Miza pe energie: PSD si PDL isi unesc fortele in Parlament pentru a adopta doua proiecte care incalca legislatia nationala si comunitara

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 17 noiembrie 2011, 21:13 Economie | Energie


PSD si PDL promoveaza in Parlament doua proiecte de legi in domeniul energetic care, daca ar fi adoptate in forma initiala,  ar incalca atat legislatia europeana, cat si cea nationala. Una dintre initiative a ajuns pana la votul final care ar putea fi dat chiar luni, 21 noiembrie, in Plenul Camerei Deputatilor, iar cealalta se afla la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Pentru ambele cazuri, punctul de vedere al Guvernului arata ca nu pot fi sustinute astfel de proiecte pe motiv ca determina distorsionarea pietelor si contravin legislatiei europene si nationale. 
 • Proiectul care mai are un singur pas de facut pentru a fi adoptat in camera decizionala este o initiativa a presedintelui comisiei pentru industrii si  servicii, Iulian Iancu (PSD), care prevede interzicerea exporturilor de gaze. Proiectul are un singur articol care prevede modificarea Legii gazelor 351/2004. "Asigurarea securitatii in aprovizionarea in aprovizionarea cu gaze naturale-gazele naturale din productia interna vor fi valorificate numai in piata interna de gaze, cu exceptia cazului in care productia de gaze naturale depaseste consumul intern de gaze, pentru o perioada de minim doi ani consecutiv", se arata in initiativa deputatului.

Guvernul nu sustine propunerea, aducand in acest sens mai multe argumente. In primul rand, nu respecta Directiva europeana 73/2009 privind normele  comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si nici Regulamentul UE 994/2010 privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze.
HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Romania este obligata de legislatia europeana sa permita exporturile de gaze. In plus, in memorandumul de intelegere intre UE si Romania se arata ca trebuie eliminate pana in luna decembrie 2011 barierele legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.
De asemenea, in conditiile in care zacamintele interne de gaze sunt pe cale de epuizare, "propunerea legislativa echivaleaza, practic, cu instituirea unei  prevederi care sa interzica exportul de gaze", mai precizeaza Guvernul.
Potrivit Executivului, nu se tine cont se impedimentele de natura tehnica ce pot aparea ca urmare a opririi unor sonde de productie a gazelor naturale, ca urmare  a consumului redus de gaze si a imposibilitatii de a mai a mai inmagazina pe fondul lipsei de capacitati de inmagazinare.
 • Vezi aici punctul de vedere integral al Guvernului. 
Guvernul se opune proiectului, insa nu si PDL. Deputatul PDL, Mircea Toader a aratat in cadrul sedintei Camerei Deputaţilor din 9 noiembrie 2011 ca partidul  aflat la guvernare sustine initiativa PSD-ului.
Iata declaratia reprezentantului PDL:
 • "Grupul nostru susţine această iniţiativă legislativă nu numai în contextul general privind consumul de gaze şi energetic la nivel european, ci şi faptul că  - ştiţi foarte bine - s-a stabilit prin ordonanţă, tot în Legea gazelor, existenţa a două coşuri. Un coş de gaze utilizat pentru populaţie, care asigură  consumul propriu şi încălzirea centralizată şi cel pentru consumul industrial.
 • În momentul când nu există o astfel de prevedere, există riscul, categoric, dacă nu e risc, este sigur şi intenţie, ca aceste gaze pe care le extrag cei care  au această posibilitate, din producţia internă, să poată fi utilizate aceste gaze sub o mască a utilizării economice într-un export indirect. Gândiţi-vă că  aceste gaze pot fi utilizate în centralele de producere a energiei electrice. E diferenţă de gaz de producţie internă şi import, este foarte mare, aşa că  această prevedere nu face altceva decât stabileşte nişte condiţii corecte pentru România, care are încă un avantaj major că are în subsolul său gaze  naturale".
 • Vezi aici stenograma sedintei Camerei Deputatilor din 9 noiembrie. 
Miza biocarburantilor
O alta propunere legislativa care starneste multe semne de intrebare este proiectul de lege privind promovarea producerii şi utilizării biocarburanţilor şi a altor carburanţi regenerabili pentru transport. Si in acest caz, atata partidele aflate la guvernare, cat si cele din opozitie, se afla pe aceeasi lungime de  unde. De altfel,printre initiatori se numara Iulian Iancu si Mircea Toader. Proiectul a trecut de Senat si se afla la comisiile permanente ale Camerei  Deputaţilor.
Cateva prevederi din proiectul privind promovarea biocarburantilor:
 • Potrivit proiectului, operatorii beneficiaza de cote de biocarburanti care pot fi puse pe piata.
 • Daca ansamblul cantitatilor alocate pentru benzina si motorina diferitilor operatori economici sunt sub limitele globale stabilite prin ordin al ministrului  economiei, cantitatea nealocata se redistribuie producatorilor care au primit cantitati alocate, dar nu mai mult de capacitatea de productie a fiecaruia si  cu acceptul producatorilor.
 • Daca ansamblul cantitatilor alocate operatorilor sunt sub limitele globale stabilite, aceste cantitati vor fi realocate intr-o noua procedura, in termen de  90 de zile
 • Daca, in decursul perioadei de alocare iulie-decembrie 2011-2013, se constata un necesar suplimentar de biocarburanti, deficitul va fi alocat porportional cu  alocarile obtinute, operatorilor economci care au obtinut alocari, dar nu mai mult de capacitatea instalata, existenta in acel moment.
 • Daca va continua sa ramana un necesar suplimentar de biocarburanti, deficitul va fi alocat intr-o noua procedura, in termen de 90 de zile, altor producatori.
 • Operatorii introduc pe piata numai amestec de biocarburanti in amestec de minim 5% in 2011, urmand sa creasca treptat pana la 10% in 2015.
 • Cantitatile de biocarburanti si biolichide puse pe piata sunt eligibile pentru sprijin financiar prin reduceri de accize.
 • Atribuirea catre operatorii economici ce vor fi puse pe piata este conditionata de limita maxima de 100.000 tone si maxim 85% din capacitatea instalata.
Guvernul nu este de acord cu acest proiect considerand ca distorsioneaza concurenta pe piata. In plus, domeniul biocarburantilor este reglementat  printr-o serie de acte normative puse deja in aplicare.Directiva europeana 28/2009 a impus statelor membre sa adopte masurile necesare ca, pana la 31 decembrie 2020, toate tipurile de carburabnti utilizati in  transport sa contina un minim de 10% biocarburanti.Potrivit legislatiei romanesti care transpune deja aceasta directiva, incepand cu ianuarie 2011, in  Romania pot fi comercializate doar amestecurile de carburanti care includ minim 5% componenta biocarburant. Procentul minim creste progresiv pana in 2018  cand va fi atins standardul impus de directiva.Initiativa parlamentara propune modificarea acestui calendar, in sensul ca urgenteaza atingerea obiectivului final (2015 in loc de 2018). Guvernul sustine ca aceasta urgentare ar determina cresteri accelerate ale preturilor la biocarburanti.In ceea ce priveste respectarea legislatiei (Legea concurentei), atribuirea unor cote de vanzari va conduce la eliminarea constrangerilor concurentiale cu  care ar trebui sa se confrunte operatorii economici pe orice piata. In plus, lipsa presiunii concurentiale si a motivatiei operatorilor va determina scaderea calitatii produselor.Guvernul mai considera ca masurile propuse confera autoritatilor puterea de a interveni direct pe piata, prin instrumente care le permit sa influenteze  oferta.De asemenea, intentia de acordare a unui sprijin financiar prin reduceri de accize va determina reducerea unor venituri la bugetul de stat. In plus, este o  masura susceptibila a constitui ajutor de stat, care poate fi instituit doar cu respectarea legislatiei comunitare. Orice intentie de acordare a unui sprijin financiar trebuie notificata Comisiei Europene.
 • Vezi aici punctul de vedere integral exprimat de Guvern
In Romania printre marii investitori in domeniul biocarburantilor se numara latifundiarii Ioan Niculae şi Adrian Porumboiu. InterAgro sustine pe unul dintre site-urile sale ca detine cea mai mare rafinărie de bioetanol din sud-estul Europei si unul din importantii producători din Europa de biocombustibili ecologici de tipul bioetanolului. Instalatia din dotare are capacitate de productie de 80.000 tone bioetanol/an. In schimb, SC COMCEREAL SA Vaslui, apartinand omului de afaceri Adrian Porumboiu, este prezentata ca fiind unul dintre cei mai mari cultivatori de rapita (materie prima) din tara.

 • Nota Redactiei. HotNews.ro a incercat sa obtina puncte de vedere din partea deputatilor Iulian Iancu (PSD) si Mircea Toader (PDL), insa nu au putut fi contactati pana la ora publicarii acestui articol.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9324 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  Egalilate, dar doar pentru catei (Joi, 17 noiembrie 2011, 22:32)

  Leeview [anonim]

  Legislatia europeana obliga statele membre dar :

  - romanii nu mai pot munci in UE nici macar in Spania, unde se putea. Nu mai vorbesc de alte state.

  - pt.Schengen am respectat normele tehnice, dar ... nu avem basca.

  - suntem cu totii "egali" in UE dar nemtii isi trag conducta de gaze directa cu rusii, suntand-ui pe polonezi ... ca se poate.

  -mie prea somn sa mai continui, dar pot completa altii lista, ca e foarte lunga.

  -

  -
  • -1 (7 voturi)    
   Somnolenta (Vineri, 18 noiembrie 2011, 10:06)

   Ene [anonim] i-a raspuns lui Leeview

   Poate nu ai mai citit prea din ultimele luni dar nici spaniolii nu mai pot lucra in Spania. Iar despre respectarea normelor tehnice pt Schengen probabil ca tu chiar dormi. Mai citeste si tu despre ce se intimpla pe la granitele noastre. Cu tehnica din dotare.
 • -1 (5 voturi)    
  ... (Joi, 17 noiembrie 2011, 22:48)

  pamfletaru [utilizator]

  Se vede ca se apropie alegerile... fiecare incearca sa-i dea in cap aluilalt...

  Astia nici acum nu s-au lamurit ca daca fac ceva concret pentru tara asta au mai mult de castigat decat daca in cap puterii si invers?!
 • +14 (16 voturi)    
  Macar atat sa faca (Joi, 17 noiembrie 2011, 23:01)

  Kpax [utilizator]

  Sa vanda gazele ieftin in tara , OMV deabia astepta
  sa le duca in austria !!
  Si asa a luat pe nimic petrom si acum ne creste
  pretul la benzina si la gaze iar profitul il repatriaza!!
  Pentru cei care tot admira pe vestici asa si-au cladit
  ei tarile prin FURT DE RESURSE SI SCLAVIE in diferite forme!!!
 • -5 (5 voturi)    
  Tinta (Joi, 17 noiembrie 2011, 23:08)

  IoncelSarac [utilizator]

  1. 08.02.2010 ???
  2. 17.02.2010 ???
  3. In fapt alte doua proiecte de modificare ale aceleiasi legi 351/2004 stau ascunse in spatele aceste "noi initiative".
  4. Acelasi Iulian.

  Somn usor Romania.
 • +2 (2 voturi)    
  Porumboiu mai putin (Vineri, 18 noiembrie 2011, 2:09)

  Prostu' satului [anonim]

  Din cate stiu eu, Porumboiu nu e mare producator de bio-combustibili (si-n orice caz nu de bioetanol).
  Face el ceva, dar mai mult pentru parcul propriu de tractoare si masini agricole... isi fac babele cruce la mine-n sat, in Vaslui, cand trece cate-un tractor de-al lui alimentat cu motorina cu continut ridicat de biodiesel -- miroase a cartofi prajiti in urma lui :-)))
  Este intr-adevar mare producator de porcaria asta de rapita, dar din cate stiu eu o exporta.
 • +12 (12 voturi)    
  gazeee (Vineri, 18 noiembrie 2011, 3:12)

  unul_care_iese_in_strada [anonim]

  Prosti or fi sa le lase la export. De obicei vindem ieftin si cumparam scump. Lafel de bun afacerist este statul roman si cu lemnul sau cerealele.
 • +18 (18 voturi)    
  Excelent (Vineri, 18 noiembrie 2011, 5:58)

  Daniels22026 [utilizator]

  Tranzitarea gazului pe teritoriul Romaniei si exportul de gaze din productia interna sint probleme diferite.

  Interzicerea exportului de gaze naturale e o initiativa de securitate nationala. Gazul Romaniei apartine Romaniei si nu Europei. Nu putem vinde ceea ce nu ne ajunge nici noua.

  Felicitari politicienilor care au initiat proiectul de lege. Trebuie sa fie votat si respectat.
 • +8 (8 voturi)    
  o propunere foaret utila (Vineri, 18 noiembrie 2011, 8:26)

  Radu [anonim]

  In conditiile in care :
  - pretul gazelor din import este mult mai mare decat cel al gazelor noastre;
  - o buna parte din gaze se consuma pt. producerea energiei electrice, deja scumpa pt. puterea de cumparare a consumatorilor;
  - deja sunt blocuri energetice afectate de lipsa gazelor;
  - hidraulicitatea redusa (seceta) implica incarcarea la maximum a grupurilor pe gaze,
  exportul gazelor indigene ar constitui o lovitura teribila data economiei si populatiei.
  Rusine guvernului !
 • +9 (11 voturi)    
  Sa inchida conducta (Vineri, 18 noiembrie 2011, 8:42)

  Georgel [anonim]

  De acord cu aceasta initiativa, Ne-am saturat de fariseismul vesticilor. Felicitariu parlamentarilor!

  Nu pot sa cred ca guvernul Romaniei a investit bani pentru constructia unui pipeline care ne va seca de resursele de gaz si va omora toata industria romaneasca. Toata petrochimia romaneasca e in pericol. In locul porcariei asteia mai bine ne legau de Europa cu sosele, cai ferate, aeroporturi.

  Cel mai bine ar fi ca Guvernul sa decupleze cu totul conducta care leaga Romania de Ungaria de la sistemul national de transport, sa demonteze o portiune si sa o puna in conservare.

  Sunt niste nesatui toate gunoaiele astea care
  conduc Europa si daca nu putem punct aici cu gazele ne vor manca tot ce mai avem in rest. Le dai un deget si iti iau toata mana.
  Planurile lor de la bun inceput au fost sa transforme Romania intr-o anexa economica.
  Chiar daca ne asteptam la asta , cine si-ar fi imaginat ca ne vor suge intr-atat de resurse?
  Este strigator la cer ce se intampla!

  Sa-i ia dracu de austrieci, nu s-au schimbat de fel si cand au condus Transilvania au fost la fel de parsivi si de nesatui.
 • -5 (5 voturi)    
  ce au in comun? (Vineri, 18 noiembrie 2011, 8:42)

  catalin_mattei [utilizator]

  care este numitorul comun al celor doua partide?.. FSN-ul din care provin amandoua... ce se naste din pisica soareci mananca chiar daca dl Traian Basescu se izmeneste sa scoata ragete de leu
 • +7 (7 voturi)    
  Inconstienta (Vineri, 18 noiembrie 2011, 8:43)

  ileana [anonim]

  Pai Nabucco nu se face , rusii si nemtii ne vand gazul de import la un pret nerusinat , petrolul e la austrieci , si acum ar urma sa exportam si gazul natural , ca sa faca unii profit si noi sa platim facturi astronomice.
  In Schengen nu , drept de munca nu , da jumuleala cat incape , da .
  Exista un singur nume pentru atitudinea impotriva acestei legi.
 • +5 (5 voturi)    
  Gaze (Vineri, 18 noiembrie 2011, 8:52)

  Alexa [anonim]

  Masura se refera la Petrom care a anuntat ca odata cu liberalizarea pretului la gaze pentru consumatorii non-casnici vrea sa exporte gaze in Ungaria.
 • +7 (7 voturi)    
  Bravo (Vineri, 18 noiembrie 2011, 9:08)

  Rntmpx [utilizator]

  Atata timp cat la negocierea pretului gazelor rusesti suntem pe cont propriu si platim cel mai mare pret fata de alte state din UE, mi se pare corect ca gazele romanesti sa ramana in Romania. Asta daca tot e vorba despre "securitatea aprovizionarii".
 • -1 (1 vot)    
  monstruoasa coalitie (Vineri, 18 noiembrie 2011, 10:30)

  Madalina Apostol [anonim]

  Dragut articol! Cand se implica domnul Niculae se interzic exporturile si importurile (vezi cartel la biocarburanti). Mai mult decat atat....se schimba coalitiile politice. Vantu cred ca este invidios pe forta lui Niculae.
 • +3 (3 voturi)    
  resursele naturale sunt ale romanilor!!! (Vineri, 18 noiembrie 2011, 11:37)

  radu [anonim]

  Resursele naturale sunt ale romanilor!!!
  daca OMV este nemultumita poate sa mearga in alte zone bogate in gaze si unde nu este iarna si extrage de acolo.
  Politicienii trebuie sa se gandeasca si la popor!
  • 0 (0 voturi)    
   poporul de la Interagro (Vineri, 18 noiembrie 2011, 15:16)

   george [anonim] i-a raspuns lui radu

   :)
 • +1 (1 vot)    
  f bine! (Vineri, 18 noiembrie 2011, 13:37)

  mircea [anonim]

  Sunt doar eforturi ale colegilor de uniune de a ne distruge si ultimul domeniu in care suntem competitivi (industria chimica alimentata cu gaze naturale de productie proprie).
  Un rar exemplu de politicieni romani care fac ceva in interesul tarii fara sa se sperie de cei ce sa straduie sa ne transforme intr-o colonie.
  • 0 (0 voturi)    
   !!!??? (Vineri, 18 noiembrie 2011, 15:19)

   paul [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Cum adica suntem competitivi? Adica luam gaz ieftn de la Romgaz (nu mereu il platim), il prelucram in ingrasaminte si il vindem la export.

   Sa nu exporte talharii de la Romgaz si Petrom gaz ca sa exportam noi ingrasaminte, prin firme ingregistrate offshore care nu platesc taxe in Romania.

   Hai Poporul!
   • +1 (1 vot)    
    offshore (Vineri, 18 noiembrie 2011, 16:43)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui paul

    Da, este de preferat sa produci ceva din gazul ala decat sa-l vinzi direct. Mi se pare evident si la mintea cocosului.
    Tarile care ne obliga sa liberalizam pretul, surpriza surpriza, nu au gaze.

    Cat despre offshore... In ultima vreme sunt pe buzele tuturor. In presa, orice firma din afara Romaniei este catalogata drept un offshore.
 • +2 (2 voturi)    
  Opinie (Vineri, 18 noiembrie 2011, 16:13)

  Lucifer [anonim]

  Gazele din productie proprie sa ramana in tara - mi se pare corect - mai ales in conditiile in care nici nu este suficient. Ce tranziteaza tara - nu are decat sa se duca ... unde o vrea UE! Cat despre UE ... mai bine nu mai vorbim.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by