Premierul Marcel Ciolacu a confirmat luni că una dintre măsurile fiscale luate în calcul este acordarea în bani a tichetelor de masă. Motivul ar fi că firmele care emit aceste tichete ar impune comisioane destul de mari și ar avea profituri excepționale, potrivit premierului.

Marcel Ciolacu, nou an scolarFoto: Inquam Photos / George Călin
  • „Este o propunere pentru că companiile care emit aceste tichete au ajuns totuși la un comision destul de mare din punctul meu de vedere - 3% la emitere, 3% la colectare, din informațiile pe care le am eu.
  • Dacă nu înțelegem că nu putem să avem profit excepțional și poate și încadrat cu 1% si avem și 2 angajați, eu astfel de șmecherii nu le mai accept. Și atunci voi lăsa alternativă. Nu vorbim de voucherele de vacanță, acelea vor fi emise și vom încerca prin Poșta Română, prin sistemul public.”, a declarat luni Marcel Ciolacu.

Declarațiile au fost făcute la deschidrea anului școlar 2023-2024 la Colegiul Tehnic Anghel Saligny din București.

Măsurile fiscale ar putea fi puse în transparență în această săptămână

Întrebat când își va asuma răspunderea în parlament pe măsurile fiscale, Ciolacu a spus că după ce proiectele de acte normative vor fi puse în transparență.

  • „După ce ieșim cu ele în transparență. Cred că săptămâna aceasta vor fi urcate pe site-ul Guvernului în transparență. Își iau avizele, trec prin sedinta de Guvern si pe urmă sunt înaintate Parlamentului. Procedura este de o săptămână - două. Nu o să fie nimic ascuns”, a spus Ciolacu.

Restaurantele, scrisoare către Ciolacu: Păstrați tichetele de masă așa cum sunt ele în România de peste 25 de ani

HORA - Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor a transmis luni o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu în care solicită să păstreze tichetele de masă așa cum sunt ele în România de peste 25 de ani, pe cardurile specifice de tichete pe care le folosesc deja peste 3 milioane de angajați.

“Nu înțelegem măsura absurdă prin care s-a decis acordarea de tichete de masă și în bani și vă solicităm domnule premier, Marcel Ciolacu, să păstrați tichetele de masă așa cum sunt ele în România de peste 25 de ani, pe cardurile specifice de tichete pe care le folosesc deja peste 3 milioane de angajați. Nu creați o situație riscantă în care să fie pusă sub semnul întrebării singura masă certa a 3 milioane de oameni!”, se arată în document.

Cardurile de masă, spune Hora, sunt acordate angajaților pentru a mânca la prânz, iar prin modificarea pe care intentionați să o faceți, riscați să deschideți o cutie a Pandorei și să schimbați în mod dramatic destinația acestor bani, transformandu-i în lichidități care vor ajunge în alte zone ale economiei, pe care acum încercați să le reglementați, cum ar fi jocurile de noroc.

  • “Conform unei analize a datelor financiare recente realizate de Frames, afacerile companiilor din zona de servicii de servire a mesei (COD CAEN 5610) ar putea înregistra o scădere de peste 6 miliarde de lei în 2024 prin adoptarea măsurii de a permite și acordarea în cash a tichetelor de masă.”

„Din 1998, de când au fost introduse și în România, utilizarea tichetelor de masă a dus la dezvoltarea restaurantelor și a cantinelor, prin educarea angajaților să își ia pauza de masă și să mănânce la prânz. Este un semn de normalitate, iar România are nevoie de politici care păstrează piața muncii competitivă”, menționează sursa citată.

Sumele vor fi folosite pentru jocuri de noroc

„Pentru ca România să devină o țară competitivă, în primul rând trebuie să aibă o forță de muncă sănătoasă și productivă, iar statul este cel care sprijină și ghidează angajatorii cu privire la politicile de resurse umane care pot ajuta angajații: să mănânce la prânz, să facă sport, să meargă la controale medicale etc.”, arată HORA.

  • “Ori dacă se renunță la toate aceste măsuri și se acordă doar bani, doar din dorința de a strânge mai mulți bani la buget, într-un final oamenii vor economisi sumele respective sau le vor folosi cum vedem des, din păcate, la jocuri de noroc și altele.”

“Domnule prim-ministru Ciolacu, tichetele de masă nu sunt un moft, acestea reprezintă o modalitate de protecție a angajaților, care trebuie să mănânce la prânz, tichetele de masă sunt o formă de grijă față de 3 milioane de români care prin acest instrument mănâncă cel puțin o masă pe zi. Tichetele de masă înseamnă foarte mult pentru restaurantele și cantinele din România, sunt oxigenul care le asigură continuarea afacerii”, informează organizația.

  • “Creșterea prețurilor la produsele alimentare impactează mult industria HORA din România și această noua decizie a Guvernului, de a permite acordarea tichetelor de masă în bani, va duce la scăderea dramatică a numărului de angajați care mâncau la prânz în cantine și restaurante“.