Meta a decis să nu pună la dispoziția utilizatorilor de internet din Uniunea Europeană noua sa rețea socială Threads, prezentată ca un concurent al Twitter și care urma să fie lansată joi, o decizie legată de reglementările europene, a declarat miercuri o sursă apropiată acestui subiect pentru AFP.

Threads, un nou rival pentru TwitterFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Noua platformă, care seamănă foarte mult cu Twitter, potrivit imaginilor postate pe magazinele de aplicații, se pregătește să debuteze într-un moment în care rețeaua lui Musk se află într-o stare fragilă.

Meta a ales să aștepte înainte de a oferi Threads rezidenților din Uniunea Europeană, în timp ce clarifică consecințele noului regulament privind piețele digitale (DMA), intrat în vigoare la începutul lunii mai, potrivit sursei citate.

DMA urmărește să impună reguli specifice companiilor-cheie din domeniul internetului, precum Meta, pentru a preveni practicile anticoncurențiale.

Probleme privind colectarea datelor personale

Grupul cu sediul în Menlo Park, California, intenționează în continuare să lanseze Threads în Uniunea Europeană la o dată care urmează să fie stabilită, potrivit unei surse apropiate.

Contactată de AFP, Meta nu a răspuns imediat.

Prezentarea Threads pe magazinele de aplicații din Statele Unite indică faptul că datele personale ale utilizatorilor referitoare la contacte și geolocalizare, printre altele, vor fi colectate și utilizate în scopuri publicitare.

Grupul cofondat de Mark Zuckerberg a suferit în ultimele luni o serie de eșecuri juridice și de reglementare în Uniunea Europeană.

Marți, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că Meta a încălcat interesele și drepturile utilizatorilor serviciilor sale prin colectarea de date cu caracter personal în scopul publicității direcționate fără autorizație.

La sfârșitul lunii mai, compania-mamă a Facebook a fost amendată cu suma record de 1,2 miliarde de euro de către Comisia irlandeză pentru protecția datelor (DPC) pentru încălcarea normelor europene privind protecția datelor (RGPD) prin intermediul Facebook.

Avantajele Threads

Rețeaua Threads care va fi conectată cu Instagram și va funcționa în stilul Twitter, iar mesajele text vor fi de bază. Userii vor putea să urmărească prieteni sau vedete și vor putea rapid să le dea „follow” celor pe care deja îi urmăresc pe Instagram.

Userii vor putea să transmită mesaje, să urmărească diverse grupuri și să selecteze ce lucruri nu vor să vadă.

Marele atu al Meta este că toate rețelele sale au peste 3 miliarde de useri, iar Instagram singură are două miliarde. Deja pornește de la cea mai mare bază de useri din istoria omenirii și sunt mari șanse ca măcar 300 de milioane de useri să se uite pe noua rețea. Dacă va trece de acest prag, Threads va fi depășit baza de utilizatori a Twitter.

Un alt atu este că Meta are bani, este profitabilă și deci va putea să investească mult, dacă va fi nevoie să ajute creșterea Threads.

Evident, va conta mult dacă vedete, influenceri, actori sau politicieni vor alege să posteze și pe noua rețea, dar o parte dintre cei mai populari creatori de conținut vor intra și pe Threads.