Menționăm că informații potrivit cărora PSD intenționază să obțină controlul asupra Consiliului Concurenței, o instituție independentă, circulă încă din vara anului trecut.
- UPDATE (marți, 12:07) Discuțiile pe proiectul de lege au fost amânate până săptămâna viitoare în vederea adoptării unui raport comun al Comisiei Juridice și Comisiei pentru Industrii și Servicii. Totuși, Comisia Juridică a aprobat deja, așa cum reiese din documentul atașat articolului, amendamentul care prevede ca președintele Consiliului Concurenței "să fi îndeplinit funcții de conducere cu largi responsabilități pentru o perioadă de cel puțin 15 ani.
Proiectul de lege ar urma să ajungă în plenul Camerei Deputaților, camera decizională, până pe 7 mai, termenul limită de aprobare. Acesta este termenul pentru adoptare tacită.
Dacă trece și de Camera Deputaților, proiectul de lege pleacă la promulgare. Potrivit amendamentelor, legea ar urma să intre în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.
Contactată de HotNews.ro, Cristina Prună, deputat USR, a declarat că ar putea fi analizată posibilitatea atacării legii la Curtea Constituțională, din cauză că ar exista înscrisuri olografe pe text.
Revocarea lui Chirițoiu s-ar putea face, spun sursele HotNews.ro, prin modificările aduse procedurii de revocare a conducerii Consiliului Concurenței.
Astfel, Alin. (9), lit. f) al art. 15 se modifică astfel:
"f) prin revocare, în cazul în care nu mai îndeplinesc condițiile necesare cerute de prezenta lege pentru numirea în funcție, pentru încălcarea gravă a prezentei legi sau pentru condamnare, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru săvârșirea unei infracțiuni".
"Se urmărește clar mazilirea actualului președinte al Consiliului Concurenței, care nu are carnet de partid", a declarat pentru HotNews.ro deputatul PNL Pavel Popescu.
Bogdan Chirițoiu este președinte al Consiliului Concurenței din 2009. În 2015 a obținut un al doilea mandat de cinci ani. În ciuda celor 8 ani petrecuți la sefia instituției, Bogdan Chirițoiu nu îndeplinește condițiile pe care PSD vrea să le impună prin lege. Bogdan Chirițoiu a mai fost timp de trei ani (2005-2009) Şeful delegaţiei Romaniei - Comitetul de Politici Economice al Uniunii Europene. Vezi aici CV-ul lui Bogdan Chirițoiu.
Există două inițiative legislative care vizează modificări la Legea Concurenței și care sunt dezbătute în acest moment.
Unul este proiectul de lege vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.39/2017 privind acţiunile de despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996. Camera decizională pentru acest proiect este Camera Deputaților. Vezi aici modificările din Parlament la Legea concurenței.
Al doilea este propunerea legislativă de modificare a Legii concurenţei nr.21 din 30 aprilie 1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.153 din 29 februarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare. Camera decizională pentru acest proiect este Senatul. Vezi aici modificările care ar putea fi aduse Legii Concurenței.
- Comisia Juridică a lucrat astăzi pe un document care cuprindea un tabel comparativ cu amendamentele propuse în cele doua inițiative de modificare a Legii Concurenței. (Vezi documentul atașat).
Coloana din dreapta a tabelului reprezintă raportul preliminar al Comisiei Juridice pe modificările propuse de ambele proiecte legislative la Legea Concurenței. Nu este clar încă dacă cele două proiecte vor fi comasate. Este de urmărit ce se va stabili în raportul comun de săptămâna viitoare.
Sau schiaza (dupa sezon).
PS. Poate ca ma insel si de fapt Iohannis actioneaza dar nu se vede public, dupa modelul low-key impartasit si de prietenul lui Jean-Claude Juncker. Poate ca stilul asta de evitare a scandalului este bun pentru a contracara strategia Rusiei de a crea haos (si o impresie de haos inca si mai mare) pentru a semana dorinta unui sef de stat super-erou (gen Putin, adicatelea) care "rezolva tot" si prin urmare ideea ca nu este nevoie de institutii ci de un dictator. Dar atunci, scuze, Romanii vor sa participe la viata publica. Iar Iohannis trebuie sa conduca jocul public, puternic si curajos si activ. Cum pare sa fi inceput timid cu "incercarea "de mediere intre Guvern si BNR.
Parerea mea e ca a venit momentul ca cei care pot s-o stearga din tara sa plece, peste vrun an, doi, s-ar putea sa fie tirziu.
Nu Dragnea si adunatura lui de borfasi mizerabili, nici Romanii aia care tin mortis sa participe la viata publica - dar de preferat de la o terasa in Centrul Vechi sau de la mall, in niciun caz in strada sau la vot.
Pai eu zic sa-l suspendam/demitem pe Iohannis, astfel incat sa nu ne mai deranjeze cu inactivitatea lui.
Si da, cei destepti, cu diplome de la facultati adevarate, nu unde si-a obtinut Nicolicea diploma "la distanta", si ei sunt prosti, fiindca n-au votat.
In momentul in care iti lasi inteligenta deoparte si absentezi de la vot, mai ai oare inteligenta?
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/energie-mai-ieftina-dupa-cartelul-contoarelor-918227
Chiar daca altii vor cistiga alegerile le va fi imposibil sa demanteleze increngatura pesedista de la conducerea institutiilor publice.
Guvern (Dancila - o contopista/profesoara de provincie, Olguta - are vechime de 2 ani la o gazeta de provincie, pana la ultimul pot fi discutati), comisiile din Parlament sunt conduse si alcatuite de habarnisti (Nicolicea - facultate 3in1 cu nevasta si fiica la 50 ani, Ciordache - faultate la seral in timpul mandatelor de viceprimar, respectiv deputat, Zamfir - in comisia de finante fara studii de specialitate, ne aducem aminte de Gigi).
Oricum se anunta deja greva generala in sistemul sanitar, apoi greva generala a CFR-isitilor, deci nu suntem departe de acest scenariu.
Alt articol sa tina prostimea lipita de monitor.
Bine inteles ca oamenii mai si trebuie schimbati din functie... bun venit in democratie unde oamenii nu stau toata viata lor in aceeasi functie ca in comunism.
Dar ce sa le explici analfabetilor anti-psd.
Si eu care credeam ca, de fapt, dupa cum zice Ciordache mereu, singurul lor scop e sa faca legi mai bune si mai drepte...
Dar cu siguranta stiti dvs. mai bine ce urmareste PSD.
Gura pacatosului...
Nu spune nimeni ca oamenii nu trebuie schimbati, dar pe motive reale, la final de mandat. Sau ma rog, si in mijlocul mandatului in cazuri de incompetenta dovedita. Dar nu dind o lege care sa-l schimbe pe respectivul.
Gindire tipica de poporul PSD, ce sa-i faci. Las ca mai e putin si ne caram din tara asta de rahat toti cei anti-psd, si-o sa ramineti voi, hotimea si milogimea sa va furati caciula unii la altii.