​​După scăderea temporară a prețurilor RCA la camioanele de peste 16 tone, Guvernul vrea să aprobe joi o schemă de ajutor de stat privind compensarea creșterii accizei la motorină pentru transportatorii de mărfuri și persoane, licențiați în România. Motivele țin de faptul că mulți transportatori ar risca falimentul, iar o creștere a prețurilor la transportul rutier ar duce la majorarea prețurilor altor produse și servicii. Guvernul vrea să evite și alimentarea cu carburant a mijloacelor de transport în alte state.

Proteste ale transportatorilorFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE (19:50) Guvernul a adoptat joi acest proiect de act normativ.

  • „În prezent, operatorii de transport rutier se află la limita supraviețuirii din cauza creșterii inflației și a prețului la motorină, costurile de operare crescând semnificativ.
  • Firmele de transport rutier nu au posibilitatea absorbției creșterii costurilor de operare, presiunea prețului motorinei aducând costuri suplimentare imediate care pot determina insolvența sau chiar falimentul acestora”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Spre exemplu, costul de operare al transportului rutier de marfă a crescut în transportul internațional cu 29%, iar în transportul național cu 39%.

Firmele de transport rutier au o marjă de profit net de 6-7%. În condițiile creșterii costurilor cu 29% respectiv 39% transportatorii nu au posibilitatea absorbției acestora, majoritatea riscă falimentul.

  • „În vederea stopării creșterii prețurilor aferente operațiunilor de transport rutier de mărfuri/persoane care determină majorarea costurilor și pentru alte produse și servicii, pentru preîntâmpinarea unei posibile reorientări a transportatorilor rutieri în efectuarea alimentării cu motorină a mijloacelor de transport în alte state, Guvernul României poate adopta măsuri legislative în acest sens”, se arată în document.

VEZI - PROIECT HG SCHEMA DE AJUTOR DE STAT MOTORINĂ

Statul va restitui 13 bani pe litrul de motorină. Schema e valabilă până la finalul acestui an, dar plățile se fac până la sfârșitul anului 2025

Schema de ajutor de stat constă în restituirea sumei de 13 bani pe litru de motorină achiziționată și se aplică operatorilor de transport rutier, licențiați în România, care desfășoară activități de:

  • a) transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone;
  • b) transportul de persoane, regulat sau ocazional, cu excepția transportului public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 ori M3 (...)

Compensarea creșterii accizei la motorină se realizează prin restituirea trimestrială a sumelor menționate mai sus operatorilor economici licențiați în România.

Alte informații:

  • - Furnizorul ajutorului de stat este Ministerul Finanețelor, iar administratorul schemei este Autoritatea Rutieră Română (ARR), având în vedere că toate informațiile necesare stabilirii eligibilității operatorilor economici și a vehiculelor, se regăsesc în baza de date a acestei instituții.
  • - Bugetul total maxim estimat al schemei de ajutor de stat este de 180 de milioanede lei.
  • - Plata ajutorului de stat care se efectuează până la data de 31 decembrie 2025 inclusiv, în limita bugetului alocat schemei, în baza dispozițiilor de plată a ajutorului de stat aprobat pentru compensarea creșterii accizei la motorină emise până la data de 31 decembrie 2024 de către A.R.R.
  • - Numărul total estimat al operatorilor economici care urmează să beneficieze de ajutor de stat, care este de 4.000.

Având în vedere faptul că, din considerente tehnice (schema de ajutor de stat este valabilă până la 31.12.2024 și termenul de analiză, respectiv pentru parcurgerea procedurii de plată este mai mare de 30 de zile calendaristice), facturile pentru motorina alimentată în perioada 16 noiembrie-31 decembrie 2024 nu vor putea fi solicitate la plată și decontate, pentru a compensa acest impediment se vor recunoaște ca și cheltuieli eligibile facturile prezentate pentru alimentările efectuate începând cu 30 de zile lucrătoare anterioare publicării în Monitorul Oficial a prezentului act normativ.

Pot depune cereri de compensare a creșterii accizei la motorină numai operatorii economici care nu se află în procedură de executare silită, faliment, dificultate, dizolvare, închidere operațională sau lichidare, împotriva cărora nu au fost emise decizii de recuperare a unui ajutor de stat, iar în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea nu au fost executate conform prevederilor legale in vigoare.