Sam Altman, CEO-ul companiei OpenAI ce a creat chatbotul ChatGPT, a lansat o nouă „împunsătură” la adresa Silicon Valley, afirmând că aceasta și-a pierdut cel mai important atu: capacitatea de a inova, relatează Business Insider.

Sam Altman, CEO-ul OpenAIFoto: Steve Jennings / Getty images / Profimedia

„În companiile din Silicon Valley obișnuiau să se facă cercetări grozave, Xerox PARC fiind cel mai evident exemplu. Ele nu mai există de mult timp”, a spus el într-un interviu acordat recent podcast-ului găzduit de Nicolai Tangen, un investitor norvegian și CEO-ul Norges Bank Investment.

Tangen a fost oarecum bulversat de remarca șefului OpenAI, răspunzându-i că „sunt surprins că spui că nu există o cultură a inovației în Silicon Valley deoarece este puțin contrar față de ceea ce credeam”.

Altman a explicat însă că crede că Silicon Valley are în continuare o cultură a inovației în ceea ce privește produsele, dar că și-a pierdut atuul legat de cercetările de ultimă generație.

„Nu îmi place să spun asta deoarece sună arogant, însă care a fost cu adevărat ultima mare reușită științifică ce a ieșit de la o companie din Silicon Valley, înainte de OpenAI?”, a spus el.

Creatorul ChatGPT spune că Silicon Valley nu mai este interesat să investească în cercetare

Altman a părut de asemenea să atribuie declinul perceput al Silicon Valley pe o tranziție de la inovație către crearea unor „companii supervaloroase” într-o perioadă cât mai scurtă de timp, dar pe baza unor tehnologii deja existente, precum internetul și telefonia mobilă.

Aceste companii supranumite „companii de creștere” în presa financiară americană se bazează pe o apreciere continuă a prețului acțiunilor lor pe bursă, investitorii așteptându-se la randamente pozitive permanente ale investițiilor pe care le-au făcut în ele.

Unii analiști afirmă însă că acest lucru arată că prețul acțiunilor companiilor în cauză sunt supraevaluate și că, atunci când ele încetează să crească, investitorii își pierd rapid interesul față de ele și se reorientează spre alte sectoare.

Un exemplu în acest sens ar fi declinul spectaculos al Tesla anul trecut, în contextul unei prăbușiri generalizate pe bursă a „companiilor de creștere” în 2022. Însă anul acesta bursa americană a înregistrat o revenire la fel de spectaculoasă, numeroși analiști punând situația tocmai pe entuziasmul general de OpenAI cu al său ChatGPT și celelalte companii de inteligență artificială.

În ceea ce privește capacitatea de inovație, aceasta este considerată de decenii drept cel mai mare atu al Silicon Valley și motivul principal pentru care companiile tech americane nu au o concurență notabilă în Europa.