar câțiva ani în urmă era una dintre companiile simbol ale Chinei, în perioada sa de expansiune masivă a sectorului de construcții.

Probleme majore pentru compania fondată de Hui Ka Yan

O bună parte din noile locuințe construite nu s-au vândut niciodată, un fost oficial de rang înalt de la Beijing afirmând recent că în apartamentele goale din toată China ar încăpea încă 1,4 miliarde de oameni.

Deși nu este întru totul clar cât din averea de odinioară a lui Hui provenea din participația sa la Evergrande, ea se ridică în continuare la 60%, magnatul fiind cel mai mare acționar al companiei.

Potrivit informațiilor Manager Magazin, datoria Evergrande a crescut la 2.440 de miliarde de yuani (aproximativ 302 miliarde de euro) până în decembrie 2022, după pierderi nete anuale de 686 miliarde de yuani în 2021 și 126 miliarde de yuani în 2022.

În pofida dificultăților, Grupul Evergrande rămâne a doua cea mai mare companie imobiliară din China în ceea ce privește cifra de afaceri. Evergrande dezvoltă proiecte imobiliare și vinde locuințe în principal rezidenților cu venituri medii și superioare. Compania are sediul în Shenzhen, dar holdingul este înmatriculat în Insulele Cayman.

Piața imobiliară reprezintă aproximativ un sfert din economia chineză. Potrivit unor calcule făcute recent de Reuters, investițiile imobiliare au scăzut în China cu 20,6% în luna iunie față de aceeași lună a anului trecut, după un minus de 21,5%, în luna mai.