Clădirea Universității din București și clădirea Mihai Eminescu din cadrul ASE vor fi reabilitate pentru sute de milioane de lei- UPDATE

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 4 iunie 2020, 21:33 Economie | Companii


Universitatea Bucuresti
Foto: AGERPRES
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea Palatului Universității din București. Este o clădire foarte importantă, funcționând aici 8 dintre cele mai vechi facultăți (Facultatea de Administrație și Afaceri, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geografie, Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Istorie, Facultatea de Limbi și Literaturi străine, Facultatea de Litere și Facultatea de Matematică și Informatică). UPDATE Guvernul a mai aprobat și reabilitarea clădirii ”Mihai Eminescu” din cadrul Academiei de Studii Economice București.

Lucrările vor viza consolidarea, restaurarea învelitorii și a șarpantei, restaurarea fațadelor (inclusiv a tâmplăriei exterioare), modificări funcționale și restaurarea finisajelor interioare, iluminat arhitectural fațade, reabilitarea instalațiilor, degajarea curții interioare, conservarea și punerea în valoare a vestigiilor arheologice din curtea interioară prin amenajarea unui spațiu muzeal, amenajări exterioare, informează Ministerul Lucrărilor Publice.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 445,88 milioane de lei, iar durata estimată de realizare este de 60 de luni. Universitatea din București participă la realizarea obiectivului prin finanțarea lucrărilor și serviciilor neeligibile prin program (lucrările exterioare – amenajarea terenului, rețele exterioare din incintă), în valoare de 2,37 de milioane de lei, inclusiv TVA, conform devizului general aferent obiectivului, însușit, conform legii, sumă aprobată prin Hotărârea Senatului Universității din București nr. 7 din 26.03.2020.

Proiectul va fi realizat prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de Compania Națională de Investiții, instituție sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

În perioada următoare, CNI va demara procedura de achiziție publică pentru contractarea lucrărilor de proiectare și execuție.Va fi reabilitată și clădirea Mihai Eminescu din cadrul ASE
În cadrul ședinței de joi au mai fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii ”Mihai Eminescu” din cadrul Academiei de Studii Economice București.

Proiectul vizează reabilitarea clădirii existente, finalizată în anul 1968, prin consolidarea structurii și refacerea finisajelor și a instalațiilor, pentru aducerea imobilului la standarde de funcționare și de securitate moderne, europene.

Astfel, se vor executa, printre altele, lucrări de reabilitare a structurii de rezistență a clădirii, lucrări pentru reducerea consumurilor energetice (înlocuire tâmplărie, refacere terasă, termoizolare fațade și planșee, înlocuire instalație electrică, lucrări modernizare instalații de ventilație, sanitare etc.), refacere finisaje interioare și exterioare.

Valoarea estimată a investiției este de 132,55 de milioane de lei, iar durata estimată de realizare este de 24 de luni (dintre care 3 luni vor fi dedicate activității de proiectare).CNI intră pe zona fondurilor europene
În aceeași ședință a fost aprobată o Ordonanță de Urgență care prevede că CNI va implementa proiecte finanțate din fonduri europene în perioada de 2014 – 2020 și perioada 2021 – 2027, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Programului Operațional Competitivitate și Programului Operațional Regional.

De asemenea, potrivit Ordonanței de Urgență se propune crearea a două noi subprograme care să vizeze realizarea de „Drumuri de interes local și drumuri de interes județean” și realizarea de „Fose septice, stații de microepurare și sisteme de alimentare cu apă”.

Este creat cadrul legal pentru derularea unor investiții de construire, reabilitare, modernizare a infrastructurii rutiere de la nivel local și județean, la cererea beneficiarilor, precum și cadrul legal pentru realizarea de investiții privind dezvoltarea rețelelor la nivel național în sectorul colectării, epurării apelor uzate și al sistemelor de alimentare cu apă, dat fiind faptul că, în prezent, o mare parte a locuitorilor României nu beneficiază de utilitățile de bază (apă curentă, canalizare). În vederea evitării dublei finanțări, se va avea în vedere instituirea unei prevederi prin care beneficiarii vor avea obligația depunerii unei declarații pe proprie răspundere, din care să reiasă că nu beneficiază de fonduri din alte surse pentru cheltuielile eligibile prin viitoarele subprograme.

Provocarea teritorială majoră este reprezentată de acele zone în care există o incidență scăzută în ceea ce privește echiparea cu infrastructură edilitară și pentru care asigurarea conformității ar genera costuri financiare ridicate, cu sporirea cheltuielilor aferente operațiunilor de mentenanță a infrastructurii tehnico-edilitare necesare, motiv pentru care alternativa o poate reprezenta construirea unor fose septice moderne, complet echipate pentru conformarea la condițiile impuse de protejarea mediului, respectiv amplasarea unor microstații de epurare.

Totodată, pentru a facilita accesul la finanțare pentru potențialii beneficiari, au fost redefinite două dintre subprogramele existente. Concret, subprogramul ”Instituții de învățământ superior de stat” devine ”Institutuții de învățâmânt de stat” (astfel încât să poată fi finanțate și instituții din învățământul preșcolar și școlar care, până la această dată, erau excluse din acest subprogram), iar subprogramul ”Unități sanitare din mediul urban” devine ”Unități sanitare” (astfel încât să poată fi incluse spre finanțare și realizarea de instituții medicale în mediul rural - de exemplu, realizarea dispensarelor în mediu rural care ar putea prelua și trata cazurile ușoare în proximitatea domiciliului pacientului).

Compania Națională de Investiții este o societate comercială sub autoritaea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5225 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Ieftin și prost (Joi, 4 iunie 2020, 21:47)

  Koczka [utilizator]

  Clădirea arată într-adevăr rau fiind situata chiar în buricul târgului. Că Monument Istoric ar fi trebuit să coste ceva mai mult restaurarea integrala respectandu-se standardele restaurării istorice. Mă tem că datorită unor presiuni bugetare lucrările vor fi superficiale și vor altera valoarea de monument a clădirii ( versiunea interbelica de pe vremea lui Carol al doilea fiind practic versiunea optima ). Vom vedea ce se va face cu acești bani în buricul capitalei.
 • 0 (0 voturi)    
  Clădirea Universității (Vineri, 5 iunie 2020, 10:13)

  of of [utilizator]

  Degeaba o restaurați dacă o lăsați să fie plină de graffiti cum e acum.
  A mai fost refăcută fațada acum câțiva ani, dar degeaba, graffiti strică tot.
  Partea de jos trebuie protejată cu niște panouri de sticlă înalte de 3 metri, așezate la câțiva centimetri de fațadă. E singura soluție.
  Și puneți niște apărători de porumbei (țepișoare), e plin de găinaț pe aleea din spate.
  Pare cam scump pentru o restaurare, mai ales că lucrări s-au mai făcut, și în interior, și în exterior. Măcar de-ar pune săpun la baie.
  Dar tot au bani, mai bine refac căminele studențești.
 • 0 (0 voturi)    
  Două inexactități (Vineri, 5 iunie 2020, 17:33)

  MirceaKivu1 [anonim]

  1. Facultatea de Administrație și Afaceri nu are cum sa fie una din cele mai vechi facultăți, fiind înființată după 1990.
  2. Clădirea Facultății de Istorie nu este veche nici măcar din punct de vedere fizic, fiind construită în anii 1960.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by