Noul șef al Twitter, Elon Musk, a anunțat joi că va restabili săptămâna viitoare conturile suspendate de pe platformă dacă acestea nu au încălcat legea, revenind asupra unor comentarii total opuse făcute la momentul preluării companiei, potrivit AFP.

Elon MuskFoto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

Într-un sondaj pe contul său, întrebând dacă Twitter ar trebui să ofere o „amnistie generală pentru conturile suspendate, cu condiția să nu fi încălcat legea sau să nu fi făcut spam scandalos”, 72,4% dintre cei aproximativ 3,16 milioane de persoane care au votat au răspuns „da”.

„Poporul a vorbit, amnistia începe săptămâna viitoare”, a scris Musk pe Twitter joi, zi liberă în SUA pentru sărbătoarea Zilei Recunoștinței, însoțind postarea sa cu mesajul „Vox Populi, Vox Dei” („Vocea poporului este vocea lui Dumnezeu”).

Cu aceeași expresie, el a reabilitat, sâmbătă, contul fostului președinte american Donald Trump, interzis pe rețeaua de socializare după asaltul asupra Capitoliului de la Washington în ianuarie 2021.

Executivul Tesla și SpaceX luase această decizie în urma unei consultări similare pe rețeaua bluebird, o metodă cu o reprezentativitate incertă. O majoritate restrânsă (51,8%) dintre cei 15 milioane de votanți s-au pronunțat în favoarea revenirii miliardarului republican, care nu a mai scris pe Twitter de când contul său a fost restabilit.

Elon Musk a explicat în repetate rânduri că a cumpărat Twitter pentru că vede platforma ca pe o „piață publică digitală” esențială pentru democrația din întreaga lume.

Cel mai bogat om din lume consideră că moderarea conținutului este prea restrictivă, dar viziunea sa absolutistă asupra libertății de exprimare a dus la temeri legate de un val de abuzuri (dezinformare, discursuri de ură) pe rețeaua de socializare.

Multe mărci și-au suspendat deja cheltuielile de publicitate pe Twitter, de care depinde 90% din veniturile sale.

Musk promisese un consiliu de moderare a continutului

Antreprenorul libertarian a încercat mai întâi să-i înduioșeze, reamintindu-le la sfârșitul lunii octombrie că regulile nu s-au schimbat (încă) și promițând că nu va lua nicio decizie privind restabilirea conturilor înainte de crearea unui „consiliu de moderare a conținutului”.

Dar agenții de publicitate care promiseseră să-și mențină cheltuielile cu condiția creării acestui consiliu de moderare „au încălcat acordul”, a scris el marți, ca justificare pentru revenirea conturilor eliminate de pe platformă.

Mai multe mărci importante, printre care Volkswagen, General Motors și General Mills, au anunțat că își suspendă cheltuielile publicitare pe Twitter de la achiziționarea acestuia de către Musk.

Elon Musk pare să aibă totuși o limită: el a indicat că nu va restabili contul teoreticianului conspirației Alex Jones, dat în judecată de mai mulți ani de părinții victimelor atacului armat de la școala Sandy Hook din Newton, Connecticut, pentru că a susținut că masacrul a fost pus în scenă de cei care sunt împotriva armelor de foc.

După ce a trecut prin tragedia decesului primului său copil, Musk a explicat că este „nemilos cu toți cei care se folosesc de moartea unor copii pentru a obține avantaje financiare, politice sau de celebritate”.

Autoritățile de reglementare

Elon Musk este criticat pe scară largă pentru deciziile sale impulsive la conducerea Twitter, de la concedieri în masă până la lansarea haotică de noi funcții.

Pe contul său de 118 milioane de persoane, de mai multe ori pe zi, el își respinge criticile cu meme-uri, emoticoane, provocări, atacuri personale și interpretări.

Dar miliardarul riscă să fie amendat de autoritățile de reglementare.

Twitter trebuie să respecte legile europene, inclusiv Legea serviciilor digitale (DSA), care ar trebui să oblige platformele să elimine rapid conținutul ilegal și să lupte împotriva dezinformării.

Arcom, organismul francez de supraveghere a presei, a reamintit luni grupului californian „obligațiile” sale și i-a cerut să „confirme” până joi că este „în măsură” să le respecte și „să îl informeze cu privire la evoluția pe termen scurt a resurselor umane și tehnologice” consacrate acestora.