Directia de Cultura Alba a decis ca "o parte" din Masivul Carnic din Rosia Montana, unde se afla galerii din perioda romana, nu are nici o valoare arheologica

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 14 iulie 2011, 20:09 Economie | Companii


Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Alba a emis, joi, Certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru o parte din masivul Carnic, monument istoric, informeaza un comunicat al Ministerului Culturii. Cu alte cuvinte, institutia a decis ca o parte din acest masiv, unde se afla galerii miniere din perioada romana, evul mediu si perioada habsburgica, nu are nici o valoare arheologica. Descarcarea arheologica se face pentru proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation, care presupune exploatarea aurului si argintului din regiune din  patru munti, printre care si Masivul Carnic.

Descarcarea de sarcina data de Directia de Cultura Alba pentru masivul Carnic este unul dintre pasii importanti facuti pentru inceperea proiectului minier al companiei canadiene Rosia Montana Gold Corporation. RMGC are un Certificat de Urbanism valabil pentru acest proiect (desi ultimele trei certificate au fost anulate), iar in 2010 a depus din nou la Ministerul Mediului dosarul pentru reinceperea procedurii de mediu, urmand ca o comisie speciala sa analizeze daca procedura de avizare pe mediu se va relua de unde a fost intrerupta in 2007 sau daca se reia de la inceput.

Certificatul de descarcare de sarcina arheologica a fost emis pe baza hotararii Comisiei Nationale de Arheologie din data de 12.07.2011, privind aprobarea raportului de cercetare arheologica preventiva „Masivul Carnic, Rosia Montana, Romania – proiectul minier Rosia Montana”. Contactat de HotNews.ro, Radu Enache, purtatorul de cuvant al Ministerului Culturii, a declarat ca deocamdata nu stie pentru cat din masivul Carnic s-a decis ca nu are nici o valoare arheologica si ca va da aceasta informatie in urmatoarele zile. Potrivit unui comunicat trimis de Ministerul Culturii, aceasta decizie este "primul pas necesar in procesul de a asigura salvarea, conservarea si valorificarea mostenirii arheologice si arhitectonice de la Rosia Montana".

Stefan Balici, vicepresedintele Asociatiei Arhitectura Restaurare Arheologie (ARA) considera absurda decizia Directiei de Cultura Alba si a Comisiei Nationale de Arheologie. "In muntele Carnic exista un sistem de galerii/sapaturi subterane care constituie un peisaj subteran. Daca distrugi o parte din acest peisaj, restul pierde din valoare. Aceste galerii dateaza posibil din perioada dacica, sigur din perioada romana, evul mediu, perioada habsburgica, pana in 1948 cand minele au fost nationalizate. Din punct de vedere al raritatii, pe plan mondial, cele romane sunt cele mai importante, dar in ansamblu, este foarte important tot situl datorita continuitatii pe o perioda de aproape 2000 de ani. Consider absurda decizia Comisiei Nationale de Arheologie si neasteptata deoarece Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a decis in luna martie clasarea sit-ului pe lista UNESCO. In orice caz, decizia Comisiei Nationale de Arheologie se refera doar la valorile arheologice care erau in munte, el insa ramane monument istoric si nu poate fi inlaturat din Lista Monumentelor Istorice datorita valorii pe care o are", a declarat Balici pentru HotNews.ro.

Acesta nu este primul Certificat de Descarcare Arheologica care a fost dat peste muntele Carnic. In 2004, Comisia Nationala de Arheologie a mai dat un asemenea certificat, insa acesta a fost atacat in instanta de Asociatia Alburnus Maior, iar Curtea de Apel Brasov l-a anulat.

In ciuda deciziei Comisiei Nationale de Arheologie si a Directiei de Cultura Alba, care practic condamna la distrugere o parte din acest loc, in acelasi comunicat de presa se sustine ca "Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a initiat un plan de actiune care sa asigure conservarea celor mai importante situri arheologice si monumente arhitectonice de la Rosia Montana.  Planul are ca obiectiv salvarea si punerea in valoare a 80% dintre valorile arheologice si arhitectonice din regiune, printre ele numarandu-se: galeriile miniere cu semnificatie istorica deosebita aflate in zona Piatra Corbului, galeriile din zona Catalina-Monulesti, care vor fi cercetate, restaurate si deschise publicului, incinta funerara romana de la Tau Gauri, sistemul hidraulic roman din sectorul minier Paru-Carpeni, inclusiv galerii romane, medievale si moderne,  41 de cladiri monument istoric din zona protejata, centrul istoric al localitatii revitalizat, peste 100 de km de galerii de mina care vor fi cercetate de arheologi pentru alte descoperiri. Acest plan va fi realizat prin alocarea de catre compania RMGC a 70 de milioane de dolari care vor fi cheltuiti la Rosia Montana pentru lucrarile de conservare si punere in valoare a patrimoniului arheologic si arhitectonic. De asemenea, planul cuprinde infiintarea unei comisii speciale – din care vor face parte experti independenti – care va monitoriza si va avea puterea de a opri in orice moment exploatarea, in situatia in care se vor face descoperiri importante".

Potrivit ARA, nu doar cele 41 de cladiri monument istoric care vor fi restaurate si galeriile romane, sunt importante. "Intreg fondul construit de la Rosia este valoros in ansamblul sau. Sunt multe constructii care individual nu ar face fata evaluarii conform criteriilor de clasare a monumentelor istorice, dar asta nu inseamna ca sint lipsite de valoare, au o valoare pe care si-o dezvaluie in context. ARA a propus clasarea a  50 de constructii, case, biserici, cladiri administrative (cum ar fi: fostul Palat Administrativ din perioada austro-ungara, actualmente o semiruina, abandonat de consiliul local si de primarie, fosta Casa de Nasteri, Scoala Veche). Din 2007, insa, Directia Judeteana pentru Patrimoniu Alba care trebuie sa declanseze procedura, pur si simplu a refuzat sa o faca, contrar legii. ARA i-a dat in judecata", spune Stefan Balici.

Proiectul RMGC a fost aprig combatut de societatea civila. Reprezentantii mai multor ONG-uri (ARA, Alburnus Maior, Grupul din ASE) au acuzat statul roman ca este lipsit de vizune si ca acest proiect este contra principiilor de dezvoltare durabila. Aceste asociatii sustin clasarea sit-ului Rosia Montana ca monument UNESCO, considerand ca punerea in valoare a locului ar aduce mai multi bani si mai multe avantaje Romaniei. Ca acest loc sa devina un obiectiv turistic atractiv, statul roman ar trebui sa investeasca in restaurarea galeriilor, a centrului istoric al Rosiei Montana, in infrastructura si promovare. In caz contrar, obiectivul risca sa fie scos de pe lista UNESCO.

Compania RMGC ar urma sa extraga de la Rosia Montana circa 314 tone de aur si 1400 tone de argint. Aurul insa cere un pret mare. Pentru extragerea acestei cantitati cei patru munti din jurul Rosiei Montane, Carnic, Cetate, Orlea si Jig vor fi macinati centimetru cu centimetru, trecuti prin bai de cianura iar, dupa extragerea aurului, namolul rezultat, impregnat cu cianuri, sub limita maxima impusa de normele internationale spun reprezentantii companiei, va fi depozitat intr-un lac de circa 300ha. Potrivit RMGC, dintr-o tona de minereu se va extrage 1,47 grame de aur si 7 grame de argint.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2943 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  Asa da (Joi, 14 iulie 2011, 17:26)

  HP [utilizator]

  Ma si miram de prima versiune a articolului cu "descarcare de sarcina" in titul si toti guvizii au inceput sa aplaude ca fraierii.

  Descarcare de sarcina nu inseamna ca se vor proteja vestigiile arheologice, ci exact opusul.
  • +3 (3 voturi)    
   ..nu e de mirare, din pacate (Joi, 14 iulie 2011, 18:06)

   claudia [anonim] i-a raspuns lui HP

   din pacate prima versiune in care erau mentionate acele ineptii nu facea decat sa reproduca formularea folosita de chiar Directia Judeteana de Cultura Alba! Deci aceasta aberatie,..ca descarcarea de sarcina e primul pas spre conservare si ca astfel se asigura protejarea patrimoniului este chiar declaratia celor care pazesc patrimoniul in judetul Alba. Cititi si va minunati!
   http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/74134-Comunicat-de-pres-Direcia-Judeean-pentru-Cultur-i-Patrimoniu-Naional-Alba.html
  • -8 (8 voturi)    
   Apusenii sunt deja o zona turistica (Joi, 14 iulie 2011, 18:34)

   E nevoie si de proiecte economice mari [anonim] i-a raspuns lui HP

   -e un prim pas f. bun, astfel se asigura restaurarea si valorificarea acelui patrimoniu arheologic si cultural, la nivel european, va deveni un site-turistic f. important. Totul pe bani privati, si mai bine..

   -apoi e necesara monitorizarea fiecarui pas facut de companie, orice miscare, orice tehnologie folosita trebuie sa fie deja autorizata si verificata de alte state.

   -statul roman sa puna presiune maxima, prin toate mijloacele de care dispun serviciile sale, pt ca Romania sa primeasca un maxim de beneficii financiar-economice si social-culturale din acest proiect. Cat mai multe locuri de munca si cat mai multi bani la bugetul central si local.

   Proiectul poate fi unul de mare reusita, un model de cooperare intre oameni de afaceri si de cultura, intre traditii locale si tehnologii moderne.

   Exploatarea va asigura direct si indirect mii de locuri de munca in Apuseni, zeci de milioane de euro vor fi injectati in econnomia locala.
   Turismul va avea de castigat din restaurarea galeriilor si monumentelor de patrimoniu, asta va crea alte sute de locuri de munca.

   Fixarea populatiei sarace din Apuseni si stoparea emigrarii e un obiectiv strategic al statului roman in Transilvania. Proiectul raspunde acestui obiectiv.

   Nu e deloc intamplator ca unii dintre cei mai inversunati adversari ai proiectului sunt pastorul extremist Tokes Laszlo si ex-deputatul UDMR ajuns ecologist Magor Csibi. Acestia au reusit sa aduca o eco-talibana din Belgia si au convins prin manipulare o parte din ecologistii romani sa participe la actiuni impotriva intereselor Romaniei.
   Organizatiile maghiare din Transilvania nu vor nici un fel de investitii majore, pt ca asta inseamna ca romanii vor ramane si poate mai vin si altii, din Moldova, la munca, ceea ce pune in pericol ideea autonomista si separatista.

   Sa nu credeti ca UDMR nu stie ca Harghita si Covasna sunt f. sarace, dimpotriva, asta e interesul, sa nu fie investitii mari, 'sa nu vina romanii la lucru' !
   La fel cu Rosia Montana!
 • +1 (1 vot)    
  Bravo (Joi, 14 iulie 2011, 18:23)

  Alina [anonim]

  Bravo,cred ca asta e primul articol serios si documentat publicat azi, pe tema asta.
 • -5 (5 voturi)    
  good job (Joi, 14 iulie 2011, 20:16)

  mina [anonim]

  am vazut ca acele galerii sunt daramate si vai de ele, nu se mai pot vizita, cred ca este o decizie foarte buna, acum se vor onserva cele care mai sunt in stare buna si se pot vizita
  • +8 (8 voturi)    
   chiar nu ai habar... (Vineri, 15 iulie 2011, 9:53)

   vlad dracu [anonim] i-a raspuns lui mina

   Galeriile sunt daramate...??? dar cum ai vrea sa fie dupa 2000 de ani? Statul trebuia sa le refaca si sa le transforme in obiective turistice. Asta nu e motiv sa faci praf si pulbere.

   Cum va permiteti sa aruncati la gunoi o parte a istoriei noastre, doar pentru ca o companie straina sa se imbogateasca si sa ne mai si tranteasca un lac cu cianuri in zona.

   Credeti ca o astfel de idiotenie ar putea avea loc intr-o tara ca Franta? unde oamenii gandesc normal si istoria este respectata?
 • -6 (6 voturi)    
  cum sa nu (Joi, 14 iulie 2011, 20:45)

  ovidiu [anonim]

  Dintr-o data Rosia Montana are mai multe obiective de patrimoniu decat toata Romania. Si bineinteles au iesit la lumini odata cu acest certificat. Ma indoiesc ca multi inteleg pana si ce este aia descarcarea arheologica...
 • -10 (10 voturi)    
  ce de bani (Joi, 14 iulie 2011, 21:38)

  elena [anonim]

  70 milioane de euro plus inca 11 investite, plus investitii in echipa cfr cluj, echipa judetului alba, echipa de rugby, festiveluri culturale, opera din cluj ... chiar nu se vede cat de multi bani auy bagat si vor sa mai bage in romania, e greu de vazut, eu sincer ii admir, nu au apucat sa sape o lopata si nici nu se stie daca o vor face si au investit atat de mult
 • +8 (8 voturi)    
  Tot inainte! (Joi, 14 iulie 2011, 21:59)

  travolta [anonim]

  Niste gunoaie. Era previzibil ca se vor vinde si acestia.
  • -9 (9 voturi)    
   alte solutii? (Vineri, 15 iulie 2011, 6:09)

   ana [anonim] i-a raspuns lui travolta

   mie nu imi par ca se vad ci ca fac ceea ce trebuie, nu vad alta solutie viabila pentru rosia montana, si nici nu propune nimeni una mai buna si valabila
  • -8 (8 voturi)    
   minerit (Vineri, 15 iulie 2011, 7:46)

   mina [anonim] i-a raspuns lui travolta

   pentru tine nimic nu poate fi adevarat, eu char ma incre in acest proiect, am trait acoo si stiu cum e viata de grea, si inca mai am rude care o duc rau de tot si ar face orice sa aiba un loc stabil de munca nu din floare n floare ca acum
   • +2 (2 voturi)    
    O sa (Vineri, 15 iulie 2011, 20:58)

    mmariusm [utilizator] i-a raspuns lui mina

    fie si mai rau..
    nici lucru nici pamant nici viitor! te amagesti!
 • -2 (4 voturi)    
  Nelamurire (Joi, 14 iulie 2011, 22:29)

  Andrei [anonim]

  "Compania RMGC ar urma sa extraga de la Rosia Montana circa 314 tone de aur si 1400 tone de argint.
  Potrivit RMGC, dintr-o tona de minereu se va extrage 1,47 grame de aur si 7 grame de argint."

  Din cele doua propozitii rezulta la un calcul simplu ca acest mare tambalau este pentru: 461.58 grame de aur si 9800 grame de argint?:D

  Lamuriti va rog si refaceti calculul:D
  • +2 (2 voturi)    
   =)) (Vineri, 15 iulie 2011, 4:43)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   cred ca e vorba de o tona de roca, minereu vazut ca piatra, daca ei soun ca se extrag 314 tone de aur cele 500 de grame de aur iti par tie ca se deduc din 314 tone de aur? :))
   • 0 (0 voturi)    
    a facut cineva un calcul (Joi, 28 iulie 2011, 11:24)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui cosmin

    Ce inseamna 314 tone de aur si 1200t argint?

    La pretul actual, aurul ar valora cam 11.300.000.000 EUR iar argintul inca 1.260.000.000 EUR. E clar ca nu toti acesti bani sunt profit. Ma astept oricum la o rata de profitabilitate de minim 80%.

    Acestia sunt bani pe care suntem pregatiti sa ii pierdem pentru motive de genul:
    - somaj de 80% intr-un sat de 3000 oameni (!?).. sunt curios care este "somajul" in alte sate
    - valorificarea galeriilor prin distrugerea completa a muntilor in care se afla
    - investitii in cultura de 70 mil eur. cam 0.5% din suma calculata mai sus.
    - in sat se traieste cu branza pe paine, mai ca nu se moare. Ma intreb de unde vor avea branza si paine DUPA terminarea proiectului.
    - bla bla ... am primit bani pe teren .... bla bla... si o suma frumusica pentru marketing... bla bla... oricum ma mut dupa ce se termina treaba la casa din alba iulie... bla bla
  • +3 (3 voturi)    
   uu (Vineri, 15 iulie 2011, 6:25)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   nu zice 314 tone de minereu, 314 tone de aur in total. 1,47 grame pe tona, aia inseamna ca o sa scoata cateva sute de milione de tone de minereu.
 • +2 (4 voturi)    
  :( (Joi, 14 iulie 2011, 23:07)

  gigi [anonim]

  se pregateste exploatarea :(
  • -7 (7 voturi)    
   secolul 21 - sa trai pentru el (Vineri, 15 iulie 2011, 6:39)

   adi [anonim] i-a raspuns lui gigi

   nu trebuia sa inceapa o data, de 15 ani tot e anulata, iar localitatea se duce pe zi ce trece in curand nu va mai exista nicun consatean daca nu se va face ceva de munca, trebuie facut ceva urgent pentru ca oamenii sufera in fiecare zi, si traim in secolul 21 nu pe vremea cand se manca doar branza si paine
 • -9 (9 voturi)    
  dezvoltare economica (Joi, 14 iulie 2011, 23:21)

  monotist [anonim]

  acum vad ca politicienii inteleg intr-un final cat de important este acest proiect pentru noi si pentru economia noastra, aceasta descarcare de sarcina va aduce un plus mare economiei zonei, si o va salta, poate in timp va deveni un centru industrial, multi s-au declarat dornici sa investeasca aici
 • -5 (5 voturi)    
  unitate in turism (Joi, 14 iulie 2011, 23:28)

  dana [anonim]

  rosia montana va avea turisti multi doar in momentul cand va fi un tot unitar, cand tot va fi restaurat, cand galeriile vor fi vizitabile, cand cladirile de patrimoniu vor arata decent, cand restul monumentelor vor si restaurate, iar pentru asta trebuie multi, foarte multi bani - cand ar fi facut statu roman asa ceva?
 • -6 (6 voturi)    
  :-? (Joi, 14 iulie 2011, 23:33)

  irimia [anonim]

  nu prea m-a interesat niciodata proietu asta, dar imi par ca vor sa faca ceva util acolo pentru locuitori
 • -6 (6 voturi)    
  somaj (Joi, 14 iulie 2011, 23:54)

  elf [anonim]

  ma intreb cand se va termina toata invalmaseala asta si se va incepe proiectul, 80 % somaj intr-o zona cu aur la picioare e de plans
  • 0 (0 voturi)    
   somaj creat voit de autoritati (Luni, 18 iulie 2011, 13:16)

   mada [anonim] i-a raspuns lui elf

   e 80% somaj pentru ca au avut grija autoritatile sa interzica orice alta activitate decat mineritul ...

   si scopul a fost exact asta: sa obtina o mana de oameni saraciti si usor manipulabili ...

   nu ai dreptul in secolul 21 sa impui oamenilor cum sa isi castige painea ... fiecare trebuie sa decida pentru el daca vrea sa fie miner sau vrea sa fie agricultor, fermier, mestesugar, informatician etc
 • +7 (9 voturi)    
  / (Joi, 14 iulie 2011, 23:57)

  luka [anonim]

  ma bucr ca ARA spune cate sunt de restaurat la rosia montana dar nu face nimic, si toti le sar astora care chiar se preocupa de proiect in cap
  • -7 (7 voturi)    
   roman=???? (Joi, 14 iulie 2011, 21:29)

   petrica [anonim] i-a raspuns lui luka

   ai dreptate toti cu gura ca rmgc distruge zona, nu face nimic, cand de colo statu e ala care nu face nimic, ong urile sunt cele care nu fac nimic, ei au investit mai multi bani cat nu a vazut comuna aia de sute de ani si tot nu le convine romanilor
   • +5 (7 voturi)    
    pai mai cercetati un pic (Joi, 14 iulie 2011, 23:43)

    claudia [anonim] i-a raspuns lui petrica

    pai ARA chiar face,...ia puneti mana si va documentati. dar nu-i asa ca nu va pasa? sa iasa acolo postarile la numar! ..asta in timp ce rmgc a restaurat o casa si a demolat 170! Dap, astea sunt cifrele, dragii mei! Vreti sa ma contraziceti? mergeti la primarie in rosia si vedeti cate autorizatii de demolare au fost eliberate catre rmgc in ultimii cativa ani. ...si nu numai in rosia,..ci si in corna si nu numai. Oricum, fiti pe pace, veti mai avea o paine de mancat din postat la comanda, pentru ca rmgc va mai avea nevoie de voi,exploatarea nu a inceput!...
 • -1 (1 vot)    
  de unde atata restaurare (Vineri, 15 iulie 2011, 0:01)

  irina [anonim]

  nu prea vad eu cum vor ei sa conserve 80% din monumentele arheologice de acolo cand peste 70 % sunt daramate si nu poate intra nimeni acolo, dar e bine ca incearca - chiar sunt optimisti
 • -6 (6 voturi)    
  a fi sau a nu fi (Vineri, 15 iulie 2011, 0:05)

  tania [anonim]

  tot urmaresc de ceva timp subiectu asta si sunt impartia, dar acum tind sa inclin balanta spre rmgc, au demonstrat ca le pasa chiar daca au interesa, nu vin si iau aurul fara sa lase ceva in schimb, si vor lasa multe
  • +8 (8 voturi)    
   Ti-a venit ziua de salariu (Joi, 14 iulie 2011, 23:36)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui tania

   E momentul sa mergi sa iti ridici salariul in dolari canadieni, cetatene impartial care acum inclini balanta spre RMGC.
   Ia-ti si personalitatile multiple luka si petrica.
   • -8 (8 voturi)    
    ce gandire (Vineri, 15 iulie 2011, 7:52)

    ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Alex

    oricine are o alta parere e platit, prostia a in top in romania, si ne mai numim tara democratica, vrei sa ne reintoarcem in omunism - vrei sa ai doar tu dreptate?
    • +5 (5 voturi)    
     capitalistule (Vineri, 15 iulie 2011, 9:14)

     ia cucu [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu

     Prostia e in top si asta se vede in comentariul tau.
     Vad ca accepti cu usurinta sa rupi pagini din cartea de istorie a neamului tau. La scoala, copii tai vor vizita casa lui Salam si a lui Adrian Minune!

     Va vindeti neamul si isotria pentru 3 lei.

     Bravo voua fomistilor! Puneti mana pe lopata si lasati oamenii capabili sa gandeasca pentru voi.
 • -7 (7 voturi)    
  viitor (Vineri, 15 iulie 2011, 5:10)

  eve [anonim]

  vad un viitor stralucit pentru rosia montana, astept sa inceapa cat mai curand proiectul, au promis ecologizarea zonei, statu a distrus-o a poluat pana nu a mai stiut de el, acum o vreau verde, am vazut cazul unei mine cu cianuri din anglia, acum este vizitata de peste un milion de turisti anual
  • +7 (7 voturi)    
   mina cu cianuri (Vineri, 15 iulie 2011, 9:46)

   cosmi [anonim] i-a raspuns lui eve

   buna,

   ai putea sa-mi dai numele minei din anglia vizitate de peste 1 milion de tristi anual?

   multzumesc
   • 0 (2 voturi)    
    reabilitare miniera (Vineri, 15 iulie 2011, 10:30)

    lidia [anonim] i-a raspuns lui cosmi

    eden project - uite site-ul lor aici, acolo de ce se poate?
    • +3 (3 voturi)    
     Acolo nu ai snapani (Vineri, 15 iulie 2011, 13:35)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui lidia

     Pentru ca acolo nu ai niste snapani ca goldistii, care vor sa rupa pagini din cartea noastra de istorie.
 • -6 (6 voturi)    
  unesco (Vineri, 15 iulie 2011, 9:06)

  liviu [anonim]

  vad ca se tot vehiculeaza din nou ideea de UNESCO, din punctul meu de vedere este cea mai gresita solutie, daca ar fi integrata in patriomoniul UNESCO nu va fi nimeni care sa investeasca, nimeni care sa restarureze, localniii nu vor avea bani sa isi ridice nimic pentru a primi turistii si cred ca va fi un haos, statu nu are bani de restaurare - sa ne uitam la bisericile din nordul moldovei cat de darapanate sunt si fac parte din unesco
 • +7 (7 voturi)    
  Praf in ochi (Vineri, 15 iulie 2011, 11:17)

  ElHobolan [anonim]

  Daca privim aceste lucruri "out of the box" ne-am da seama ca interesele sunt enorme si nu se refera exclusiv la subiectele care se discuta : sprijin pentru zona, eliminare somaj, bani pentru Romania.
  Se vehiculeaza investitii de miliarde dar nu se spune "in clar" cat castiga RMGC, sau ma rog cine-i in spate. Credeti-ma ca pentru fiecare dolarel "investit" vor sa castige insutit.

  Vin si ne scot ochii cu ce lucruri bune fac, de parca ne-ar da ceva de pomana, lucreaza super intens la a influenta masele prin diverse reclame la TV si in toata mass media.
  Nu pledez pentru sintagma: "noi nu ne vindem tara" dar in acest caz exact asta se intampla. Si ce daca acum nu suntem in stare sa exploatam singuri zacamintele. Peste 10 - 15 ani im mod sigur vom putea si atunci nu va fi nevoie sa impartim "frateste" (totul ei si mai nimic noi) cu strainii. Copii nostri nu trebuie sa aibe si ei ceva de valorificat? Trebuie sa "vindem tot" sa le lasam numai datorii?

  Toata lumea vorbeste doar de aur si argint , dar de faptul ca in zona pare a fi a doua mare concentratie de wolfram (printre altele si absolut necesar in productia moderna de armament), a doua dupa Afganistan!!!, nu prea spune nimeni.

  Totul ar fi fost msi simplu daca dragii nostrii politicieni de dupa '89 si pana astazi nu ar fi semnat tot felul de contracte benefice lor si total paguboase pentru noi toti ceilalti (buni doar sa muncim, sa platim taxe si sa votam).
  • +4 (6 voturi)    
   Nu mai bine vine o firma anonima? (Vineri, 15 iulie 2011, 11:51)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui ElHobolan

   Nu mai bine vine o firma anonima, cu zero proiecte la activ, sa iti ia aurul si sa iti lase niste sute de milioane de tone de steril? Da, asta vor lasa in urma.
   Io zic mai bine sa distrugem istoria, ce naiba facem cu ea?!
  • +4 (4 voturi)    
   bravo (Vineri, 15 iulie 2011, 14:20)

   The Saker [utilizator] i-a raspuns lui ElHobolan

   total de acord; pacat ca suntem prea putini in tara asta ca tine si ca mine, majoritatea au ajuns o populatie ori indobitocita de manele si TV, ori gata sa se vanda pt un dolar.
 • +5 (5 voturi)    
  Tuturor celor pentru... (Vineri, 15 iulie 2011, 11:31)

  Zgabeartza Iftode [utilizator]

  ... acest proiect nu le doresc decat sa ni se adevereasca noua, celorlalti, temerile si anume sa se intample cel mai mare accident ecologic din cauza acestor cianuri din Uniunea Europeana...
  Ca sa nu ne mai certam atat mai bine sa se intample asa, sa desertificam ce mai avem din tara asta si cu asta basta... Noi vom emigra, aici va fi Sahara Europeana, toate bune si frumoase, nici un motiv de cearta, interese, spaga, clan, nepotisme, etc...
 • +4 (4 voturi)    
  Alternativa la rosia Montana (Vineri, 15 iulie 2011, 12:31)

  casargoz [anonim]

  Popun, ca RMGC sa primeasca de la statul Roman autostrada Bechtel.. Are o valoare mai mare decat zacamantul de la Rosia, vor avea de sapat mai putin pentru mai multi bani, nu vor fi cianuri, si pot sa ecologizeze terenul de langa autostrada. Si americanii vor fi fericiti ca e tot o companie de pe continentul american.
  simplu nu?
  Iar cei din rosia care doresc sa sape pentru RMGC pot sapa la fel de bine in latul si lungul tarii. Pot sapa tunele si construi apeducte. Si asta numai pentru compania care vrea sa mute un munte pentru un miliard. Nu e mai simplu sa sapi un sant de 400 de kilometri pentru mai multe miliarde?
 • +2 (4 voturi)    
  Autostrada (Vineri, 15 iulie 2011, 21:50)

  ElHobolan [anonim]

  Cu bani care i-ar produce proiectul de la Rosia Montana pe aur, argint, wolfram s.a., s-ar putea construi o retea de autostrazi mai tare decat are Germania si ar mai ramane destul si pentru alte cele. Totul este ca resursele respective sa le putem valorifica noi, nu ei.
 • +4 (4 voturi)    
  Parere (Vineri, 15 iulie 2011, 23:48)

  Nume [anonim]

  Parerea mea e ca sunt o gramada de comentarii de aici lasate de insusi Gold Corporation. Prea au patruns sub piele si m-as mira daca n-ar fi ajuns si aici. Prea infloresc totul si se bazeaza pe mila noastra. In bucuresti sunt de unshpe mii de ori mai multi someri ca in acea zona, atunci hai sa sapam aici o gaura mare undeva in piata unirii sa vedem ca poate extragem ceva, cu tehnologii ecologice, desigur
 • +2 (2 voturi)    
  Dam bani ca sa ne ia bogatiile! (Sâmbătă, 16 iulie 2011, 0:26)

  Sorin [anonim]

  Acest proiect ultra controversat are interese uriase pt "investitori". Dar nu cantitatile foarte mari de aur sint mobilul, ci doar bonus-ul acestei super afaceri doar pentru unii ca doar nu pentru statul roman.

  Adevaratul obiectiv sint uraniul si materialele deosebit de rare si valoroase necesare nano-tehnologiei.

  Cititi si informati-va ce se intimpla in timp de ce romanii nu vad decit grija zilei de miine!

  http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=763670&st=0&p=9668299&#entry9668299

  http://flashportofoliu.wordpress.com/2010/05/22/uraniu-la-rosia-montana/

  http://www.soim.ro/story.php?title=traian-basescu-este-presat-sa-rezolve-exploatarea-uraniului-de-la-rosia-montana

  http://www.frontpress.ro/?p=15397

  http://totb.ro/?p=7856
 • +2 (2 voturi)    
  au dat drumul la mineri pe forumuri (Sâmbătă, 16 iulie 2011, 8:47)

  greuceanu [anonim]

  mai demult, cand nu erau la moda p(r)ostacii lumea care intra pe net cam era impotriva proiectului. vad ca la toti minerii mai nou le-au dat in mana cate o tastatura. sau la un miner cu personalitate multipla. daca se face proiectul asta eu fug din tara pentru totdeauna ca m-am satuat de atata nesimtire si bataie de joc.
  • +1 (1 vot)    
   Eu nu inteleg!! (Sâmbătă, 16 iulie 2011, 18:50)

   Inna [anonim] i-a raspuns lui greuceanu

   In nici un stat democrat din lume, autoritatile nu iau decizii asa de controversate , impotriva protestelor populatiei. Noi, de ani buni, ne impotrivim categoric la o asemenea afacere de o murdarie fara limite, si cu consecinte nefaste pentru noi. Pentru ca va fi o catastrofa ecologica mai mult decat previzibila, care o sa ne coste greu de tot. Asta le vom lasa urmasilor nostri?? NU vorbesc despre naivii depe forum care se gandesc ca or sa prospere ei de pe urma ..altruismului ( inexistent) al rmgc, insa eu
   nu inteleg autoritatile .. sunt asa de slabe, incat sunt incalcate in picioare de acest rmgc.
   Fara suparare, este pamantul Romaniei, nu al autoritatilor de azi, sau de maine, si cu atat mai putin al hienelor rapace de la rmgc.. si cred ca avem tot dreptul legitim din lume sa ne opunem unei asemenea hotii fara limite!!
   Nu cred ca solutia este sa fugim din tara. Insa ce putem face??
 • +1 (1 vot)    
  invata din greselile altora (Sâmbătă, 16 iulie 2011, 11:43)

  athena [anonim]

  am citit despre o astfel de exploatatie din Turcia - ALETHEA, si m-am ingrozit.
 • 0 (0 voturi)    
  demisia lui Kelemen? (Duminică, 17 iulie 2011, 17:42)

  mada [anonim]

  pana cand vor actiona autoritatile fara sa tina cont de lege si de opiniile celor pe care ii reprezinta ?

  cum isi permite ministrul culturii sa isi schimbe radical pozitia? in 2010 si 2011 a dat nenumarate declaratii in care spunea ca analizeaza si ca va incerca sa includa Rosia Monatana pe lista tentativa UNESCO. Acum brusc s-a aprobat descarcare de sarcina pentru masivul Carnic care figureaza in lege ca monument si obiect de patrimoniu national.

  Consider ca acest ministru a esuat lamentabil in indeplinirea datoriei sale: protejarea patrimoniului national si istoric romanesc. Intr-un stat normal premierul ar trebui sa ceara demisia acestui ministru incompetent.
 • 0 (0 voturi)    
  1,47 grame de aur la tonă (Sâmbătă, 31 iulie 2021, 16:03)

  Alburnus [anonim]

  Un lucru evident fals: „Potrivit RMGC, dintr-o tona de minereu se va extrage 1,47 grame de aur si 7 grame de argint.” E clar subevaluat procentajul, probabil pentru a ascunde de impozitare și aplicare a cotei de redevență o mare parte a aurului și argintului extras. Miroase a tentativă de evaziune fiscală de la o poștă.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by