Miza de 17 miliarde de euro in scandalul achizitiilor publice: Companiile de stat scapa de orice control, primariile primesc liber la contracte directe, institutiile de verificare sint amputate

de Cristian Pantazi, Dan Tapalaga     HotNews.ro
Marţi, 2 iulie 2013, 14:48 Economie | Companii


Achizitiile publice totale in 2012
Foto: IPP
Filtrele de control impotriva fraudarii fondurilor publice au disparut aproape complet in urma unei legi votate de Parlament. Legea prevede eliminarea procedurilor de achizitii publice pentru companiile cu capital de stat si regiile autonome si cresterea pragului de achizitii publice (la 30.000 euro) si lucrari (100.000 euro) fara licitatii. "Sistemul de achizitii e complet scapat de sub control", sustine un cunoscator al fenomenului, in timp ce Sorin Ionita (Forum Expert) arata ca s-a dat drumul la strangerea de bani pentru anul electoral. O analiza a IPP arata ca miza este de aproximativ 17 miliarde de euro - volumul achizitiilor publice din Romania din 2012. Efecte colaterale ale legii: "castrarea" a doua institutii de control si verificare, ANRMAP si CNSC.

Care este miza acestei modificari legislative

Miza relaxarii controlului pe piata achizitiilor publice este uriasa. Volumul pietei de achizitii publice din Romania s-a ridicat, in 2012, la aproximativ 17 miliarde de euro, potrivit unei statistici realizate de Institutul pentru Politici Publice. In perioada 2009-2010, numarul total al firmelor contractante a fost de 20.516. In aceasta perioada, valoarea totala a contractelor atribuite prin SEAP a fost de 19 miliarde de euro.

Institutiile cheie cu rol de verificare si control sunt UCVAP (unitate in cadrul Ministerului Finantelor), Curtea de Conturi, ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice) si CNSC (Consiliul National de Contestare a Licitatiilor). ANRMAP a pierdut dreptul de a contesta in instanta licitatiile. Guvernul a anuntat in repetate randuri ca intentioneaza sa desfiinteze CNSC.

Cum s-a dat drumul la achizitii fara control

Miza modificarilor legislative facute de Parlament au fost companiile cu capital de stat si regiile autonome, adica exact locurile in care se deruleaza cele mai mari contracte de servicii, bunuri sau lucrari. Cele doua tipuri de entitati nu mai sunt obligate sa deruleze proceduri de achizitii publice, putind incheia contracte fara a fi obligate sa organizeze licitatii conform OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica.

Ordonanta de Urgenta 34 a fost in ultimii ani singura piedica in calea fraudarii achizitiilor publice. Ea a fost adoptata la presiunile Comisiei Europene, care isi dorea transparenta in licitatii. Ea a fost mai mereu tinta politicienilor si a clientelei politice, dar pina la inceputul anului 2013 isi pastrase principalele prevederi.

Parlamentul a modificat insa esenta acestei Ordonante de Urgenta in urma unui proces elaborat, care a inclus si aportul Guvernului Ponta. Procesul a fost explicat aici de Claudia Pirvoiu. Legea, votata pe 5 iunie, a fost promulgata de presedintele Basescu si publicata pe 28 iunie in Monitorul Oficial.

Ce s-a schimbat

Practic, noile reguli elimina complet transparenta in achizitiile publice la companiile cu capital de stat si regiile autonome si le face incontrolabile. Noile reguli se aplica unor companii precum Tarom, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, CFR SA, Posta Romana, Regia Autonoma de Transport Bucuresti, RADET, etc. - adica exact companiile care au fost permanent in atentia publica pentru lipsa de transparenta a achizitiilor. Acum, companiile nu trebuie sa se mai supuna nici unei reguli privind achizitiile de bunuri, servicii sau lucrari.

O alta prevedere controversata este si aceea prin care pragul achizitiilor publice se ridica de la 15.000 de euro la 30.000 de euro si plafonul de lucrari de la 50.000 de euro la 100.000 de euro fara licitatie. Principalii "beneficiari" sint primarii de localitati mici si medii, unde uneori bugetele totale anuale sint de 100.000 de euro - ceea ce inseamna ca practic nu vor mai exista licitatii.

De asemenea, Legea votata in Parlament elimina si dreptul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) de a cere in justitie anularea unor contracte de achizitie.

Un efect colateral al legii este si eliminarea de facto a unui alt filtru important in calea abuzurilor si fraudelor, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Practic, CNSC nu va mai avea ce sa solutioneze in cazul achizitiilor facute de companii de stat sau regii autonome atit timp cit, neexistind o licitatie, nu vor mai exista nici competitori nemultumiti.

De altfel, CNSC a fost permanent tinta premierului Victor Ponta, care s-a aratat deranjat de activitatea consiliului, acuzindu-i activitatea necorespunzatoare. O analiza HotNews.ro a aratat insa contrariul: 98% din deciziile emise de CNSC in 2012 au ramas definitive si irevocabile. Mai mult, institutia nu putea fi desfiintata pentru ca Bruxelles-ul o ceruse, iar conducerea incomoda nu putea fi schimbata din cauza statutului legal al institutiei. In cele din urma, filtrul CNSC a fost eliminat prin schimbarea regulilor achizitiilor.

Ce spun specialistii in achizitii publice

Violeta Alexandru, director IPP:

 • Este a noua modificare operata numai anul acesta asupra cadrului legal aferent achizitiilor publice si din pacate neorientata spre cresterea transparentei si a credibilitatii sistemului de achizitie. Prin exceptarea regiilor si societatilor comericale cu capital majoritar de stat de la respectarea prevederilor ordonantei 34, chiar daca exista, pana la un punct, o practica europeana de creare a unor reguli distincte pentru unele domenii strategice cum ar fi transportul public, energia, apa si canalizarea si posta si comunicatiile, face un abuz extinzand nejustificat aria de acoperire la nivelul tuturor regiilor din Romania. Suma totala a achizitiilor facute de regiile publice din Romania in 2012 este de nu mai putin de 4,2 miliarde euro, de unde si miza guvernului de a tine cat mai mult din aceste achizitii departe de opinia publica.
 • Ingrijorarea opiniei publice legata de consecintele in termeni de coruptie a cresterii pragului pentru procedurile de achizitii directe de la 15.000 la 30.000 nu este neaparat justificata in conditiile in care si in actualul cadru legal, orice achizitie indiferent de suma trebuie, in final, notificata in SEAP. O masura insa suplimentara trebuie luata pentru intarirea controlului celor care, potential, vor avea tendinta sa ocoleasca cadrul legal impartind achizitii de valori mari in loturi cat mai mici ca sa se incadreze sub acest plafon".

Sorin Ionita, director ExpertForum:

 • Modificarile arata ca a inceput pregatirea pentru anul electoral. Clientela politica va avea doar de cistigat, pentru ca pina acum le-a stat ca un ghimpe in coasta aceasta legislatie pe achizitiile publice.
 • Chiar daca vor exista presiuni ale Comisiei Europene ca legislatia sa fie amendata si sa se revina la un moment dat la prevederile din anii trecuti, vor exista deja suficiente contracte deja acordate fara licitatii, fara filtre de control.

Un personaj familiarizat cu sistemul achizitiilor publice a declarat pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca "Sistemul de achizitii e complet scapat de sub control". "Relaxarea pina la disparitie a regulilor si castrarea institutiilro de control a fost dorita tot timpul, nu doar acum. Au mai existat incercari, dar abia acum USL a reusit sa distruga acest sistem. Probabil ca vor negocia cu Comisia Europeana si vor aplica in continuare regulile corecte doar pe contractele din funduri europene, dar Bruxelles-ul va accepta in cele din urma regulile noi pe achizitiile din fonduri nationale", mai spune sursa citata.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14310 vizualizari

 • +50 (52 voturi)    
  traiasca dinastia ponta... (Marţi, 2 iulie 2013, 14:54)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  a pus laba pe tot, acum urmeaza infruptarea...

  cinste prostilor care i-au votat...
  • -25 (27 voturi)    
   O mica pleashca.... (Marţi, 2 iulie 2013, 16:00)

   cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   De mica concesiune... pe 75-100 de ani... a tuturor carierelor de marmura,granit,etc..atribuita prin licitatie cf.legii anterioare face exact cat 30.000 euro atribuiti fara licitatie,cf.viitoarei legi.
   Sa traiti bine!
 • +40 (40 voturi)    
  Felicitari USL!! Romanii primesc ceea ce si-au (Marţi, 2 iulie 2013, 15:02)

  HotDog [utilizator]

  dorit!! Probabil sunt mult mai multi afaceristi fericiti ca se poate fura decat cei care isi doresc licitatii corecte, atat timp cat nimeni nu se revolta!!
 • +27 (27 voturi)    
  inclusiv (Marţi, 2 iulie 2013, 15:08)

  gabrieel [utilizator]

  tot in lista intra Transgaz, Romgaz...
 • -26 (36 voturi)    
  Mai putin control mai multa libertate! (Marţi, 2 iulie 2013, 15:09)

  Con_stan_tin [utilizator]

  Asta-i o masura liberala, fiecare primar e liber sa-si urmeze propria constiinta.
  • +38 (38 voturi)    
   Conștiință? Mai degrabă cunoștință! (Marţi, 2 iulie 2013, 15:36)

   Wasile [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   Da, fiecare primar are câte o cunoștință - una care face drumuri, una care face șanțuri, una care trage conducte de gaze... și fiecare cunoștință din asta va primi ceva.

   Nu este o măsură liberală - ești liberal cu banii tăi, nu cu banii mei. Cu banii mei ești responsabil, îmi poți justifica fiecare leu, ești răspunzător mai mult decât față de finanțele proprii. Că eu muncesc, primarule, ca să am drumuri, banii ăia nu răsar din copaci!

   Avem o mare lipsă de transparență - odată ajuns în buget (public, local, al regiei autonome, etc.) banul nu mai se știe de unde a venit - este doar bun pentru comisoane, para-ndărăt și contribuții la partid!

   Ce-mi place mie însă la guvernarea asta este determinarea și perseverența cu care atacă fiecare obstacol. Sunt extrem de metodici. Felicitări!
   • -16 (16 voturi)    
    Esti nascut pt ca sa gandesti... (Marţi, 2 iulie 2013, 16:01)

    cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

    Cum ai sa poti fura cu primarul???
    • +21 (21 voturi)    
     >>>>>>>>>>>>>>>> (Marţi, 2 iulie 2013, 16:28)

     Invincible [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

     Pai sa spunem ca primaru e varu-meu si eu ii zic asa: vericule, hai sa ne pricopsim!
     Ma pui sa iti renovez caminu cultural si ma platesti de 10x cat face. 5x mie, 5x tie.

     pam-pam!
    • +15 (15 voturi)    
     Cea mai tare intrebare (Marţi, 2 iulie 2013, 16:42)

     nano2k [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

     Auzi, "Cum ai sa poti fura cu primarul???"
     :)))))))))))))))))
     Initiezi un concurs de idei poate, altfel intrebarea ta e copilareasca de-a dreptul.
  • +27 (27 voturi)    
   Corect. (Marţi, 2 iulie 2013, 15:57)

   Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   O masura liberala: liber la furat.
   • -12 (12 voturi)    
    Si daca nu mai e liber la furat (Marţi, 2 iulie 2013, 17:24)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

    primarii devin cinstiti? Din contra, prin control si interzicere primarii devin si mai hoti. Solutia corecta e cea luata de guvern.
    • +13 (13 voturi)    
     este vorba despre control (Marţi, 2 iulie 2013, 17:52)

     Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     daca la bac nu se puneau camere de filmat, atunci se copia in draci, altfel ai vazut cati au picat anul trecut. Solutia luata de guvern este IRESPONSABILA. Bineinteles ca se fura si asa, dar acum nu ii mai controleaza nimeni.
     • -8 (8 voturi)    
      Ca orice lucru si controlul (Marţi, 2 iulie 2013, 18:49)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

      are parti pozitive si parti negative, sensibil egale.
      Partea pozitiva, in cazul cu primarii, este ca se fura mai putin, partea negativa este ca cheltuire banului public este incetinita, economia scade, lucrarile raman neterminate, metodele de furt devin mai rafinate.
      Masura guvernului inverseaza aceste lucruri.

      In cazul camerelor de la BAC care-i partea negativa?
      • +12 (12 voturi)    
       ok (Marţi, 2 iulie 2013, 20:52)

       Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

       Cu cheltuirea banului public ai dreptate, nu se mai face licitatie, Oprescu face peste noapte o firma fantoma care angajeaza compania x si se alege cu o gramada de bani asa cum a facut cu pistele pentru biciclete.

       In cazul camerelor de la BAC partea negativa este ca l-au schimbat pe Funeriu si acum avem o reforma a la Abramburica.

       Tu chiar iti doresti mizeria asta de guvern?
    • 0 (0 voturi)    
     doamne, (Miercuri, 3 iulie 2013, 14:33)

     boogeyman [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     da' multa minte iti mai trebuie...
  • +18 (18 voturi)    
   Atitudine (Marţi, 2 iulie 2013, 16:01)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   de spagar.
 • +28 (28 voturi)    
  "Companiile de stat....... (Marţi, 2 iulie 2013, 15:17)

  translativus [utilizator]

  ....scapa de orice control, primariile primesc liber la contracte directe, institutiile de verificare sint amputate".
  Deci, stimati alegatori, "alesii" si-au dat......liber la furat din banii vostri !

  Zilnic ni se dezvaluie fata hidoasa a sistemului politic parlamentar, in care orice nelegiuire este posibila.
  Inca putin si vom vedea, daca "regionalizarea" va fi infaptuita, ca ne vor lasa si fara tara.
  Atunci va fi prea tarziu pentru a mai putea indrepta situatia.

  Somn adanc alegatori, alesii vegheaza ....la binele lor !
 • +8 (14 voturi)    
  hehe (Marţi, 2 iulie 2013, 15:55)

  Mazeta [utilizator]

  Descentralizare: mutarea șpăgilor de la centru spre periferie.
  • 0 (0 voturi)    
   achizitii (Miercuri, 3 iulie 2013, 16:25)

   MARTORUL [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Daca nu-i poti convinge, amteste-i cu regionalizarea...
 • +17 (19 voturi)    
  la ce te astepti cand ai un plagiator in fata (Marţi, 2 iulie 2013, 15:56)

  DlGoe [utilizator]

  La ce te astepti cand ai un plagiator in fata ca si prim ministru?

  Te astepti la ceva bun?
 • +14 (14 voturi)    
  bravo. ati facut-o lata de data asta (Marţi, 2 iulie 2013, 17:12)

  jackalphonse [utilizator]

  hai cu pixurile de 1000 de euroi si loganurile de 100 000 de euro. ahhh...daca era tata primar...
 • +8 (10 voturi)    
  ce si face poporul cu mana lui..... (Marţi, 2 iulie 2013, 18:07)

  capy [utilizator]

  poporul roman are antitalent la politica sau ;traieste atat de bine pe cat de inteligent voteaza...e cert ; nivelul de trai al unei natii depinde doar de inteligenta ei....concluzie unde nu i minte... nu i nimik bun....
 • -5 (5 voturi)    
  joc la doua capete (Marţi, 2 iulie 2013, 19:34)

  gamoto [utilizator]

  Se pare ca Base joaca la doua capete. Promulgarea acestei legi, o gafa politica dupa parerea mea, dupa ultimile declaratii acide asupra noii constitutii si a acelora vechi face impresia unei inconsecvente care nu-i este caracteristica, decat daca ceva coace in mintea lui de cea mai mare curva politica de dupa Iliescu incoace!
  • +8 (8 voturi)    
   parerea mea (Marţi, 2 iulie 2013, 22:43)

   comentez [utilizator] i-a raspuns lui gamoto

   Ce sa faca Base? Sa intoarca toate legile USL-istilor?

   Se concentreaza pe ce e mai important, cum ar fi constitutia.

   Majoritatea a votat un parlament USL, asta avem.
  • +8 (8 voturi)    
   Base poate doar amana ... (Marţi, 2 iulie 2013, 23:08)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui gamoto

   ... tampeniile USL, nu le poate impiedica. Daca-mi aduc bine aminte, exista o hotarare a CCR care zice ca Base oate refuza doar o data promulgarea.
   • +1 (1 vot)    
    Mai cerceteaza (Miercuri, 3 iulie 2013, 8:30)

    vladf [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    In cazul unor legi poate sa faca ceva dar pt. OG sau OUG nu cred ca are parghii.
    Astea se adupta in Parlament cu 50%+1 si gata.
 • +9 (9 voturi)    
  LOL (Marţi, 2 iulie 2013, 19:39)

  Ricochet [utilizator]

  Un-fuckin'-believeble...
 • +11 (11 voturi)    
  Am trait s-o vad si pe asta! (Marţi, 2 iulie 2013, 20:40)

  Boomper [utilizator]

  Doamne de ce nu lucrez si eu intr-o companie din asta, acum, cand s-a dat liber la furat?
 • +11 (11 voturi)    
  Traim intr-o tara plina de pungasi (Marţi, 2 iulie 2013, 21:21)

  ploiesteanu [utilizator]

  iar din moment ce ati votat primarii, consilierii, senatorii, deputatii si presedintele, ei se cred indreptatiti sa promulge legi pentru furtul fara bariere a celor alesi, pentru ca au fost votati de voi, dandu-le astfel dreptul tacit de a fura la scara gigantica. Din aceasta cauza tot mai multi nu se prezinta la vot. Are insa puterea o iesire din aceasta situatie: facem pragul de 10 % daca se poate sau , alta varianta, obligam romanul sa vina la vot. Se mira unii de ce la noi, toate investitiile publice costa de 4 sau 5 ori mai mult decat ar fi normal. Romania tara bogata, cu, din ce in ce mai putini oameni pajnici, buni, inteligenti si muncitori si din ce in ce mai multi banditi onerosi. I Cei tineri asta invata, figura omului de success in Romania, bandit la drumul mare.
 • +4 (4 voturi)    
  Libertate tip USL (Miercuri, 3 iulie 2013, 7:06)

  hotnewsfil [utilizator]

  ' Companiile de stat scapa de orice control, primariile primesc liber la contracte directe, institutiile de verificare sint amputate'.
  -----------
  Uraaa! S-a dat liber la furat! Grabiti-va, fratilor, cat sunt oamenii nostri la putere (USL) ca, daca vin ailalti, retrag legea si ne lingem pe bot. Cei mai iuti si mai lungi de mana or sa prinda bucatile ale mari.
 • +2 (2 voturi)    
  Oribil (Miercuri, 3 iulie 2013, 9:07)

  SoimulPatriei [utilizator]

  Ne ducem dracu' de tot...Sunt tanar si deja ma satur de viata.
 • +1 (1 vot)    
  furati, furati si iar furati (Miercuri, 3 iulie 2013, 11:44)

  yellowdog [utilizator]

  prostimea o sa plateasca
 • +1 (1 vot)    
  somnul........natiunii (Miercuri, 3 iulie 2013, 12:04)

  zapciu [utilizator]

  Or sa se umple de bani baietii ! Sa vezi iar ultimul racnet de Ferrari, Porsche, Mecedes, BMV,Rolls-Royce etc. gonind pe sosele patriei, omorand ici-colo cate un fraier in accidente, dar ce mai conteaza! Noi asteptam sa ne apere EUROPA ! Popor roman ....asta meriti......... dormi in pace...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by