Vivendi International, controlată de omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, a încheiat un acord cu firma olandeză I3CP Holdings BV pentru vânzarea întregului pachet de acțiuni deținute la City Insurance Romania, cea mai mare companie locală de asigurări și liderul pieței RCA. Tranzacția, anunțată marți de asigurător, ar urma să se finalizeze în trimestrul trei al acestui an.

Dan Odobescu, patronul City InsuranceFoto: AGERPRES
  • "Vivendi International SA („Vivendi” sau „GRUPUL”) anunță că a încheiat un acord cu I3CP Holdings BV („13CP”) pentru vânzarea întregului său pachet de acțiuni deținute la City Insurance Romania SA („CIRO”), („Tranzacția”). Tranzacția a fost aprobată de către Consiliul Director al Vivendi și este supusă aprobărilor autorităților competente din România. Se preconizează că Tranzacția se va finaliza în trimestrul 3 al anului 2021.", a anunțat marți City Insurance România pe site-ul propriu.

I3CP este un investitor cu sediul în Olanda, axat pe sectorul asigurărilor, reasigurărilor, gestionării activelor și fintech. I3CP gestionează peste 15 miliarde euro și are birouri în Amsterdam și Atena.

City Insurance este cea mai mare companie de asigurări din România, cu cel mai mare număr de clienți, cea mai mare valoare a primelor brute subscrise, dar și una dintre cele mai multe reclamate societăți de asigurări privind întârzieri la plata despăgubirilor RCA.

Click pentru a deschide

La sfârșitul anului 2020, City Insurance deținea 20,07% din piața de asigurări din România, în funcție de veniturile din primele brute subscrise.

Cu active totale de peste 700 de milioane de euro și prime brute subscrise de peste 500 de milioane de euro, City Insurance are în acest moment mai mult de 4 milioane de asigurați.

City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

Românii aveau încheiate peste 6,32 milioane de contracte RCA ​la sfârșitul anului trecut, în creștere cu 7% față de anul anterior, doi asigurători - City insurance și Euroins, având împreună aproximativ 75% din aceste contracte, arată un raport publicat recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care subliniază că acest grad ridicat de concentrare rămâne o vulnerabilitate a pieței de asigurări din România. Pe parcursul anului 2020, comparativ cu anul trecut, prima medie a înregistrat o diminuare cu aproximativ 2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 7%.

City Insurance a pierdut definitiv luna trecută la Înalta Curte de Casație și Justiție un proces în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o obligă să-și majoreze cu 16,5 milioane de euro capitalul social.