Un judecător american a blocat joi un proces administrativ în care SpaceX, compania aerospațială a lui Elon Musk, este acuzată de Departamentul de stat de la Washington de discriminare împotriva refugiaților, relatează Reuters.

O hala SpaceXFoto: Shutterstock

Judecătorul Rolando Olvera din Brownsville, Texas, a notat în motivarea deciziei publicate târziu în cursul zilei de miercuri că judecătorii de contencios administrativ care audiază cazul la Departamentul de justiție nu au fost numiți regulamentar.

Olvera a blocat cazul intentat împotriva SpaceX în luna august până la soluționarea unui proces separat intentat de companie împotriva guvernului american în care aceasta acuză că acțiunea Departamentului de justiție contravine Constituției.

Departamentul american al justiției afirmă că, începând cel puțin cu 2018 și până în 2022, SpaceX a descurajat cu regularitate persoane care au primit azil în SUA și refugiați să aplice la locuri de muncă ale companiei și că a refuzat să îi ia măcar în considerare pentru angajare pe cei care au făcut-o.

Elon Musk, citat în procesul de discriminare intentat SpaceX

Guvernul american afirmă că SpaceX a afirmat eronat atât în anunțurile privind locurile de muncă, cât și în comunicatele sale publice, că poate angaja doar cetățeni ai Statelor Unite sau rezidenți permanenți, cunoscuți în SUA ca „posesori de carte verde”.

Departamentul de stat citează în acest sens inclusiv o postare făcută în iunie 2020 de Elon Musk pe „X”, fosta Twitter, în care acesta afirma că:

„Legea SUA prevede [să ai] măcar o carte verde pentru a fi angajat la SpaceX, întrucât rachetele sunt o tehnologie de arme avansată”.

SpaceX neagă acuzațiile la adresa sa și afirmă că a angajat sute de persoane care nu sunt cetățeni ai Statelor Unite.

SpaceX afirmă în propriul proces intentat împotriva guvernului că judecătorii de contencios administrativ din cadrul Departamentului de stat sunt numiți de procurorul general al SUA, dar că au puteri de care ar trebui să beneficieze doar oficialii numiți direct de președintele american.

Judecătorul Olvera a fost de acord miercuri cu acest argument și a blocat procesul împotriva SpaceX până când o instanță superioară va formula o decizie în privința acuzațiilor pe care le aduce Departamentului de stat.