Gigantul chinez de telecomunicații Huawei va începe să-şi construiască fabrica de echipamente de reţea de telefonie mobilă în Franţa anul viitor, a declarat o sursă familiarizată cu chestiunea pentru agenția Reuters, citată de News.ro.

HuaweiFoto: Ng Han Guan / AP - The Associated Press / Profimedia

Compania chineză a schiţat planurile pentru fabrica cu o investiţie iniţială de 200 de milioane de euro (215,28 milioane de dolari) în 2020, dar lansarea a fost amânată de pandemia de COVID-19, a declarat luni sursa. Aceasta a refuzat să fie identificată deoarece nu este autorizată să comenteze această problemă.

Sursa nu a dat o cronologie pentru momentul în care fabrica din Brumath, lângă Strasbourg, va fi pusă în funcţiune. Huawei nu a răspuns la o solicitare pentru comentarii. Însă o sursă guvernamentală franceză a declarat pentru Reuters că executivul de la Paris să așteaptă ca fabrica ar trebui să fie deschisă în 2025.

China susține că a obținut concesii pentru Huawei din partea guvernului francez

Mişcarea Huawei vine în pofida faptului că mai multe guverne europene au restricționat sau interzsc utilizarea echipamentelor fabricate de aceasta, precum şi ZTE, o altă companie telecom din China, invocând preocupări de securitate.

Liderii europeni dezbat de asemenea, cum „să reducă riscurile” față de China, o strategie cunoscută în cercurile occidentale sub denumirea de „de-risking”, dar să își păstreze totodată cooperarea cu a doua economie din lume ca dimensiune.

China este al treilea mare partener comercial al Franţei, după Uniunea Europeană şi Statele Unite. În 2020, guvernul francez le-a spus operatorilor de telecomunicaţii care intenţionează să cumpere echipamente Huawei 5G că nu vor putea reînnoi licenţele pentru echipamente odată ce expiră, excluzând în esență Huawei din reţelele mobile.

Dar, în urma unei întâlniri cu ministrul francez al economiei Bruno Le Maire ce a avut loc la Beijing în luna iulie, vicepremierul chinez He Lifeng, a declarat că Franţa a decis să extindă licenţele Huawei 5G în unele oraşe.