Romania a avut in primul trimestru un excedent al balantei comerciale de aproape 185 milioane de dolari cu Turcia, potrivit datelor prezentate vineri de Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD). Astfel, Romania a exportat in primele trei luni ale anului produse in valoare de 694,1 milioane de dolari pe piata turca, in timp ce importurile s-au ridicat la 509,17 milioane de dolari.

Potrivit sursei citate, exporturile au crescut cu 75,1% comparativ cu perioada ianuarie - martie 2009, in vreme ce importurile au avansat cu 22,5%.

Principalele marfuri exportate de Romania in Turcia au fost metale si produse din metal (305 milioane de dolari), masini si echipamente electrice (94 milioane de dolari), produse minerale (81 milioane de dolari), vehicule si echipamente de transport (62 milioane de dolari). Romanii au importat din Turcia masini si echipamente electrice (115 milioane de dolari), metale si produse din metal (82 milioane de dolari), materiale textile (69 milioane de dolari), vehicule si echipamente de transport (51 milioane de dolari).

Mustafa Yardimici, presedintele Bursei de Marfuri Edirne, estimeaza ca schimburile comerciale romano-turce vor ajunge la zece miliarde de dolari in acest an, precizand ca pe termen mediu obiectivul este de 20 miliarde de dolari. In 2009, schimburile comerciale dintre Romania si Turcia au fost de aproximativ patru miliarde de euro, cu 41% mai putin decat in 2008, cand s-au ridicat la 7,5 miliarde de dolari.

El a mai precizat ca exista multiple domenii de cooperare intre cele doua tari, principalele domenii vizate fiind energetic, turism, transporturi, industrie si software.

Conform datelor prezentate, aproape 25% din exporturile Romaniei in afara Uniunii Europene ajung pe piata turca, in vreme ce 13,3% din importuri sunt reprezentate de marfuri din Turcia.

La sfarsitul primului trimestru, schimburile comerciale externe ale Romaniei s-au ridicat la 17,7 miliarde de euro, din care 7,9 miliarde de euro exporturi si 9,8 miliarde de euro importuri. Exporturile au crescut cu circa 19,4% si importurile cu circa 11% fata de aceeasi perioada din 2009. Uniunea Europeana reprezinta circa 74,3% in exporturi si circa 72% in importuri.