Gabriel și-a deschis o firmă de construcții. Lucrează pentru companii, face hale, depozite și ateliere, amenajează tot felul de clădiri industriale. Acum se confruntă cu probleme de personal, are nevoie de electricieni și nu prea găsește. „Avem viziunea, știm rezultatele pe care le vrem. Nu găsim oamenii potriviți. Sau oamenii potriviți poate sunt prea scumpi sau nu ni-i permitem noi” - se plânge el confraților antreprenori, la un curs de management, în București.

workshop la BT StupFoto: Hotnews

10-12 antreprenori și manageri s-au așezat, în careu, la hub-ul de afaceri BT Stup, să-și împărtășească experiența și să-și înțeleagă mai bine business-ul.

Liana Rosetka, expert în management, cu 15 ani de muncă în corporații, a ascultat pe fiecare. Ea crede că Gabriel și mii de alți patroni români care se plâng că nu-și pot aduce în firme lucrătorii potriviți ar fi bine să lucreze mai mult pentru a scoate la suprafață și a dezvolta potențialul fiecărui om din firmă.

„Rolul liderului este de a scoate maximum din oamenii cu care lucrează. Acolo trebuie să fie focusul meu. Caut potențial pe care să-l formez. Sunt foarte puține business-uri în care poți să începi fără să investești” - le-a spus Liana antreprenorilor care au venit la workshop-ul ei gratuit, de la Stup.

Dincolo de bani, ea atrage atenția patronilor români să nu uite de două dimensiuni importante pe care e bine să i le ofere angajatului, când vine în companie: scopul muncii lui și apartenența sa la organizație și la valorile acesteia.

„Ceea ce fac eu cum contribuie la rezultatul final? Aici eșuează muți dintre manageri - nu-i ajută pe oameni să-și identifice sensul. Uite, măi, când tu pui un șurub la bicicleta aia, nu e vorba că ai pus un șurub, ci că faci o bicicletă zdravănă, cu care se va da o fetiță. Când zidești, tu construiești o casă, nu doar pui niște cărămizi una peste alta. Ăsta e rolul managerului și al liderului, de a-ți transmite treaba asta: Cum ceea ce faci tu contribuie la rezultatul final și este important. Nu există rol neimportant!” - consideră experta.

Șef vs. lider vs. manager în România: „Ne este mai ușor să ne uităm la angajați-de ce nu fac ei ce trebuie”

După 15 de ani de lucru în companii multinaționale, inclusiv în telecom, Liana Rosetka, își pune acum disciplina și experiența acumulate în corporații în slujba antreprenorilor cu startup-uri și afaceri mici.

Și în firmele mici există lideri, manageri și tot felul de șefi și șefuleți. E diferență între ei, tot așa cum este o mare diferență între succes și eșec în business.

  • Cum vede Liana șeful: „Cel mai adesea, când te uiți la cel pe care îl consideri șef, acolo e vorba de autoritate formală (oficială) și cam atât. Omul nu îți inspiră neapărat încredere și nici energia de a face lucruri”.
  • Managerul este diferit: „Pune oamenii în rolul potrivit”.
  • În fine, liderul „este cel care creionează viziunea și care se uită la oameni și îi ajută să crească”.

Autoritatea se referă la capabilitățile pe care el, ca lider sau ca manager, le are. Ce face omul ăla? Și eu îmi păstrez autoritatea și respectul oamenilor ca urmare a lucrurilor pe care le fac și cum sunt eu ca persoană versus când sunt șef și mi se pare că ceilalți doar trebuie să execute ce gândesc eu. Și asta mă duce cu gândul la oamenii care fac treabă și motivația pe care ei o au” - spune Liana Rosetka.

Dar de ce angajații români au salarii mici în anumite firme și aceiași angajați, când pleacă la alte companii, sau în străinătate, brusc devin mai productivi și sunt și ei plătiți mai bine? Aici managerul este foarte important, el trebuie să-i spună clar lucrătorului ce așteaptă de la el și cum îi este măsurat gradul de realizare a sarcinii. Dar pentru asta e nevoie de onestitate, în primul rând față de tine ca manager.

„Productivitatea oamenilor vine din nivelul lor de motivație și din competențele pe care le au, dar și din claritatea mesajului din partea managerului. Când omul știe exact ce are de făcut și de ce trebuie să facă lucrul respectiv, cu siguranță rezultatul este diferit. Doar că ne este mai ușor să credem că oamenii nu-și fac treaba pentru că sunt prost plătiți, pentru că atunci ar trebui să ne uităm la noi ca manageri ce am putea să facem mai bine, dar ne e mai ușor să ne uităm la angajați-de ce nu fac ei ce trebuie, cum trebuie. Și proiectăm asupra lor acest lucru: nu vor, nu sunt în stare, nu sunt motivați, vor mai mulți bani. Dar, în realitate, trebuie să ne uităm la ce trebuie să facem noi mai bine (ca manageri)” - crede experta.

Cei mai mulți patroni români nu au de unde să acceseze resurse manageriale mari și nu au la dispoziție nici departamente sofisticate de resurse umane. Dar, în relația cu angajații, pot măcar să țină seama de 3 aspecte când evaluează performanța cuiva - consideră Liana.

„Când vorbești despre performanța unui individ și despre cum lucrează un om, te gândești la 3 lucruri distincte:

  • 1. competențele, capabilitățile lui.
  • 2. motivația. Ce îi place lui, de ce face lucrul pe care îl face. Unii fac pentru că le place jobul, altora le plac atmosfera, mediul, echipa. Pentru alții e importantă relația cu șeful, alții vor să crească.
  • 3. mai e o zonă care cel mai adesea le scapă managerului: felul în care el, ca manager, le transferă oamenilor așteptările sale, le spune oamenilor ce au de făcut, care este rezultatul pe care ei îl așteaptă, cum se măsoară rezultatul? Ni se pare că ceilalți au înțeles că știu despre ce este vorba, dar nu e așa”.

Dar banii ce rol au în performanța angajaților? Dacă același angajat, în aceeași firmă, primește mai mulți bani, el devine mai bun? Liana Rosetka îi avertizează pe manageri și patroni că majorarea salariilor are „două tăișuri”.

„Mai bun? Nu știu, poate pentru o vreme are energie mai multă. Dar în scurt timp i se va părea că merită și mai mulți bani, pentru că el face lucrurile bine, pentru că - nu-i așa? - a avut energie mai multă și a generat un rezultat mai bun. Creșterea salariului are două tăișuri:

  • poate să genereze motivație pe timp scurt, dar nu crește motivația pe termen lung și, dacă nu am motivație, nici productivitatea nu este așa cum mi-o doresc.
  • În schimb, dacă umblu la bani, umblu la beneficiile omului, îl demotivez. Deci banii nu e obligatoriu să motiveze spectaculos, în schimb demotivează al naibii de rău”.

Vezi AICI calendarul cursurilor de la BT Stup și înscrie-te unde mai sunt locuri libere...