Vânzarea participației României la combinatul Krivoi Rog va fi discutată în ședința de Guvern / Ministerul Economiei acuză conducerea combinatului de atitudine ostilă față de personalul român

de C.P.     HotNews.ro
Marţi, 8 iunie 2021, 20:02 Economie | Companii


Krivoi Rog
Foto: Kiev Post
 documente
(08 Iun 2021) PDF, 199KB
Ministerul Economiei a elaborat un memorandum privind identificarea unei soluții pentru vânzarea/valorificarea participației României de pe platforma CIM Krivoi Rog cu toate drepturile și obligațiile aferente. Memorandumul se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri. Memorandumul prevede abrogarea Legii 95/1993 privind continuarea participării României la construirea combinatului și asigurarea resurselor de finanțare necesare.

Statul român, prin Ministerul Economiei, plătește anual, din 1999 încoace, aproximativ 1 milion de euro către trei firme pentru pază și conservare. Aceste firme sunt impuse printr-o lege specială. Chiar și în condițiile în care statul nu are niciun beneficiu, conducerea CIM Krivoi Rog are o atitudine ostilă față de personalul român.

Claudiu Năsui, ministrul economiei, spune că este o reminiscență a economiei socialiste planificate deținute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. România a plătit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a ~1 miliard de dolari) pentru construcție. În schimbul acestor bani, România trebuia să primească peleți de fier pentru a produce oțel. În total, statul român ar fi trebuit să primească ~30 de milioane de tone de peleți timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159 mii de tone. Adică 0.53% din cât trebuia să primească.

"O altă „bună afacere” a statului. Să ne înțelegem bine: de 22 de ani acest combinat nu mai funcționează deloc. Celelalte state cu care eram în asociere și-au marcat pierderea și au vândut pe cât au putut ce aveau calculat drept contribuție națională. Statul român, însă, a ales să rămână agățat de combinat alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest maldăr de fier din care se fură anual, cam orice. Sunt nenumărate reportaje făcute de televiziunile românești care arată aproape an de an că din combinat, adică ce a mai rămas din el după atâta vreme, se fură ca din codru. "Investiția" aceea a ajuns o epavă", a precizat Claudiu Năsui.

Combinatul Minier de Îmbogățire a Minereurilor Acide cu Conținut de Fier de la Krivoi Rog (CIM Krivoi Rog) a fost un proiect de cooperare interstatală conceput pe o schemă utilizată în cadrul fostei organizații a Consiliului de Ajutor Economic Reciproc. În baza Convenţiei interguvernamentale româno-sovietice din 29 decembrie 1986 și a Protocolului interguvernamental româno-ucrainean din 5 mai 1994 (Protocolul), volumul total al cotei de participare a României era de 774,54 milioane ruble transferabile, reprezentând cca. 27% din valoarea întregului proiect.

România a investit, până în prezent, cca. 83% din valoarea cotei sale de participare în valoare totală de aprox. 640,38 milioane ruble transferabile, la care se adaugă dobânzile calculate de Banca Comercială Română


Problemele României la Krivoi Rog • Interzicerea accesului personalului român în incinta combinatului de către conducerea CIM Krivoi Rog, în perioada 24.12.2018 – 04.04.2019. Constatările privind sustragerile și distrugerile aferente acestei perioadei - în care nu s-a putut asigura paza obiectivelor industriale - indică un prejudiciu de peste 4 milioane ruble transferabile, conform informațiilor transmise de către antreprenorii români;
 • Întâlnirea din 28 februarie 2019 dintre reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și al Comerțului din Ucraina și Ministerului Economiei din România, la nivel de secretar de stat, în prezența reprezentanților Ambasadei Ucrainei la București și a Ministerului Afacerilor Externe din România, în cadrul căreia conducătorul delegației ucrainene a solicitat părții române să-și clarifice intențiile privind cota sa de participare la construcția CIM Krivoi-Rog, având în vedere faptul că investitori străini sunt interesați de acest obiectiv. S-a convenit organizarea, în prima parte a semestrului II 2019, a întâlnirii ”Grupului de lucru la nivel de experți din ministerele relevante ale Părților”;
 • În data de 15 mai 2019, a avut loc, la sediul Ministerului Economiei, o întâlnire dintre reprezentanții companiei Hares Engineering GmbH (Austria) - potențial investitor pentru CIM Krivoi Rog, la solicitarea acestora, și reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Potențialii investitori și-au manifestat interesul pentru Fabrica de Pelete construită de partea română pe platforma CIM Krivoi-Rog;
 • În data de 30.11.2018 zona industrială a Fabricii de Pelete a fost decuplată de la alimentarea cu energie electrică din cauza unor defecțiuni tehnice. Deși defecțiunile au fost remediate la începutul lunii decembrie, costurilor aferente fiind suportate de către partea română, nici până în prezent Direcția CIM Krivoi Rog nu a recuplat alimentarea cu energie electrică în zona respectivă. Ca urmare, a fost inundat subsolul obiectivelor și utilajele tehnologice instalate,existând riscul afectării grave a structurii de rezistență a construcției;
 • Conform relatărilor antreprenorilor români, Direcția Generală CIM Krivoi Rog contrar prevederilor Protocolului din 5 mai 1994 dintre guvernele României și Ucrainei a retras în totalitate paza exterioară a Fabricii de Pelete. Datorită acestui fapt s-au intensificat cazurile de pătrundere prin efracție și furturi operate de către grupuri de infractori, care depășesc numeric paza asigurată de către antreprenorii români. Ultimul caz de furt a avut loc în noaptea de 08-09 ianuarie 2021, iar în urma apelului, Poliția locală a reținut 7 infractori;
 • Totodată, firma slovacă POINT S.A. continuă distrugerea construcției metalice, potrivit informarilor transmise de catre antreprenorii romani, a conductelor tehnologice și a utilajelor din obiectele ocupate abuziv, agresând paznicii antreprenorilor români;
 • Conducerea CIM Krivoi Rog continuă să aibă o atitudine ostilă față de personalul român.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5442 vizualizari

 • +4 (32 voturi)    
  Aliații ukrainieni au o atitudine ostilă? (Marţi, 8 iunie 2021, 20:04)

  Nyk1 [utilizator]

  Păi cum se poate asta, noi îl înjurăm pe Putin de fiecare dată când avem ocazia!
  • +12 (18 voturi)    
   Asta... (Marţi, 8 iunie 2021, 20:24)

   Thexy [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ...nu insemna ca nu nutrim pentru ucranieni aceeasi dragoste pe care o avem pentru rusi. Stai linistit, limba romana are suficiente injuraturi sa ajunga si pentru ucrainieni si pentru voi.
   Ucranienii ne-au tras-o de cate ori au avut ocazia: insula Serpilor, Krivoi Rog, canalul Bastroe, interdictia scolilor in limba romana din regiunile unde exista minoritati romane, etc.
   De ce ne amintesc rusii de ne sunt la fel de dragi nu mai e nevoie sa enumar.
   • +10 (12 voturi)    
    Romania mai are o parghie (Miercuri, 9 iunie 2021, 8:07)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Thexy

    pt a recupera pagubele provocate noua de ucrainieni (sunt si ei o Rusie mai mica, mici dar rai), folosindu-si dreptul de veto la o eventuala admitere a Ucrainei in NATO sau UE.
    Isi achita obligatiile, da!
    Nu-si achita, nu!
   • +7 (7 voturi)    
    @thexy (Miercuri, 9 iunie 2021, 11:15)

    sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Thexy

    As zice, perfect adevarat ii iubim pe ucraineni la fel de mult ca si pe rusi !


    Problema apare atunci cand unii zapaciti uita acest lucru si incep sa planga de grija ucrainenilor si de ce le fac lor rusii,incercand sa inspire mila romanilor fata de ucraineni,debalansand astfel "iubirea " egala pe care o avem atat fata de unii cat si de ceilalti !

    Ia uita-te mai jos sa vezi cati incearca sa gaseasca scuze puerile pentru ucraineni,probabil in virtutea principiului ticalosii " nostri " sunt mai putin ticalosi decat ticalosii ceilalti !!
  • +9 (17 voturi)    
   hehe (Marţi, 8 iunie 2021, 21:53)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Yefreytor Nykola1, dupa ce ne-ati violat bunicile si ne-ati furat paltoanele (ca sa nu amintesc de TEZAURUL ROMANIEI) sunteti si obraznic?
   Va puteti inchipui ceva mai rusesc decat un hot care te scuipa si injura ca de ce esti furat?
   Nu ma asteptam de la un om ca dvs. care le-a iubit sincer pe Laika&Chernushka...
  • +5 (15 voturi)    
   Pai e simplu ucrainienii se comporta ca Rusii (Marţi, 8 iunie 2021, 22:30)

   Rezistam [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Pai ucrainienii mai au multe de invatat pentru a devenii o democratie functionala, deocamdata se comporta ca rusii lui Putin, dar macar isi doresc sa mearga spre Vest.
 • +9 (19 voturi)    
  Nordul Bucovinei (Marţi, 8 iunie 2021, 20:48)

  FortApache [utilizator]

  Ar trebui sa ne intereseze mai mult decat Combinatul acesta...ca tot se va desfiinta Ucraina...
 • +9 (9 voturi)    
  Bani (Marţi, 8 iunie 2021, 20:57)

  persuasiv [utilizator]

  aruncati.
 • +16 (18 voturi)    
  Doar aroganta si agresivitate din partea ucranieni (Marţi, 8 iunie 2021, 22:45)

  Ochiana [utilizator]

  Continua sa se creada tari ca rusii, uitand ca nu mai au spatele asigurat ba dimpotriva.
  Manifesta o atitudine de superioritate fata de moldoveni si romani si asta s-ar putea sa-i coste...Ar putea avea nevoie de noi mai curand decat cred.
 • +10 (12 voturi)    
  Ăstia (Marţi, 8 iunie 2021, 23:29)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  vor dispărea ca stat mai devreme sau mai târziu, cu tot cu Crivoirog!
 • +8 (10 voturi)    
  multumiti-i (Miercuri, 9 iunie 2021, 6:11)

  Codruta N [utilizator]

  To'arashului Victor Anstase Stanculescu - care, prin '91 (daca imi amintesc bine), pe cand era Ministru al Industriei si Economiei, a tinut MUSAI sa reia Acordul ref. KrivoyRog si a "negociat" termenii; daca nu ma insel, urma sa bage acolo frio un miliard de dolari!

  Prieteniile vechi nu se uita! :P

  PACAT ca ne-a parasit - mi-ar fi placut sa-l vad cu locuinta stabilita prin su bsolul acela degradat din articol!
 • +1 (5 voturi)    
  dati-l si pe asta (Miercuri, 9 iunie 2021, 8:24)

  mongolul [utilizator]

  pe 1 leu, ca-i pretul pietii... Da' cum dracu de noi cumparam numai pe milioane?
  (Sau deja comisioanele s-au incasat prin Cipru, Elvetia?)
  Nu se poate o listare la bursele europene, ceva?
  • +5 (5 voturi)    
   Putem face un schimb. (Miercuri, 9 iunie 2021, 9:30)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   Bucovina de Nord plus sudul Basarabiei.
   • +1 (1 vot)    
    da, dar: (Miercuri, 9 iunie 2021, 10:19)

    mongolul [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    "S-ar putea, dar nu se poate..."
  • 0 (0 voturi)    
   eu l-as da... (Joi, 10 iunie 2021, 12:46)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   ... si, daca ar fi nevoie, as mai da si niste maruntis pe langa, numai sa mi-l ia cineva de pe cap!
   De CE naiba sa pompez degeaba bani romanesti in economia Ucrainei?
   Daca ar mai exista legi (dar NU exista, faptele sunt prea vechi) i-as condamna pe cei care au facut acordul, pentru "subminarea economiei nationale"!
   Toata lumea stia ca fierul de la KrivoyRog nu e bun - numa' ai nostri, nu si nu! batman, batman...!
 • +2 (6 voturi)    
  Nedumerire (Miercuri, 9 iunie 2021, 8:32)

  Zagura [utilizator]

  Știe cineva ce mai face d-l Bogdan Aurescu?
  • +1 (3 voturi)    
   ce sa faca... (Miercuri, 9 iunie 2021, 11:20)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Zagura

   ...face bine !...ca daca-i ordin cu placere,nu-i asa ?

   Desigur conteaza mai putin de unde vine ordinul !
  • 0 (0 voturi)    
   ce legatura are? (Joi, 10 iunie 2021, 12:46)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Zagura

   Pe vremea cand s-a facut acordul, cred ca era copil


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by