Miliardarul sud-african Elon Musk a negat joi că ia în considerare închiderea rețelei de socializare „X” în Europa din cauza reglementărilor mai stricte de aici comparativ cu Statele Unite și alte părți ale lumii.

Elon Musk, proprietarul X/TwitterFoto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Site-ul de specialitate Business Insider a scris joi la prima oră, citând o sursă despre care afirmă că este la curent cu situația, că Musk este nemulţumit de Legea UE privind serviciile digitale (DSA). Actul legislativ privind serviciile digitale obligă marile platforme online să ia măsuri consecvente şi rapide împotriva discursurilor care incită la ură, printre altele.

„X”, fosta Twitter, a primit recent o listă de întrebări din partea Comisiei Europene, care doreşte să afle mai multe despre modul în care platforma de socializare îşi îndeplineşte obligaţiile. Solicitarea Comisiei a urmat dovezilor că apelurile la violenţă şi dezinformarea s-au răspândit pe X după atacul surpriză asupra Israelului comis de organizaţia extremistă palestiniană Hamas.

Comisarul UE Thierry Breton s-a referit, printre altele, la rapoarte privind imagini şi înregistrări de jocuri video trucate care au fost prezentate ca înregistrări reale.

Încălcările DSA sunt pasibile de sancţiuni grele. Conform Business Insider, Musk a discutat despre a face X să nu mai fie disponibilă în UE sau să blocheze accesul utilizatorilor din regiune.

„Încă [un articol] Business Insider complet fals. Ei nu sunt o publicație reală”, a scris Elon Musk joi pe Twitter.

Directorul general al „X”, Linda Yaccarino, a declarat joi că platforma de socializare a eliminat sute de conturi afiliate Hamas şi a luat măsuri pentru a elimina sau a eticheta zeci de mii de postări, de la atacul Hamas.

Avertismentul transmis de UE lui Elon Musk

Măsura a venit ca răspuns la ultimatumul de 24 de ore al lui Thierry Breton, adresat lui Musk, pentru a combate răspândirea dezinformării pe platformă pentru a se conforma noilor reguli ale UE privind conţinutul online.

„Atunci când primiți notificări cu privire la conținuturi ilegale în UE, trebuie să acționați rapid, cu diligență și obiectivitate și să eliminați conținutul în cauză atunci când este justificat”, i-a transmis oficialul european miliardarului.

Această obligație decurge în special din noua legislație europeană privind serviciile digitale (DSA), în vigoare de la sfârșitul lunii august pentru 19 platforme importante.

Elon Musk însuși și-a atras numeroase critici pentru că și-a încurajat cei 160 de milioane de urmăritori de pe X să afle mai multe despre conflictul dintre Israel și Hamas, urmărind două conturi cunoscute pentru răspândirea de informații false. Miliardarul și-a șters ulterior postarea, dar aceasta fusese vizualizată de milioane de ori.

Thierry Breton a reamintit companiei americane „obligațiile sale foarte specifice” în ceea ce privește moderarea conținutului, tot în cadrul DSA.

„Trebuie să fiți foarte transparenți și clari în ceea ce privește conținutul autorizat de termenii de utilizare și să aplicați propriile politici în mod consecvent și cu diligență”, a subliniat Thierry Breton.

Urmărește joi ultimele evoluții ale conflictului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.