Holzindustrie Schweighofer i-a scris presedintelui Camerei Deputatilor despre modificarea Codului Silvic: "Prejudiciul total la bugetul Romaniei ar fi de peste 10 milioane EUR pe an"

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Vineri, 15 mai 2015, 18:33 Economie | Companii


 documente
(15 Mai 2015) PDF, 167KB
​Compania austriaca Holzindsutrie Schweighofer i-a trimis o scrisoare, datata 10 mai si semnata de CEO-ul companiei, Gerald Schweighofer, presedintelui Camere Deputatilor Valeriu Zgonea, in care ii solicita acestuia parerea despre modificarea Codului Silvic, semnaland in scrisoare articolul care se refera la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa.

In scrisoare, compania aminteste de investitiile facuta in fabrica de prelucrare a lemnului in Reci/Covasna si de investitiile totale in Romania care "insumeaza 778 milioane euro" producand "o cifra de afaceri anuala de 510 milioane euro in 2013 (estimarea pentru 2015 fiind de 700 milioane euro).

Ei amintesc si de cei 2600 de angajati romani din prezent in Sebes, Radauti, Siret si Comanesti, "si acest numar va fi crescut la 3150 de angajati romani in mod direct in prima jumatate a anului 2015". "Indirect, prin indisutriile conexe din amonte si aval, asiguram in plus peste 10000 de locuri de munca in Romania. Am platit, in anul 2013, 28 milioane euro taxe si contributii sociale", continua ei.

Compania scrie in continuare ca "este in desfasurare dezbaterea parlamentara privind modificarea Codului Silvic prin care, la articolul 60 f) se incearca limitarea liberei concurente pe piata prin introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa disponibil in Padurile Nationale."

Ce spune compania despre acest articol:

 • "Cuprinde o componenta a ajutorului de stat si incalca principiile fundamentale prevazute in Tratatul de functionare a Uniuneii Europene-TFUE. Acest articol incalca, de asemenea legile UE privind concurenta.
 • Va avea un impact negativ asupra tratatului bilateral de investitii dintre Austria si Romania, dat fiind ca Austria este tara noastra de origine - si, astfel, Romania ar putea fi adusa in fata Centrului International de Solutionare a Disputelor privind investitiile de la Washington.
 • Prejudiciul potential total in urma inchiderii unitatilor noastre de productie ar fi, pentru Bugetul de stat al Romaniei, de mai mult de 10 milioane EUR pe an.
 • Adoptarea acestui articol ne-ar putea obliga sa concediem angajatii."

Citeste aici scrisoarea in intregime (si atasat)

Nu este insa prima data cand compania afirma acest lucru. Tot in data de 10 mai, directorul companiei Gerald Schweighofer a trimis o scrisoare deschisa CSAT-ului in care avertizeaza ca "o implementare a acestui articol ne-ar putea obliga sa concediem angajati". In scrisoarea pe care au trimis-o in toamna anului 2014 catre premierul Ponta, grupul austriac avertiza ca ar putea concedia toti angajatii.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a trimis scrisoarea la Comisia Juridica. 

Amintim ca marti comisiile de specialitate din Camera Deputatilor (de Agricultura, Mediu si Justitie) au respins cererea de reexaminare a Codului Silvic ceruta de presedintele Klaus Iohannis, cu 35 de voturi impotriva si 21 voturi pentru, urmand ca reexaminarea sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3087 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  Unde scrie ? (Vineri, 15 mai 2015, 18:53)

  care_va_sa_zica [utilizator]

  Unde scrie in acest tratat bilateral ca o companie austriaca poate incalca toate legile si regulile de bun simt in industria respectiva fara a suporta nici o consecinta ?

  Cumpara sau nu busteni farta acte de provenineta, de 10 ani, in cantitati astronomice?

  Daca da...s'avem pardon. Ceva penal, totusi, daca inchid fabrica? Niste directori si manageri la bulau? Sa ramana si ceva in urma lor, totusi.
  • +2 (10 voturi)    
   Ciudat: Basescu si Holzindustrie - texte similare! (Vineri, 15 mai 2015, 20:10)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui care_va_sa_zica

   Traian Basescu este implicat in mafia lemnului si actioneaza ca avocat al Holzindustrie Schweighofer, limbajul sau de amenintare la adresa Romaniei fiind identic cu al companiei austriece.

   Intr-un text Hotnews datat "Vineri, 15 mai 2015, 11:27" (vezi citatul 1) Traian Basescu ia partea Holzindustrie afirmind ca Romania trebuie sa respecte un tratat international care interzice limitarea exporturilor. Citeva ore mai tirziu (Vineri, 15 mai 2015, 18:33) apare un alt articol tot pe Hotnews unde este publicata o scrisoare a Holzindsutrie catre presedintele Camerei Deputatilor in care compania austriaca vine cu amenintari similare celor scrise Basescu (vezi citatul 2), invocind tot incalcarea unui tratat international.

   Citat 1: "Traian Basescu afirma ca Romania nu poate interzice exportul de masa lemnoasa neprelucrata, in conditiile in care Tratatul de la Lisabona nu permite ingradirea circulatiei marfurilor. Intr-o postare pe contul lui de Facebook intitulata "Nestiutorii de carte", fostul presedinte ii recomanda lui Klaus Iohannis sa citeasca si el Tratatul de la Lisabona, deoarece "l-ar ajuta in dialogul cu domnul Ponta, vesnicul urechist"."
   Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20141227-traian-basescu-despre-propunerea-lui-ponta-limita-exporturile-lemn-vesnicul-urechist-tratatul-lisabona-interzice-ingradirea-liberei-circulatii-marfurilor.htm

   Citat 2: "Acest articol sus menţionat cuprinde o componentă a ajutorului de stat şi încalcă principiile fundamentale prevăzute în Tratatul de funcţionare a UE. Acest articol încalcă, de asemenea, legile UE privind concurenţa. Articolul 60 va avea un impact negativ asupra tratatului bilateral de investiţii dintre Austria şi România, dat fiind că Austria este ţara noastră de origine şi, astfel, România ar putea fi adusă în faţa Centrului internaţional de Soluţionare a disputelor privind investiţiile de la Wasgington" scrie Holzindustrie
   Sursa: http://www.cameradeputatilor.ro/bp/docs/F1996800690/schw.pdf
   • +3 (3 voturi)    
    expert in tratate? (Sâmbătă, 16 mai 2015, 9:24)

    cinic [anonim] i-a raspuns lui dumitrica

    adica textul respectiv nu exista in tratat?
    iar bubui?
  • +9 (9 voturi)    
   industrie nesustenabila.. (Vineri, 15 mai 2015, 22:11)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui care_va_sa_zica

   Pot sa angajeze si 30.000 de romani.. peste cativa ani vom avea mult mai multe zeci de mii ramasi fara case din cauza inundatiilor plus cei 30.000 someri pentru ca nu mai au paduri de taiat.
 • +9 (9 voturi)    
  Imi pare.. (Vineri, 15 mai 2015, 18:59)

  MyGame [utilizator]

  Imi pare rau de oameni ca isi pierd locurile de munca cat despre cele 10 milioane sa se duca invartindu-se. Daca ne vindem sanatatea pentru 10 milioane, ne meritam soarta si pe Ponta:))
  • -3 (3 voturi)    
   termo? (Sâmbătă, 16 mai 2015, 9:26)

   curios [anonim] i-a raspuns lui MyGame

   termocentralele polueaza mai mult si te costa si la factura de curent. Cu haldele lor de steril ce faci?
   • +2 (2 voturi)    
    Carbunele pt. termocentrale ... (Sâmbătă, 16 mai 2015, 13:02)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui curios

    ... mai nou il importam, ca la noi s-a cam gatat ce era de calitate.

    Cu atat mai mult cu cat produci o gramada de bioxid de carbon prin arderea carbunelui vrei sa tii padurea in picioare, ca sa nu te sufoci.

    Haldele de steril, si daca noi nu facem nimic, pana la urma se acopera de vegetatie. Daca insa sunt tratate corect, pe masura ce cresc se acopera de paduri - padurea fiind un foarte bun stabilizator pt. terenuri.
  • +3 (3 voturi)    
   Sunt ticalosi austriecii! (Sâmbătă, 16 mai 2015, 10:21)

   Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui MyGame

   Nu cred ca bietii salariati sunt platiti cu mai mult de 150-200 de euro , si sunt convinsa ca si pentru acesti bani fac munci istovitoare.
   Iar socoteala cu cele 10 milioane... este total falsa. Statul roman cheltuie de 10 de ori mai mult cu remedierea dezastrului catastrofal lasat in urma defrisarilor masive.
   Sa vedem daca acest lacom holzindustrie ar primi vreo autorizatie in tara lui Austria pentru asemenea tip de exploatare.. in veci si pururi nu. Asa ca se mai lase cu manipularile grosolane
 • +9 (9 voturi)    
  Ati venit la cistig sigur acum nu va mai saturati (Vineri, 15 mai 2015, 19:35)

  andreesanu [utilizator]

  Schweighofer a venit la castig sigur si trage cu amandoua miinile ,pe tot cea investit e propietar el nu statul roman ce-i tot trage cu valoarea investitiilor ???,i-a verificfat careva devizul ???,el declara ce vrea !!!.
  A plantat Schweighofer alt puiet decit cel care l-a pus cu Iliescu ???,dar cite milioane de arbori a taiat ???,cand o sa termine padurea in Romania isi ia talpasita asa cum si-a luat-o din Austria !!!.
  Nu-l doare nici in cot nici in cur de romani sau Romania.
  De hoti si gargara m-am saturat pina in git.
 • +9 (9 voturi)    
  chiar daca ar fi asa (Vineri, 15 mai 2015, 20:12)

  minos [utilizator]

  si bugetul ar pierde doar 10 mil euro pe an, atunci este putin, padurile sunt mult mai valoroase sa stea in picioare, colateral beneficiile sunt mult mai mari.
 • +8 (8 voturi)    
  Sunt induiosatori SchweiHolendarii ! (Vineri, 15 mai 2015, 20:18)

  Plagarus [utilizator]

  Pădurile publice (federale) austriece sunt administrate de ÖBF,societate devenită independentă în 1996, dar Statul rămâne proprietar cu 100%. !!!
  Reglementările forestiere în Austria
  In Austria legile ce protejează pădurea sunt vechi şi foarte severe.
  Exploatarea pădurilor nu este autorizată decât în măsura în care plantaţiile tinere înlocuiesc arborii tăiaţi. Nu sunt permise decât în mod excepţional proiecte comunale (drumuri, habitat etc) în zonele împădurite.
  Tăierile la ras a mai mult de o jumătate de hectar trebuie să facă obiectul unei cereri oficiale către autorităţi, iar tăieri pe mai mult de 2 ha sunt total interzise.
  In Austria, pădurile acoperă 3,96 milioane de hectare, adică circa 47% din suprafaţa naţională. (În ţările scandinave procentele sunt mult mai mari: 75% din teritoriul ţării e împădurit în Finlanda, 68% în Suedia). In Europa centrală, de exemplu, 41% din teritoriu e împădurit în Slovacia, 33% în Cehia.
  Se pare că la noi procentul de păduri ar fi cam 27%, dar în aceste raportări intră şi suprafeţe care au fost de fapt rase de mult.

  Suprafeţele împădurite din Austria au crescut în mod constant de câteva decenii, cu circa 5100 ha/an. Practic aproape toate pădurile austriece sunt considerate semi-naturale, parte dintre ele fiind chiar virgine.
  Mai mult de jumătate dintre tăierile definitive sunt tăieri de regenerare, de ameliorare a pădurilor bătrâne şi tăieri de mică întindere.
  Austriecii la dansii acasa au grijă să nu taie decât jumătate din creşterea anuală netă a pădurilor lor şi obţin la export 10,71 miliarde euro pe cherestea şi hârtie obţinute din lemnul brut în valoare de 1,21 miliarde euro, din care îşi acoperă desigur şi necesităţile interne.

  Timp de 10 ani, firma austriacă a avut dreptul să-şi aleagă orice zonă şi să radă pădurile fără oprelişte, ceea ce desigur nu ar fi avut dreptul în Austria.
  Firmele româneşti de mobilă se plâng că nu mai au materie primă pentru produsele lor.(nazone.ro)
  • -2 (4 voturi)    
   atentie! (Sâmbătă, 16 mai 2015, 9:29)

   cinic [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

   nu se face mobila din cherestea de brad. In rest ai dreptate....
   PS. Inteleg ca Holz NU taie ci cumpara, in majoritate de la Romsilva.
   • +3 (3 voturi)    
    Precum la africani si-n RO blestemul resurselor! ? (Sâmbătă, 16 mai 2015, 10:48)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    Marile abatoare de lemn, marca Kronospan (mare poluator) și Holzindustrie(mare defrisator) au grija de padurile romanesti ( nu taie ,rad & defriseaza)
    O fabrica de mobila care realizeaza produse finite cu valoare adaugata,cu o cifra de vanzari de 5 milioane de Euro pe an si unde isi desfasoara activitatea zi de zi,un numar de 220 de persoane,fara sa mai punem la socoteala aprovizionarea pe orizontala cu materii prime si materiale care genereaza si alte activitati conexe,consuma o cantitate de aproximativ 7000 de metri cubi de cherestea de rasinoase (brad sau molid)intr-un an de zile,care este transformat in mobilier pentru export,cu un grad inalt de prelucrare.
    Fabrica Holzindustrie Schweighofer din Sebes,debiteaza 10000 de metri cubi de busteni de rasinoase in 48 de ore din care rezulta o cantitate de aproximativ de 7000 de metri cubi de cherestea,adica exact necesarul fabricii intr-un an de zile.
    Este posibil asa ceva intr-o lume normala ?
    Studiile realizate în ultimii ani demonstrează că țările ce încearcă să progreseze prin vânzarea de resurse, rămân într-un cerc vicios, care nu conduce la o dezvoltare economică, decât pentru un grup restrâns de oameni, pentru că se favorizează dezvoltarea corupției !
    Producția ''abatoarelor de lemne" din România merge în proporție de 85-90% la export.
    " Oprirea proiectului ilegal de la Reci/Covasna al celor de la Holzindustrie Schweighofer mi se pare deosebit de importanta, deoarece ar avea si o puternica incarcatura simbolica, anume aceea ca generatiile (mai) tinere din ardeal/romania NU VOM MAI ACCEPTA sa ne autoprostituam ca si tara/societate si ca vom intreprinde pasii necesari in acest sens."(hans hendrich)
 • +5 (5 voturi)    
  Silvi (Vineri, 15 mai 2015, 20:53)

  kronk [utilizator]

  Ticalosul asta de austropitec ar trebui pus la zid.Si cu el toti banditii care i-au dat voie sa jumuleasca padurile.E deja caz de curtea de justitie UE.Suntem in Europa imbecililor nu in Africa.
 • +5 (5 voturi)    
  Schwein-hofer (Vineri, 15 mai 2015, 20:56)

  dan [anonim]

  ja, ja, Schweinhofer Schweinerei cu drujba
 • +5 (5 voturi)    
  Escroci.. (Vineri, 15 mai 2015, 21:38)

  esQ [utilizator]

  care ii prostesc si spaguiesc pe nesatulii din guvernul/parlamentul Romaniei.
  Luati-va si plecati cu tot cu investitiile voastre!
  Cu siguranta esti mai castigat, pe termen lung, daca se opreste defrisatul in halul asta..
 • +7 (7 voturi)    
  Am o senzatie de "deja-vu"... (Vineri, 15 mai 2015, 21:45)

  Marse [anonim]

  ...Parca am mai auzit genulasta de amenintari. De la Gabriel Resources ... de la Chevron ... Pana la urma s-au resemnat.

  Problema taierii ilegale de paduri este mai grava decat poluarea cu cianuri sau cu gaze de shist. Ea nu are doar o relevantalocala ci primejduieste intreaga tzara.

  Ho(l)tz-ii astia trebuie sa plece !
 • +6 (6 voturi)    
  Companie austriaca (Vineri, 15 mai 2015, 22:19)

  Bogdan [anonim]

  Pai nu e mare deloc prejudiciul invocat daca compania asta pleaca
 • +5 (5 voturi)    
  cred ca e un "deal" bun (Vineri, 15 mai 2015, 22:27)

  MBA [utilizator]

  sa pierzi 10 milioane la buget si sa-ti salvezi padurile de hamsterul Austriac. Sa-si taie padurile lor daca vor. Cred ca ar trebui sa le scumpim lemnul sa nu le mai renteze nemernicia pe care au facut-o cu protectie de atatia ani!
 • +1 (1 vot)    
  ... deal bun pt. Schweighoffer...?! (Sâmbătă, 16 mai 2015, 10:48)

  Johomann [anonim]

  Se adevereste inca odata, ca politicile si analizele romanesti, sunt vorbe goale, ca sa ne aflam in... "treaba".

  I. De 25 de ani "nu ne vindem tara" - grait Ilici & Co, ... ne-o furam, zic eu.

  - Asa si cu contractele cu austriecii si altii. Despre politicienii romani cu "politica", cred ca nu mai trebuie sa discutam, am vazut, ce le poate pielea si mintea, vedem zilnic, din toate unghiurile posibile (depinde numai Antena..., pe care o urmaresti) si vom vedea de acum incolo, mult si bine, caaa... sangele, "apa nu se face".

  - Deci nimic nou, sub cerul Romaniei, de zeci sau chiar sute de ani....?!

  II. Referitor la mr. Schweighoffer, el se leaga de un simplu deal, facut cu cap si basta. Daca nu se dovedeste, ca acele CONTRACTE de exploatare a lemnului din tara, sunt ilegale, neconforme, facute cu spertz, etc., ma tem ca iara se vor plati ( de romani) daune masive catre compania amintita. (ca de minciunile de la Bucuresti, suntem satui....)

  III. De un sfet de secol romanii circula prin Europa "liber" si cel ce a vrut sa vada, a vazut.

  Nicaieri in Europa, nu se taie padurile !!!!

  Proprietarii,, isi protejeaza padurile cu santuri adanci, jur imprejur, cu bariere s.a.m.d.

  Vezi oameni in padure numai cand o curata de, uscaturi. Acolo nu poti intra la piknic, in nici o padure !!

  Este clar ca Mr. Schweighoffer, acolo afara la ei, nu ar exista, firma ditamai exploatatoare de Holz..., nu ar avea obiect.

  Occidentalii au material lemnos din Romania, de la rusi si din America de Sud.

  Cine-i cel mai apropiat de ei pt acest "Deal" ???

  Da, ai raspuns singur.
 • 0 (2 voturi)    
  150 mil euro!! (Sâmbătă, 16 mai 2015, 13:47)

  gabriel [anonim]

  In scrisoare se spune de un prejudiciu de 150 milioane euro anual pentru Romania, voi de unde ati inventat 10 milioane? Nici sa copiati nu sunteti in stare ziaristi de 2 lei.
 • 0 (0 voturi)    
  Adica doi kilometri de autostrada ... (Duminică, 17 mai 2015, 19:12)

  Marse [anonim]

  ... care este problematic daca se fac sau nu ? Pai, ce sa spun, caratzi-va si despaduritzi Alpii Austriei, mah, drujbari de toata scarba !...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by