Departamentul de justiție de la Washington și 15 state americane au dat în judecată joi Apple, acuzând compania că a folosit cererea puternică pentru iPhone-urile și celelalte produse ale sale pentru a crește prețurile serviciilor pe care le oferă și elimina de pe piață concurenții mai mici, anunță Reuters.

Logo AppleFoto: Shutterstock

Apple se alătură astfel listei de companii tech majore chemate în instanță în ultimii ani de autoritățile de reglementare din Statele Unite, printre giganții acuzați de practici anticoncurențiale atât de administrația actuală a președintelui Joe Biden, cât și cea anterioară a lui Donald Trump, numărându-se Meta Platforms, compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg, și Alphabet, compania-mamă a Google.

„Consumatorii nu ar trebui să plătească prețuri mai mari din cauză că companiile încalcă legile antitrust”, a declarat Merrick Garland, procurorul general al SUA, într-un comunicat remis presei.

„Dacă este lăsată, Apple va continua doar să își consolideze monopolul privind telefoanele smart”, a adăugat acesta în comunicatul de presă.

Departamentul american al Justiției acuză Apple că își folosește poziția de pe piață pentru a obține mai mulți bani de la consumatori, dezvoltatori, creatori de conținut, artiști, afaceri mici și comercianți.

Reclamația de 88 de pagini, depusă într-o instanță federală din Newark, New Jersey, afirmă că acțiunea autorităților împotriva Apple are în vedere „eliberarea pieței telefoanelor smart de conduita anticoncurențială și excluzivă a Apple și restabilirea competiției pentru a scădea prețurile telefoanelor smart pentru consumatori, reducerea comisioanelor pentru dezvoltatori și prezervarea inovației pentru viitor”.

Plângerea afirmă de asemenea că „Apple a ales în mod repetat să își facă produsele mai proaste pentru consumatori”.

Apple respinge acuzațiile guvernului american

Compania condusă de Tim Cook a răspuns deja acuzațiilor formulate în plângere, notând într-un comunicat propriu remis presei că:

„Acest proces amenință identitatea noastră și principiile care au diferențiat produsele Apple pe piețe extrem de competitive. Dacă va avea succes, ne-ar afecta abilitatea de a crea tipul de tehnologie la care oamenii se așteaptă de la Apple - unde hardware, software și serviciile se intersectează”.

Prețul acțiunilor Apple a scăzut cu 3% pe bursa de la New York după anunțul făcut de Departamentul de justiție.

Agenția Reuters amintește că Apple a fost deja subiectul unor investigații privind practici anticoncurențiale în Europa, Japonia și Coreea de Sud, precum și ținta unor reclamații în instanță din partea unor companii ca Epic Games.

Una dintre cele mai profitabile afaceri ale Apple, magazinul său virtual App Store, care le percepe dezvoltatorilor un comision de 30%, a supraviețuit deja unui proces de anvergură intentat în SUA de Epic Games, producătorul jocului video online Fortnite.

Deși acel proces a stabilit că Apple nu a încălcat legile antitrust din SUA, un judecător federal a ordonat companiei conduse de Tim Cook să permită link-uri și „butoane” care să permită plăți directe către dezvoltatori, fără comisionul perceput de App Store.