Compania tech chineză Baidu a anunțat vineri că a obținut o licență comercială din partea autorităților de reglementare pentru a opera taxiurile sale fără șofer și în Shenzhen, un oraș cu o populație de peste 12 milioane de locuitori care este considerat totodată hub-ul tech al Chinei, relatează Reuters.

Taxi al Baidu in China sub sigla „Apollo” a companieiFoto: Andy Wong / AP - The Associated Press / Profimedia

Baidu a precizat că flota sa de „robotaxiuri”, cunoscute sub brandul Apollo Go, au primit aprobarea de a opera și taxa pasageri într-o zonă de 188 de kilometri pătrați din Shenzhen.

Compania tech și-a adus pentru prima oară taxiurile care se conduc singure în Shenzen anul trecut, însă mașinilor nu li s-a permis să iasă pe șosele fără un supraveghetor uman. Taxiurilor fără șofer li s-a interzis de asemenea să taxeze pasagerii.

Noua aprobare obținută de Baidu vine după ce compania chineză a obținut anterior licența necesară pentru a opera taxiurile sale „robot” în orașele Wuhan, Chongqing și Beijing. În capitala chineză însă compania încă așteaptă dreptul de a o face contracost.

Baidu a declarat de asemenea joi că intenționează să lanseze pe șosele alte 200 de taxiuri fără șofer până la sfârșitul acestui an.

Baidu a investit miliarde în taxi-urile autonome în ultimul deceniu și tehnologia a ajuns departe, compania primind la finele anului trecut inclusiv dreptul de a le opera pe timp de noapte în orașul Wuhan.

Pentru mașinile autonome este o mare problemă circulația pe timp de noapte, pe ploaie, pe ceață sau pe ninsoare. Tehnologia a avansat însă, iar unele orașe au decis că aceste mașini pot circula în siguranță și în condiții de vizibilitate scăzută.