Prețul acțiunilor IBM a crescut cu 12% joi, ajungând la cel mai înalt nivel din 2013 încoace, după ce compania a raportat estimări peste așteptări privind veniturile datorită cererii puternice pentru serviciile sale legate de inteligența artificială (A.I.), relatează Reuters.

IBMFoto: Julius Kielaitis, Dreamstime.com

Comenzile primite de divizia IBM responsabilă de dezvoltarea inteligenței artificiale generative s-au dublat în al patrulea trimestru al anului trecut și este așteptat ca ele să ajute gigantul tech american să își crească cu 4-6% veniturile totale pe care le va înregistra în 2024.

Estimările au fost publicate miercuri seara în raportul IBM privind rezultatele financiare pe care le-a obținut în ultimul trimestru al lui 2023.

Prețul acțiunilor IBM a crescut până la 194,93 dolari, cel mai ridicat nivel de după iunie 2023, după publicarea datelor. Capitalizarea totală de piață a IBM a crescut cu aproximativ 19 miliarde de dolari după această nouă apreciere.

Acțiunile IBM s-au apreciat cu 18% de la începutul acestui an, compania cu sediul în statul New York fiind unul dintre giganții tech americani care au câștigat de pe urma interesului uriaș al investitorilor față de domeniul în plină expansiune al inteligenței artificiale.

IBM a beneficiat și ea de pe urma entuziasmului uriaș al investitorilor față de A.I.

Impulsionată de perspectiva reducerii dobânzilor de referință, entuziasmul față de ascensiunea fulminantă a tehnologiilor legate de inteligența artificială și creșterea economică a SUA, una care a sfidat toate așteptările și prognozele privind o recesiune, bursa americană a înregistrat în 2023 un an cu randamente pe alocuri record și în multe cazuri aproape de maximele istorice.

Trendul a continuat și la începutul acestui an, în pofida îngrijorărilor legate de piața imobiliară și a altor probleme structurale precum creșterea continuă a datoriei publice a SUA, care a ajuns la un nou nivel record.

Aprecierea spectaculoasă a acțiunilor IBM vine la doar o zi după ce capitalizarea de piață a Nvidia, o altă mare companie tech din SUA, a depășit pentru prima oară pragul de 1,5 trilioane de dolari, de asemenea pe fondul entuziasmului uriaș al investitorilor privind aplicațiile A.I.

De la lansarea pe 22 decembrie 2022 a ChatGPT, cel mai cunoscut program de A.I. în rândul publicului larg, și până în prezent prețul acțiunilor Nvidia a crescut de la 152 de dolari la 613,62 dolari.

Creșterea spectaculoasă a acestei companii cunoscute timp de ani de zile mai ales de fanii jocurilor video datorită plăcilor sale grafice se datorează dominației sale de pe piața unităților de procesare grafică (GPU) avansate, componentele folosite de sistemele A.I. pentru calculele complexe pe care le operează.

FOTO Articol: Julius Kielaitis, Dreamstime.com.