Un raport publicat de către Comisia Europeană prezintă un fel de tabelă de scor ce raportează investițiile în cercetare și dezvoltare ale marilor companii în 2020, primul an al pandemiei. Raportul oferă o imagine al unui an deosebit de dificil în care pandemia de COVID-19 a lovit toate economiile și societățile. Tabloul din raport reflectă impactul în diverse sectoare industriale, dar și de ce există o diferență între Uniunea Europeană și SUA și China.

Investiții în cercetare și dezvoltare - R&DFoto: Dreamstime.com

În UE și în întreaga lume, întreprinderile din sectoarele sănătății și TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) au continuat să-și crească investițiile în cercetare și dezvoltare, potrivit unui raport publicat acum de către Comisia Europeană.

Cu toate acestea, pentru prima dată în ultimii 10 ani, companiile din UE și-au redus investițiile totale în cercetare și dezvoltare. Acest lucru se datorează în principal impactului pandemiei și investițiilor reduse în cercetare și dezvoltare în sectoare precum industria auto, aerospațială și apărare.

Raportul Comisiei Europene analizează 2500 de companii care au investit cele mai mari sume în cercetare și dezvoltare la nivel mondial în 2020. Aceste companii, cu sediul central în 39 de țări și peste 800.000 de filiale în întreaga lume, au investit fiecare peste 36,5 milioane EUR în cercetare și dezvoltare în 2020. Investiția totală în toate cele 2500 de companii a fost de 908,9 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 90% din cercetarea și dezvoltarea finanțată de afaceri din lume.

Top 2500 include 401 companii cu sediul în UE, reprezentând 20% din total, 779 companii americane (38%), 597 companii chineze (16%), 293 companii japoneze (12%) și 430 din restul lumii (14%). Grupul din restyul lumii cuprinde companii din Marea Britanie (105), Taiwan (86), Coreea de Sud (60), Elveția (57) și companii cu sediul în alte 15 țări.

Per total, în 2020 s-a investit cu 6,0% mai mult decât în ​​2019, o creștere care este mai însă mai mică decât cea din anul precedent (9,2%).

Companiile cu sediul în SUA și China au înregistrat cele mai mari cifre de creștere în cercetare și dezvoltare (9,1% și, respectiv, 18,1%). Acest lucru nu este surprinzător, deoarece SUA are o proporție mare de companii TIC și de sănătate care nu au fost afectate de pandemie, iar China are o pondere deosebit de mare de companii TIC.

În schimb, investițiile în cercetare și dezvoltare ale companiilor din UE au scăzut cu 2,2%, ceea ce a întrerupt tendința pozitivă observată în ultimii ani.

Sectorul auto, cel mai mare sector de cercetare și dezvoltare din UE, reprezentând 34% din totalul cercetării și dezvoltării UE, a reținut de la creștere investiția totală în cercetare și dezvoltare a grupului UE, deoarece a scăzut investițiile în cercetare și dezvoltare cu 7,2%.

Majoritatea celorlalte sectoare au înregistrat, de asemenea, o reducere a investițiilor în cercetare și dezvoltare; acestea includ industria aerospațială și apărare (-22,6%), produse chimice (-3,7%), sectorul industrial (-6,1%) și producătorii de TIC (-3,8%). Doar două sectoare au înregistrat o creștere în domeniul cercetării și dezvoltării în eșantionul UE - Sănătatea (10,3%) și serviciile TIC (7,2%), dar ultimul sector reprezintă doar 7,6% din cercetarea și dezvoltarea UE.

Sursă foto: Photo24820815©Lukeqiang|Dreamstime.com