Ce castiga clientii bancilor de pe urma aplicarii Ordonantei ANPC?

de D.P.     HotNews.ro
Vineri, 11 iunie 2010, 13:19 Economie | Consumator


Reducerea comisionului de rambursare anticipata la credite si aplicarea noilor reguli inclusiv pentru creditele in derulare sunt avantajele cel mai usor de sesizat ale actului normativ referitor la contractele de credit. Conso.ro a studiat cu atentie textul ordonantei si va prezinta multe alte prevederi care avantajeaza consumatorii. Astfel, devine obligatorie calcularea si evidentierea costului creditului si calcularea DAE (dobanda anuala efectiva) si in cazul creditelor cu garantie ipotecara, scrie Conso.ro

De asemenea, bancile trebuie sa comunice in scris, in maximum 30 de zile de la depunerea dosarului de credit, si nu mai mult de 60 de zile de la depunerea cererii de credit, daca acorda sau nu creditul solicitat. In plus, la primirea cererii si dosarului de credit, creditorul trebuie sa ofere consumatorului un inscris datat, semnat si cu numar de inregistrare, prin care sa confirme ca i s-au predat toate actele necesare acordarii creditului.

Aceasta prevedere este extrem de importanta, avand in vedere ca in trecut bancile solicitau de multe ori noi si noi acte, adeverinte etc. clientilor chiar la cateva saptamani de la depunerea completa a dosarului de credit.

De asemenea, in cazul in care respingerea cererii de creditare se bazeaza pe consultarea unei baze de date, de genul Biroului de Credit, consumatorii dobandesc dreptul de a fi informati de banci, imediat si gratuit, asupra rezultatelor consultarii bazelor de date respective.

Modificarea dobanzii in functie de evolutia pietei financiare devine istorie

De acum inainte, in contractele de credit cu dobanda variabila, dobanda va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta Euribor/Robor/Libor/rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata durata creditului. Marja poate fi modificata de banca, insa doar in sensul scaderii acesteia, in functie de politica comerciala a acesteia.
Citeste textul integral si comenteaza pe Conso.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3427 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  IFN? (Vineri, 11 iunie 2010, 13:27)

  Cavalerul Costel [anonim]

  prevederile sunt valabile si pentru IFN-uri?
 • +1 (1 vot)    
  suma minima de rambursat (Vineri, 11 iunie 2010, 13:55)

  AA [anonim]

  Sunt banci la care se prevede o suma minima care trebuie rambursata (de genul 10.000 de EURO). Nu poti rambursa mai putin de atat, ceea ce limiteaza practic posibilitatea de a rambursa creditul.
  Exista vreo prevedere in legea asta noua pentru asa ceva?
  De exemplu, poate era benefic sa se specifice un plafon maximal pentru suma asta - probabil undeva in jur de 1000 de EURO ar fi aceptabil, adica sa nu tot bati la cap banca in fiecare luna sa-ti recalculeze dobanzile ca tu vrei sa mai rambursezi inca 10 EURO, dar nici sa nu apuci niciodata sa rambursezi, ca nu apuci sa pui deoparte 10.000 de EURO...
  • +1 (1 vot)    
   nu se poate restrictiona rambursarea anticipata (Vineri, 11 iunie 2010, 14:19)

   C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui AA

   Art. 66. - Consumatorul are dreptul, în orice moment, să se libereze în tot sau în parte de obligaţiile sale care decurg dintr-un contract de credit. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere privind dobânda şi costurile aferente perioadei dintre data rambursării anticipate şi data prevăzută pentru încetarea contractului de credit.
   • 0 (0 voturi)    
    hmm (Vineri, 11 iunie 2010, 14:43)

    AA [anonim] i-a raspuns lui C. Ionescu

    Multumesc, pare sa fie cam ceea ce-mi trebuie.
    Pe de alta parte, nici nu vad specificat clar aici ca banca nu are dreptul sa impuna limite la sumele rambursate anticipat. Adica zice ca ai dreptul sa "te liberezi [...] in parte", dar nu ca "partea" asta poate fi oricat de mica.
    O sa vorbesc oricum la banca cand expira alea 10 zile de cand trebuie aplicate normele, sa vad ce zic si ei...
    De asemenea sunt curios ca la creditul meu dobanda e in functie de ceva rata interna a bancii si se pare ca trebuie sa modifice la EURIBOR... E drept ca nu au abuzat, adica e bunicica dobanda (undeva sub 8% momentan).
    • 0 (0 voturi)    
     dobanda variabila (Vineri, 11 iunie 2010, 16:55)

     C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui AA

     Art. 37. - În contractele de credit cu dobândă variabilă se vor aplica următoarele reguli:
     a) dobânda va fi raportată la fluctuaţiile indicilor de referinţă EURIBOR/ROBOR/LIBOR/rata dobânzii de referinţă a BNR, în funcţie de valuta creditului, la care creditorul poate adăuga o anumită marjă, fixă pe toată durata derulării contractului;
     b) marja dobânzii poate fi modificată doar ca urmare a modificărilor legislative care impun în mod expres acest lucru;
     c) în acord cu politica comercială a fiecărei instituţii de credit, prin excepţie de la prevederile lit. b), valoarea marjei şi valoarea indicilor de referinţă pot fi reduse;
     d) formula după care se calculează variaţia dobânzii trebuie indicată în mod expres în contract, cu precizarea periodicităţii şi/sau a condiţiilor în care survine modificarea ratei dobânzii, atât în sensul majorării, cât şi în cel al reducerii acesteia;
     e) elementele care intră în formula de calcul a variaţiei dobânzii şi valoarea acestora vor fi afişate pe site-urile şi la toate punctele de lucru ale creditorilor.
   • 0 (0 voturi)    
    Se refera la limita minima (Vineri, 11 iunie 2010, 14:56)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui C. Ionescu

    Pentru o rambursare. Si are dreptate, exista. La Raiffeisen de ex trebuie sa rambursezi MINIM 3*rata creditului, care totusi e o limita rezonabila (nu te impiedica nimeni sa rambursezi tot odata...dar oare cati vor rambursa creditul anticipat dintr-o transa si cati din plati multiple?). Parca ING are la ipotecare pragul asta de 10000?
    • 0 (0 voturi)    
     limita minima (Vineri, 11 iunie 2010, 16:52)

     C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     Stiu ca exista, cam toate bancile abuzeaza in practicile de "fidelizare" a clientilor. Dar daca legea confera explicit un drept, barierele contractuale de anulare/limitare sunt nule. O suma minima rezonabila, de acelasi ordin de marime cu comisionul/rata/etc e rationala si poate fi acceptata. 10 000 de euro e o limitare serioasa, bancile care vor incerca sa o mentina dupa 21 iunie vor pierde daca se ajunge in instanta, plus ca vor lua si amenzi pentru fiecare contract reclamat.
 • +3 (3 voturi)    
  beeeeeton... (Vineri, 11 iunie 2010, 13:57)

  ci ciong [anonim]

  mai ca imi pare rau ca am luat creditul in 2008... in fine... dupa ce-am ramas fara servici, deci fara bani, si am intrat in ”exclusivistul club al restantierilor” nu ma mai gandesc la vreun credit... poate prin 2022 sau ceva... adica, concluzia mea... e bine da... trebuia prin 2005 niste reguli dastea...
  • 0 (0 voturi)    
   mai bine mai tarziu dacat niciodata (Vineri, 11 iunie 2010, 14:25)

   andreiu [utilizator] i-a raspuns lui ci ciong

   Nu cred ca te-ar fi ajutat cu mult aceste reguli in cazul tau. Daca ramai fara serviciu nu prea mai ai multe variante si oricum nu aveai de unde sa stii asta din 2008.
 • +2 (2 voturi)    
  Batalie castigata de consumator? (Vineri, 11 iunie 2010, 14:11)

  Alexia [anonim]

  E doar o batalie castigata de consumator, oricum bancile o sa faca in asa fel incat tot ele sa iasa in castig, prin adaugrea altor comisioane etc. Ma intreb de ce la noi nu s-a luat masura de impozitare a bancilor la fel ca si in Ungaria?
  • 0 (0 voturi)    
   nu se pot adauga comisioane (Vineri, 11 iunie 2010, 14:34)

   C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui Alexia

   OUG limiteaza dreptul bancii de a utiliza maxim 4 comisioane pentru derularea creditului (administrare credit, rambursare anticipata dupa caz, penalizare pentru intarzierea la plata si comision unic pentru servicii prestate la cererea clientului) si 2 aditionale (analiza dosar si asigurare unde e cazul). Aceste comisioane nu pot fi modificate pe parcursul derularii contractului.
   O banca poate incerca sa creasca aceste comisioane acum pentru a acoperi profitul pierdut, dar daca exagereaza sigur va pierde clientii in favoarea altei banci care doreste cota de piata.
  • 0 (0 voturi)    
   esti dus... (Vineri, 11 iunie 2010, 14:40)

   gica [anonim] i-a raspuns lui Alexia

   bineinteles ca si veniturile bancilor sunt impozitate! mai mult, este cred singura ramura de activitate din enonomia asta romaneasca, in care impozitele/contributiile sociale/etc sunt achitate la zi !!! daca in toate celelalte ramuri de activitate (constructii, comert, industrie, etc) ar fi fost aceeasi disciplina, tara si bugetul n-ar fi fost in situatia maro in care se afla.
   think twice before you post !
 • 0 (0 voturi)    
  dobanda (Vineri, 11 iunie 2010, 14:53)

  irina [anonim]

  BCR s-a gandit sa-si ia niste masuri preventive asa ca a trimis la clienti mesaje sa se prezinte la banca pt. a discuta o scadere a dobanzii. La banca am aflat ca de la 10.1% dobanda scade la 9.5% si am asigurarea pe locuinta gratis. Dar trebuie sa semnez un act ad. la contract si aceasta dobanda de 9.5% va ramane fixa timp de 5 ani, dupa care va fi euribor + ceva. Nu mi-au explicat ce va prevedea legislatia noua si nu mi-au spus care sunt variantele desi am intrebat.
  In concluzie daca semnez rata mea scade cu 10 euro, dar 5 ani nu va mai scadea nicicum. Nu am de gand sa sa "bucur" de promotia lor.
  • 0 (0 voturi)    
   era de asteptat (Vineri, 11 iunie 2010, 15:53)

   C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui irina

   BCR anticipeaza oferte agresive de la bancile mici pentru refinantarea celor 7.7 milioane de contracte de credit existente pe piata.
   Daca acum aveti dobanda variabila, BCR va fi obligat ca in maxim 3 luni sa va modifice contractul si sa lege variatia de dobanda de euribor+marja fixa cu comision de rambursare anticipata 0. Probabil au calculat deja ca vor fi nevoiti sa scada dobanda la multe contracte existente pentru ca din cei 10.1% grosul e marja fixa; euriborul e mic si scade in continuare.
   Daca treceti la dobanda fixa, banca se protejeaza de previzibila scadere a euribor, plus ca vi se poate percepe si comisionul de rambursare anticipata de 1%. Acest comision plus cel de analiza dosar credit va vor impiedica sa incercati o refinantare.
   Asteptati pana pe 21 iunie, dupa aceasta data piata creditelor va oferi sigur oportunitati de refinantare, veti putea negocia mai dur cu banca. Nu scapati din vedere data la care parlamentul va lua in discutie OUG-ul, bancile fac deja un lobby agresiv pentru a anula actul normativ, e posibil ca atunci sa se inchida fereastra de oportunitate.
   • 0 (0 voturi)    
    nu mai scade Euribor-ul (Sâmbătă, 12 iunie 2010, 10:35)

    AA2 [anonim] i-a raspuns lui C. Ionescu

    Din pacate de ceva vreme Euribor-ul a inceput sa creasca din nou. Incet dar sigur.
   • 0 (0 voturi)    
    OUG (Sâmbătă, 12 iunie 2010, 14:12)

    irina [anonim] i-a raspuns lui C. Ionescu

    Da, deja ordonanta a fost publicata in M.O. Nu doresc o refinantare, dar cu siguranta ca acum dobanda va scadea pana la 8%. Sunt curioasa ce miscare va face BCR in continuare :)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by