Numărul celor mai bogați miliardari ruși a crescut în 2023, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident pentru a limita finanțarea războiului lui Vladimir Putin din Ucraina, potrivit clasamentului Forbes al celor mai bogați miliardari de pe planetă publicat miercuri, scrie Moscow Times. Andrei Melnicenko a devenit pentru prima dată cel mai bogat miliardar rus.

Andrei Melnichenko - cel mai bogat miliardar rus in 2023, potrivit ForbesFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Averea totală a miliardarilor ruși a crescut de la 353 de miliarde de dolari în 2022 la 505 de miliarde de dolari în 2023, creșterea medie pe individ ridicându-se la 600 de milioane de dolari.

Între timp, numărul rușilor super-bogați – cei a căror avere însumează în total peste 1 miliard de dolari – a crescut la 110 persoane, lista extinzându-se cu un număr de 22 de persoane față de anul trecut.

Acest număr ar fi putut fi și mai mare dacă cinci miliardari nu și-ar fi revocat cetățenia rusă anul trecut, potrivit Forbes.

Creșterea numărului rușilor bogați pare să crească în ciuda sancțiunilor occidentale semnificative și a unei economii rusești cu probleme.

Cu toate acestea, în 2022, prețurile mărfurilor de bază sunt constant ridicate, care sunt un factor cheie pentru averea celor mai bogați oligarhi din Rusia.

Un motiv pentru creșterea uimitoare a averilor celor mai bogați din Rusia, potrivit Forbes, a fost că lista din 2022 a fost întocmită imediat după invazia Ucrainei, pe fondul unei piețe în panică și a previziunilor îngrozitoare despre economia rusă.

Andrei Melnicenko a devenit cel mai bogat miliardar rus în 2023

1. Cel mai bogat rus, potrivit Forbes, este pentru prima dată Andrei Melnicenko, fondatorul producătorului de îngrășăminte EuroChem Group și al companiei de energie pe cărbune SUEK, care ajuns la o avere de 25,2 miliarde de dolari.

2. Pe locul doi s-a situat magnatul nichelului și al băncilor Vladimir Potantin, a cărui avere a revenit la 23,7 miliarde de dolari după ce a scăzut cu 9,7 miliarde de dolari anul trecut.

3. Vladimir Lisin, care conduce Grupul NLMK, un important producător rus de produse din oțel, este pe locul trei cu 22,1 miliarde de dolari.

Dintre cei 110 ruși de pe Lista celor mai bogați miliardari în 2023, 46 sunt în prezent sancționați de Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană.

În timp ce averile lui Potanin și Lisin nu și-au revenit la nivelurile de dinainte de război, Melnicenko este mult mai bogat decât înainte de începerea conflictului.

Melnicenko a reușit, potrivit Forbes, să își crească averea datorită prețurilor mai mari la îngrășăminte, pe fondul războiului din Ucraina.

Pe lista celor mai bogați miliardari ruși din 2023 ar putea fi 115 persoane, nu 110, în schimb cinci oligarhi au renunțat la cetățenie: Iuri Milner (fonduri DST), Nikolai Storonsky (Revolut), Timur Turlov (Freedom Finance) și co-fondatorii JetBrains Serghei Dmitriev și Valentin Kipyatkov.

Nikolai Storonsky a criticat războiul Rusiei din Ucraina și a renunțat la cetățeni în octombrie 2022.

Lista completă a celor mai bogați miliardari ruși poate fi văzută pe site-ul Forbes.