Senatorii au aprobat miercuri modificarea Codului Fiscal, introducand data de incasare a facturii ca moment al exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata (TVA) datorata bugetului de stat. Potrivit propunerii legislative, cuantumul taxei va fi stabilit proportional cu valoarea incasarilor efective din totalul facturilor emise. In favoarea modificarii Codului Fiscal au votat 49 de senatori, iar impotriva s-au pronuntat 29 de senatori.

In Expunerea de motive, initiatorii au notat faptul ca intentia este de a sprijini mediul de afaceri afectat de criza si pentru a elimina diferentele dintre mediul privat si Stat. Comisia de specialitate si reprezentantii Guvernului nu au sustinut propunerea de lege, motivand ca ar avea un impact bugetar puternic negativ. Fiscal.

Comisia pentru buget din Senat a elaborat de asemenea un raport de respingere, motivand ca regula generala prevede ca obligatia de plata a TVA ia nastere la data livrarii bunurilor, la data prestarii serviciilor sau la data incasarii de avansuri inaintea livrarii bunurilor sau prestarii serviciilor.