Comisia Europeană a actualizat joi Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță, adică le este interzis să opereze pe teritoriul Uniunii Europene deoarece nu respectă standardele internaționale de siguranță.

Iran AirFoto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Toate companiile aeriene certificate în Moldova au fost eliminate din Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță, ca urmare a îmbunătățirilor aduse siguranței aviației în respectiva țară, anunță executivul UE într-un comunicat de presă.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Menținerea celui mai înalt nivel de siguranță pentru toți pasagerii și personalul aerian este o prioritate de vârf. Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță rămâne unul dintre cele mai eficace instrumente de care dispunem pentru a realiza acest obiectiv”.

„Sunt deosebit de bucuroasă că, după doi ani de muncă intensă, astăzi suntem în măsură să eliminăm toți transportatorii aerieni din Moldova din această listă, deschizându-le calea pentru a zbura din nou spre UE. Aceasta arată că eforturile susținute și cooperarea strânsă dau roade”, a adăugat comisarul european român.

După actualizarea de astăzi, 97 de companii aeriene sunt interzise în spațiul aerian al UE:

  • 90 de companii aeriene certificate în 15 state din cauza unei supravegheri inadecvate a siguranței aviației din partea autorităților aeronautice din respectivele state;
  • șapte companii aeriene individuale, din cauza identificării unor deficiențe grave în materie de siguranță: Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Iraq), Med-View Airlines (Nigeria), Skol Airline LLC (Rusia) și Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Alte două companii aeriene fac obiectul unor restricții operaționale și pot efectua zboruri către UE doar cu anumite tipuri de aeronave: Iran Air (Iran) și Air Koryo (Coreea de Nord).

Poți consulta lista completă AICI.