Parlamentul a votat o forma finala a legii Parteneriatului public-privat (PPP) care elimina complet licitatia ca procedura de lucru, inlocuind-o cu negocierea. Parlamentarii au ignorat cererile presedintelui Basescu, care trimisese legea spre reexaminare tocmai pentru ca actul legislativ impune arbitrariul negocierilor in relatia dintre autoritatile publice si partenerii privati.

Legea a fost deja publicata in Monitorul Oficial (marti, 5 octombrie), astfel incit de-acum ne putem astepta ca lucrarile publice (infrastructura de transport, infrastructura informatica, infrastructura energetica, centrale etc.) sa se desfasoare dupa un scenariu care, eliminind licitatia transparenta, lasa loc abuzurilor.

"E revoltator. Legea scuteste procedurile de achizitii publice si concesiuni de orice forma de procedura concurentiala daca esti destul de destept sa o incadrezi drept Parteneriat Public-Privat (PPP). Practic, iti selectezi "partenerul", negociezi putin si semnezi contractul", spunea Sorin Ionita, directorul SAR, in iunie 2010, cind legea plecase spre promulgare la Presedintie. Atunci, HotNews.ro a fost printre putinele institutii de presa care au scris despre legea care a intrunit cvasi-unanimitatea Parlamentului.

Intre timp, presedintele a retrimis legea catre Parlament, cerind eliminarea citorva articole-cheie. Parlamentul a votat insa o versiune finala care pastreaza caracterul arbitrar al selectarii partenerilor privati.

Care sint marile brese create de lege:

1. Eliminarea licitatiilor si inlocuirea lor cu negocierea. Este consfintita de Art. 14 din lege, care arata ca negocierea este modalitatea de desemnare a partenerului privat.

2. Categoriile de lucrari carora li se poate aplica Legea PPP. Legea este foarte vaga si arata doar citeva exceptii, fara a institui o regula clara de aplicabilitate. (Vezi art. 44, care spune ca in anumite conditii prevederile Legii PPP se pot aplica si la "activitatile relevante definite prin Ordonanta de Urgenta 34/2006", adica OUG-ul care reglementa pina acum achizitiile publice).