Actualul președinte al Consiliului Concurenței ar putea fi schimbat înainte de expirarea mandatului, în condițiile în care Comisia juridică din Camera Deputaților a aprobat marți un amendament controversat la Legea concurenței. Amendamentul a fost propus de PSD și prevede că președintele Consiliului Concurenței "trebuie să fi îndeplinit funcții de conducere cu largi responsabilități pentru o perioadă de cel puțin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competențe profesionale și manageriale". Bogdan Chirițoiu, actualul șef al Consiliului Concurenței, se află în mijlocul celui de-al doilea mandat, însă nu îndeplinește cerința prevăzută în amendament pentru a rămâne la conducerea instituției.

Bogdan ChiritoiuFoto: Hotnews

Menționăm că informații potrivit cărora PSD intenționază să obțină controlul asupra Consiliului Concurenței, o instituție independentă, circulă încă din vara anului trecut.

  • UPDATE (marți, 12:07) Discuțiile pe proiectul de lege au fost amânate până săptămâna viitoare în vederea adoptării unui raport comun al Comisiei Juridice și Comisiei pentru Industrii și Servicii. Totuși, Comisia Juridică a aprobat deja, așa cum reiese din documentul atașat articolului, amendamentul care prevede ca președintele Consiliului Concurenței "să fi îndeplinit funcții de conducere cu largi responsabilități pentru o perioadă de cel puțin 15 ani.

Proiectul de lege ar urma să ajungă în plenul Camerei Deputaților, camera decizională, până pe 7 mai, termenul limită de aprobare. Acesta este termenul pentru adoptare tacită.

Dacă trece și de Camera Deputaților, proiectul de lege pleacă la promulgare. Potrivit amendamentelor, legea ar urma să intre în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Contactată de HotNews.ro, Cristina Prună, deputat USR, a declarat că ar putea fi analizată posibilitatea atacării legii la Curtea Constituțională, din cauză că ar exista înscrisuri olografe pe text.

Revocarea lui Chirițoiu s-ar putea face, spun sursele HotNews.ro, prin modificările aduse procedurii de revocare a conducerii Consiliului Concurenței.

Astfel, Alin. (9), lit. f) al art. 15 se modifică astfel:

"f) prin revocare, în cazul în care nu mai îndeplinesc condițiile necesare cerute de prezenta lege pentru numirea în funcție, pentru încălcarea gravă a prezentei legi sau pentru condamnare, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru săvârșirea unei infracțiuni".

"Se urmărește clar mazilirea actualului președinte al Consiliului Concurenței, care nu are carnet de partid", a declarat pentru HotNews.ro deputatul PNL Pavel Popescu.

Bogdan Chirițoiu este președinte al Consiliului Concurenței din 2009. În 2015 a obținut un al doilea mandat de cinci ani. În ciuda celor 8 ani petrecuți la sefia instituției, Bogdan Chirițoiu nu îndeplinește condițiile pe care PSD vrea să le impună prin lege. Bogdan Chirițoiu a mai fost timp de trei ani (2005-2009) Şeful delegaţiei Romaniei - Comitetul de Politici Economice al Uniunii Europene. Vezi aici CV-ul lui Bogdan Chirițoiu.

Există două inițiative legislative care vizează modificări la Legea Concurenței și care sunt dezbătute în acest moment.

Modificri aprobate de Comisia Juridic

Modificri aprobate de Comisia Juridic

Foto: Hotnews

Unul este proiectul de lege vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.39/2017 privind acţiunile de despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996. Camera decizională pentru acest proiect este Camera Deputaților. Vezi aici modificările din Parlament la Legea concurenței.

Al doilea este propunerea legislativă de modificare a Legii concurenţei nr.21 din 30 aprilie 1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.153 din 29 februarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare. Camera decizională pentru acest proiect este Senatul. Vezi aici modificările care ar putea fi aduse Legii Concurenței.

  • Comisia Juridică a lucrat astăzi pe un document care cuprindea un tabel comparativ cu amendamentele propuse în cele doua inițiative de modificare a Legii Concurenței. (Vezi documentul atașat).

Coloana din dreapta a tabelului reprezintă raportul preliminar al Comisiei Juridice pe modificările propuse de ambele proiecte legislative la Legea Concurenței. Nu este clar încă dacă cele două proiecte vor fi comasate. Este de urmărit ce se va stabili în raportul comun de săptămâna viitoare.