Auzim de ani de zile că ar trebui să ne ferim de Huawei. Nu doar noi, cei care cumpărăm gadgeturi, ci și guvernele noastre. În 2019, când Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Donald Trump la Casa Albă, România a devenit prima țară a Uniunii Europene care a semnat un memorandum cu Statele Unite prin care se angaja, practic, să nu facă afaceri cu Huawei pentru infrastructura 5G. Chiar și așa, americanii nu s-au culcat pe-o ureche și au continuat să facă lobby agresiv la București împotriva chinezilor.

HuaweiFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

După România, au mai urmat vreo zece țări europene care au decis să semneze astfel de memorandumuri cu Administrația Trump. După schimbarea de gardă la Washington, aliații europeni au așteptat să vadă dacă Joe Biden schimbă macazul față de Huawei. Nu a făcut-o, așa că, în iunie 2021, România a trecut pe repede-înainte legea care transpune „memorandumul anti-Huawei”.

Asta înseamnă că e doar o chestiune de timp până ce producătorii chinezi vor fi excluși din planurile românești pentru 5G (și, în anii care vin, din mare parte din infrastructura telecom deja existentă în România), pe motiv că sunt o amenințare la adresa securității naționale.

Ce trebuie lămurit din capul locului e că acest conflict, inițial SUA-China, are legătură cu infrastructura critică, și mai puțin cu mizele comerciale. Americanii și aliații lor nu vor giganții chinezi în infrastructura critică pentru 5G, de teama că vor fi spionați de Beijing.

Citește continuarea pe Panorama.ro.