​Nimeni nu își poate deschide cont la o agenție de pariuri sportive online fără să furnizeze datele de pe cartea de identitate. În cazul în care informațiile nu sunt actualizate după expirarea documentului, contul este suspendat, iar banii din balanță sunt virați către bugetul statului.

Lucrurile pe care trebuie să le facă orice parior înainte de expirarea buletinuluiFoto: pexels.com

Fără furnizarea unei fotocopii a actului de identitate pentru validarea contului, pariorii nu pot beneficia de unele oferte fără depunere precum Betano bonus. Verificare identității nu îl scutește, însă, pe parior să actualizeze documentele furnizate în cazul în care acestea nu mai sunt valabile.

Cel mai des expiră cardul bancar. De fiecare dată când schimbă metoda de plată, înainte de a face o nouă retragere, jucătorul trebuie să trimită copii față-verso ale noului document. În cazul în care nu îndeplinește această formalitate, el nu poate retrage bani din contul de jucător.

În schimb, consecințele sunt mult mai serioase dacă clientul agenției de pariuri online nu trimite copia noului act de identitate, după expirarea celui vechi. Potrivit art. 133 alin. 3) raportate la dispozițiile art. 129 alin. 5) din Normele metodologice de punere în aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, contul este blocat, iar soldul aferent este reținut și transferat în bugetul de stat al României!

Unii operatori sunt mai permisivi

Deși legea este una singură, este posibil ca operatorii să o aplice diferit. Concret, unele agenții de pariuri online blochează contul din ziua următoare expirării actului de identitate înregistrat în sistem, pe când altele acordă un termen de grație de câteva zile sau chiar de săptămâni.

În general, clienții site-urilor de pariuri sunt atenționați că actul de identitate urmează să expire și că au obligația de a trimite o fotocopie a celui nou. Comunicarea se face prin intermediul mijloacelor completate în formularul de înregistrare (email, SMS), dar și prin mesaj primit în Inboxul contului de jucător.

Au existat și cazuri în care jucătorii au fost informați că au la dispoziție între 5 și 10 zile pentru a trimite copia noului document, iar apoi au observat că măsura închiderii contului a fost luată chiar din ziua următoare expirării actului vechi. De fiecare dată, după discuții purtate cu reprezentanții operatorului, aceștia au putut paria din nou, banii fiindu-le restituiți.

De obicei, politica referitoare la actualizarea actului de identitate este precizată în rubrica FAQ (Întrebări frecvente). „Dacă ți-a expirat actul de identitate, te rugăm să ne transmiți o poză a noului act de îndată ce este eliberat de către autorități. Astfel, eviți suspendarea contului tău de jucător sau limitarea anumitor servicii. Poți încărca poza accesând secțiunea de încărcare documente din contul tău de jucător, sau ne poți trimite această fotografie la adresa noastră de email”, scrie pe site-ul unui operator de top.

Clienții trebuie să fie foarte atenți și la cerințele referitoare la caracteristicile tehnice ale documentului trimis. Fișierul trebuie să aibă format acceptat (în general, jpg, png sau pdf), imaginea trebuie să cuprindă toate cele patru colțuri ale cărții de identitate, iar datele (nume, prenume, CNP) trebuie să se vadă clar. Altfel, e posibil ca validarea să nu fie efectuată în termenul de grație.