Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca doua companii din doua zone diferite sunt interesate de cumpararea Oltchim, a carei privatizare este prevazuta pentru luna septembrie, potrivit draftului scrisorii de intentie catre FMI. Reamintim ca in luna aprilie patru companii si-au depus ofertele neangajante pentru privatizarea Oltchim. Una dintre ele este compania rusa TISE JSC, fondata in 2003 in urma unui parteneriat intre trei companii ruse cu capital de stat (Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz). Zarubejneftegaz este o filiala a Gazprom, dar datele publice nu indica procentul de actiuni detinute de Zarubejneftegaz in TISE JSC. TISE are ca obiect de activitate, potrivit site-ului propriu, productia si operarea facilitatilor de energie electrica, dar si a unor lucrari in idustria gazelor si petrolului. TISE si-a anuntat intentia de a participa la privatizarea Oltchim inca din noiembrie 2011.

Combinatul OltchimFoto: AGERPRES

"Ne speriasem la un moment dat ca nu vine nimeni, au venit doua companii din doua zone diferite" ale lumii, a spus primul ministru, la inceputul sedintei de guvern.

Seful guvernului nu a oferit alte detalii. "Sunt doua tari mari si destul de departate una de alta", s-a multumit el sa declare.

Premierul l-a avertizat pe ministrul Economiei ca "raspunde cu capul" de privatizarea Oltchim: "Aici, domnul ministru Chitoiu, stiti, raspundeti - capul, viata si tot - de succesul operatiunii de privatizare de la Oltchim".

Liderii de sindicat de la Oltchim au oprit miercuri dimineata activitatea in semn de protest fata de tergiversarea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului si solicita de urgenta vizita premierului Victor Ponta la Ramnicu Valcea, anunta agentia Agerpres.

"Este un protest spontan, protestul disperarii. Suntem in dezastru, combinatul moare. Ieri directorul general, domnul Constantin Roibu si-a inaintat demisia pentru ca asa se pare ca i s-a cerut. Nicio promisiune de la Bucuresti nu s-a concretizat. Privatizarea nu credem ca va avea vreun succes, toate semnele sunt ca se grabeste lichidare societatii. Nu mai avem curent, nu avem salarii de 2 luni luate. Cerem domnului Ponta sa vina aici la Ramnicu Valcea", a declarat liderul sindicatului OLTCHIM, Mihai Diculoiu.

Acesta a mai spus ca liderii de sindicat pe fiecare sectie au iesit spontan sa protesteze, urmand ca in cursul zilei de miercuri, "functie de cum le-a ajuns cutitul la os, angajatii combinatului sa iasa in strada".

Directorul general al OLTCHIM, Constantin Roibu, despre care sindicalistii au afirmat ca si-a inaintat demisia, nu a putut fi contactat.

Joi, 23 august, guvernul a aprobat un memorandum al Ministerului Economiei ce propune schimbarea strategiei de privatizare a societatii comerciale Oltchim Ramnicu Valcea, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu. Memorandumul propune privatizarea Oltchim prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de statul roman la S.C. Oltchim S.A., reprezentand 54,8% din capitalul social, si a creantelor AVAS si S.C. Electrica S.A., insumand 1,8 miliarde lei, adica 56% din totalul datoriilor S.C. Oltchim S.A.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. In actionariatul Oltchim se mai regasesc compania PCC SE, inregistrata in Germania, care detine 18,32% din actiuni, iar fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Potrivit anunului de privatizare, Ministerul Economiei prin OPSPI ofera spre vanzare un numar de 188.100.976 actiuni, reprezentand 54,8062 % din capitalul social al Oltchim.

Valoarea nominala a unei actiuni este de 0,10 lei.

De asemenea, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa vanda creanta pe care o detine asupra Oltchim. La data de 31 iulie 2012, cuantumul acestei creante era de 1,12 miliarde lei. La randul sau, Electrica va vinde creanta pe care o detine asupra Oltchim, aceasta fiind la data de 7 august 2012 de 661,2 milioane lei.

Pretul de oferta al creantelor AVAS si Electrica va fi facut public prin intermediul unor anunturi ulterioare.

Metoda de privatizare va fi una combinata: licitatie cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare. Criteriul de selectie a ofertantului castigator este cel mai mare pret oferit pe actiune. Aceeasi metoda de vanzare se preconizeaza a fi aplicata si pentru vanzarea creantelor pe care AVAS si Electrica le detin asupra Oltchim.

Viitorul actionar majoritar va avea optiunea de a decide cumpararea, de catre Oltchim sau alta entitate, a activelor Arpechim aferente activitatii de rafinare detinute de OMV Petrom, conform termenilor care vor fi conveniti cu acesta.

Compania Oltchim a mai fost scoasa la vanzare si in primavara. Atunci, patru companii (doua straine si doua romanesti) au depus oferte "preliminare si neangajante" pentru privatizarea Oltchim. Cele patru companii erau: S.C. PEGAMONT S.A. Ploiesti (Romania), PCC SE (Germania), S.C. AISA INVEST S.A. (Romania) si TISE JSC (Rusia).