Pretul apartamentelor in blocurile vechi a crescut in medie cu circa 50% in acest an, declara in aceste zile, la unison, mai toate companiile imobiliare din Romania. Pe teren se constata si dublari de preturi. Nu aceleasi au fost insa estimarile la inceputul lui 2007. O retrospectiva a estimarilor facute de specialistii tuturor acestor companii, la inceputul acestui an, dezvaluie o imagine dezechilibrata la fel ca si pretul apartamentelor din Capitala Romaniei.

Mai multe companii imobiliare au facut recent declaratii referitoare la evolutia preturilor pe piata rezidentiala, mai precis la preturile apartamentelor din blocurile comuniste, in acest an. Concluzia - preturile la apartamentele vechi au crescut cu 50%, 3000-5000 euro lunar. Unii, precum cei de la Coldwell Banker Affiliates of Romania, au inceput chiar sa faca estimari si pentru inceputul anului viitor - "crestere de 20-30% in primele doua trei-luni din 2008".

Intr-o piata netransparenta, nereglementata sau supravegheata de vreo institutie a statului, fara statistici clare, unde cererea este mult mai mare decat oferta si unde presa nu face decat sa cosmetizeze aceleasi declaratii venite din partea specialistilor companiilor care activeaza pe aceasta piata, este recomandabil sa pui sub semnul intrebarii toate aceste estimari.

O privire retrospectiva asupra declaratiilor facute in presa, de catre toti specialistii celor mai importante companii de consultanta imobiliara sau asociatii din Romania, cu privire la evolutia preturilor la apartamente in 2007, dezvaluie o realitate trista - estimari redundante, inselatoare si, nu in cele din urma, gresite.

ARAI: Dupa aderarea la UE preturile locuintelor vor creste cu maxim 10%, iar in 2 ani vor scadea

Inca din luna mai a anului trecut, Ion Radu Zilisteanu, oficial in cadrul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), estima intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca in circa 2-2,5 ani preturile la apartamente vor scadea si ca aderarea la UE nu va duce la un boom imobiliar decat pe anumite segmente ale pietei, cum ar fi spatiile de birouri. Informatii similare si date de acelasi analist apar in luna septembrie din 2006, in Evenimentul Zilei.

In octombrie 2006, Zilisteanu declara in Romania Libera, ca "in ceea ce priveste apartamentele din blocurile vechi, in urmatorii doi ani preturile vor creste moderat, dupa care vor stagna si apoi vor scadea. Crestere moderata inseamna ca preturile nu se vor majora cu mai mult de 10% anual". Ca preturile vor mai creste inca 2-2,5 ani, pentru ca oferta satisface in prezent doar 60% din cerere, spune Ion Zilisteanu si in Cotidianul, doar ca de data asta in luna iulie 2007.

In luna octombrie a acestui an, Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare declara in Cotidianul, ca preturile apartamentelor vechi sunt supraevaluate si ca "peste trei ani vom vorbi altfel despre acestea".

Previziunile Colliers International

In luna februarie a acestui an, analistii companiei de consultanta, cotata pe primul loc dupa cifra de afaceri din 2006, intr-un studiu realizat de firma de profil Century 21 România, estimau pentru HotNews.ro ca, incepand cu 2008, pretul apartamentelor vechi va intra in declin, acestia prognozau o scadere a preturilor insa nu una spectaculoasa. In luna iunie a acestui an, un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara indica o crestere la preturile locuintelor noi de circa 15-20% anual. Informatia apare in EVZ,Gandul sau Romania Libera.

Analistii Colliers au declarat recent ca pretul mediu de vanzare al unui apartament intr-un ansamblu nou, in 2007, a ajuns la 1.500 de euro mp, cu 20% mai mult ca in 2006, cand era de 1.200 de euro mp (Cotidianul,EVZ). Totusi, intr-o analiza recenta realizata de NewsIn, si citata de HotNews.ro, acestia recunosc insa ca in unele zone pretul la apartamentele vechi a ajuns si la 3500 euro mp.

Previziunile Eurisko

In luna iunie a anului trecut, Ionut Bordei, directorul departamentului vanzari al companiei imobiliare Eurisko, avertiza in Romania Libera, ca romanii nu trebuie sa se astepte la o scadere in urmatorii ani la preturile apartamentelor vechi, dar ca majorarea va fi lenta. In luna ianuarie 2007, analistii Eurisko sustineau la unison cu cei ai companiei DTZ Echinox, ca aderarea nu va produce o explozie a preturilor la locuinte, argumentandu-si prognoza pe experienta altor tari. "Putem spune chiar ca, partial, efectul integrarii europene asupra pietei imobiliare locale a fost consumat. Marea explozie s-a produs", declarau atunci expertii Eurisko, in Gandul.

In luna octombrie a acestui an, Radu Lucianu, partener Eurisko, declara pentru NewsIn: "Pe tot anul 2007, preturile locuintelor din Bucuresti vor înregistra o crestere de 20-25%, iar anul viitor de asemenea trendul va fi crescător, dar este prea devreme să facem estimări procentuale. Nordul Bucurestiului este în continuare cea mai scumpă zonă, dar si cartierele din centru sunt foarte atractive".

Previziunile DTZ Echinox

In luna noiembrie 2006, Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul DTZ Echinox, estima intr-un articol intitulat "In 2007, pretul locuintelor din Romania va creste cu peste 9%", aparut in EVZ, o scadere a preturilor la apartamentele vechi din Bucuresti. In februarie 2007, Mihaela Pana, broker imobiliar in cadrul DTZ, sustinea pentru HotNews.ro ca "nu crede ca apartamentele comuniste vor mai creste ca valoare. Va urma o stagnare si apoi un regres. Atata timp cat piata ofera foarte multe variante in complexuri noi, preturile apartamentelor vechi vor scadea”.

In aceeasi luna, Mihaela Pana declara pentru NewsIn ca pretul apartamentelor din Bucuresti a crescut cu 10% si ca "cresterea preturilor probabil se va mentine, dar nu ca în anii precedenti". Intr-un comunicat de presa din luna decembrie 2007, Claudia Dascalescu estima pentru perioada urmatoare o crestere a preturilor la noile apartamente "si o scadere a preturilor in cazul apartamentelor in blocuri comuniste". Nu era precizata insa cand anume se asteapta acest lucru.

Previziunile Regatta

In luna decembrie a anului trecut, Robert Teodorescu, directorul departamentului Vanzari rezidentiale din cadrul companiei Regatta, estima ca pretul locuintelor se va majora cu cel putin 20-25% pe an (Gandul). In februarie 2007, Mircea Uzunov, presedintele agentiei imobiliare Regatta, preciza pentru NewsIn, ca "o eventuală scădere a preturilor la apartamente se va înregistra după circa 1,5 ani, când proiectele rezidentiale vor intra în piată".

Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, Robert Teodorescu, director departament Vanzari Rezidentiale Regatta afirma: "In momentul in care preturile acelora vechi vor creste si oferta de blocuri noi va fi mare si la preturi aproximativ egale cu ale locuintelor vechi, majoritatea oamenilor vor opta pentru constructiile noi".

Previziunile CB Richard Ellis

In luna martie din 2007, analistii companiei CB Richard Ellis dadeau ca sigura o majorare medie de10-15% a preturilor la apartamentele vechi, maxim 20% la cele noi. Informatia apare in Adevarul,Gandul,Evenimentul Zilei sau Cotidianul. In luna iunie a acestui an, specialistii CB Richard Ellis estimau ca "preturile pentru apartamentele situate în blocuri vechi vor mai creste în 2007 cu 10-15%, deoarece noile proiecte nu pot acoperi încă cererea existentă, iar un echilibru pe piata imobiliară nu se va produce mai devreme de zece ani".

Oficialii BNR atentionau in 2006 ca piata imobiliara s-ar putea prabusi

Nu in cele din urma, oficialii Bancii Nationale, la fel de derutati de evolutiile din piata imobiliara avertizau anul trecut, inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ca preturile sunt artificiale si ca s-ar putea prabusi. "Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca pretul pamanturilor si al caselor este mult exagerat", declara atunci Mugur Isarescu, citat de EVZ.

Nota HotNews.ro:

Astfel de estimari pe piata imobiliara se vor mai face, inclusiv pe HotNews.ro. Nu sunt articole platite, pur si simplu sunt informatii venite de la acesti actori ai pietei, care ajung la toate canalele media. Atentie insa la faptul ca nu este o piata reglementata, nu exista niste indicatori statistici reali sau studii exacte asupra acestei piete.