UPDATE Surse apropiate anchetei au declarat pentru HotNews.ro ca printre persoanele puse sub invinuire se afla Marcel Adrian Piteiu, membru PDL si director general Romgaz si Ioana Apan (fosta consiliera a lui Codrut Seres, trimis si el in judecata pentru submniarea economiei nationale in alt dosar) - acum presedintele Consiliului de Administratie al Romgaz si secretar general adjunct in Ministerul Economiei, Alpar Kramer (UDMR), fost director comercial al Romgaz, Eugen Mitea (PNL), fost director adjunct al Romgaz si Dan Victor Alexandru, fost secretar de stat in Ministerul Economiei in guvernarea Tariceanu
- UPDATE 1 "Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism- Structura Centrala au dispus inceperea urmaririi penale fata de un numar de 40 de persoane, functionari publici cu functii de conducere din cadrul Romgaz, Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si reprezentanti ai unei societati comerciale din municipiul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, prev. de art. 167 alin. 1 si art. 165 alin. 2 C.p", se arata intr-un comunicat al DIICOT. Potrivit unor surse HotNews.ro ar fi vorba de InterAgro, firma omului de afaceri Ioan Niculae.
Omul de afaceri Ioan Niculae a negat acuzatiile, spunand ca nu a fost favorizat de Romgaz si a precizat ca firmele lui nu au datorii la stat.
"Noi nu am primit niciodata gaz la alt pret decat alte companii din Romania. Companiile mele nu au datorii la stat. Intrebati-i pe procurori. Faceti o mare eroare sa dati la o astfel de ora informatii inexacte", a declarat Ioan Niculae la Realitatea TV, citat de Romania Libera.
Niculae a declarat, miercuri seara, pentru Agerpres, ca nu poate face niciun fel de apreciere in legatura cu dosarul instrumentat de DIICOT referitor la prejudicierea patrimoniului SNGN Romgaz SA si a bugetului consolidat al statului, deoarece nu a fost instiintat pe nicio cale oficiala despre o eventuala implicare a sa in acest dosar.
"Nici nu am luat cunostinta oficial de acest dosar. Deci nu pot sa fac niciun fel de apreciere. Nu am fost instiintat pe nicio cale oficiala de acest dosar", a declarat Niculae.
De asemenea, omul de afaceri a precizat ca numele sau a aparut in acest dosar ca urmare a relatarilor din presa centrala si ca nu a primit nicio instiintare oficiala potrivit careia ar fi invinuit in aceasta cauza.
"Ca de obicei in Romania, intai se dau la presa (n.r. informatiile), chipurile scurgeri de informatii, si dau pe surse, dau intr-un ziar care este apropiat DIICOT-ului si dupa aia o preia toata presa romaneasca, o dezbate si deja te-a condamnat pana se declara DIICOT (...)", a mai spus omul de afaceri.
Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de SNGN ROMGAZ SA, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.
Se mai retine ca activitatea infractionala a generat imposibilitatea repartizarii de catre SNGN ROMGAZ SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului national de inmagazinare si cresterea importului de gaze naturale, cu consecinta punerii in pericol a Sistemul Energetic National, ca ramura strategica a economiei nationale si subminarii economiei nationale.
In perioada 28-29 decembrie 2011, la sediul DIICOT au fost audiate 35 de persoane, carora le-a fost adusa la cunostinta invinuirea, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa aiba loc audierea celorlalti invinuiti.
Anchetarea unor directori a fost confirmata si de Ministerul Economiei. "Ministerul Economiei este informat in legatura cu faptul ca mai multi angajati sunt cercetati intr-un dosar instrumentat de catre DIICOT. Respectand principiul prezumtiei de nevinovatie, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va astepta pronuntarea unei solutii finale in acest dosar, iar in functie de aceasta va lua masurile legale", potrivit unei informatii transmise de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro.
- Ministerul Economiei: Producatorii de ingrasaminte chimice au acumulat datorii catre Romgaz inca din 2002
Masura a fost luata in mai 2009 si a expirat la 31 octombrie 2010. In acea perioada, gazele din productia interna costau aproximativ 160 de dolari/1.000 mc, in timp ce pretul gazului din import ajunge pana la 380 dolari/1.000 mc.
In octombrie 2010, Ministerul Economiei a decis sa nu mai prelungeasca aceste facilitati. "Incepand cu 2002, producatorii interni de ingrasaminte chimice au beneficiat de reduceri comerciale din partea Romgaz, inregistrand importante restante la plata gazelor naturale furnizate, astfel incat, la aceasta data (n.red. noiembrie 2010), datoria reesalonata la plata atinge un nivel de 531 milioane lei, ceea ce reprezinta echivalentul consumului de gaz pe 6 luni pentru aceasta categorie de consumatori", mai sustinea atunci Ministerul Economiei.
Combinatele lui Neculae au primit gaze la pret redus timp de 16 luni
Practic, timp de 16 luni, din vara lui 2009 pana in toamna lui 2010, combinatele lui Ioan Niculae au fost principalul beneficiar al unei facilitati a Guvernului care le permitea sa fie alimentate doar cu gaze din productie interna motivul invocat fiind salvarea industriei chimice autohtone.
Potrivit Romania Libera, primele contracte semnate de Ioan Niculae, prin societatile pe care acesta le detine cu Romgaz, au fost facute in timpul cand la conducerea Ministerului Economiei se afla liberalul Varujan Vosganian.
Potrivit sursa citat, la acest moment Vosganian nu are nicio calitate in dosarul deschis la DIICOT.
Dupa ce facilitatea oferita de Guvern a expirat, Niculae a amenintat ca isi va inchide toate fabricile si ca va trimite 8.000 de oameni in somaj pentru ca nu poate functiona altfel decat cu gaz ieftin in vremuri de criza. Lucru care s-a si intamplat.In august 2010, Niculae ameninta ca isi va muta toate afacerile in Bulgaria. Ioan Niculae si-a motivat decizia de a-si muta afacerile in Bulgaria prin "prigoana impotriva oamenilor de afaceri romani", de care se fac vinovate "anumite servicii ale statului". Niculae atentiona Guvernul in acest fel, inca din august 2010, sa nu renunte la beneficiile acordate companiilor sale in ceea ce priveste costul redus la gazele naturale.
Dupa sistarea ajutorului guvernamental, InterAgro a anuntat la inceputul lui 2011 ca inchide, pe rand, toate combinatele sale chimice. Lucru ce s-a si intamplat. Cu toate acestea, dupa o luna, in mai 2011, InterAgro a anuntat ca redeschide combinatele Donau Chem Turnu Magurele si Gaproco Piatra Neamt, motivand cu cererea mare de pe piata.
InterAgro detine sase combinate de ingrasaminte chimice (Donau Chem Turnu Magurele, Chem Gaz Slobozia, GA-PRO-Co Piatra Neamt, Amurco Bacau, Viromet Victoria si NitroPoros SRL Fagaras), fiind unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din tara.
Ioan Niculae este unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de euro, si controleaza grupul Interagro. Aceasta companie face parte, alaturi de combinatul de aluminiu Alro Slatina, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, grupul InterAgro si combinatul de ingrasaminte chimice Azomures, din categoria de consumatori intreruptibili care se bucura, prin lege, de resurse ieftine de energie.
Eu asta am inteles din acuzatiile de subminare a economiei nationale ale procurorilor.
Mi-as dori sa ma insel, dar nu cred.
Oricum, o bila alba pentru DIICOT (era si cazul sa mai auzim si de cei de la DIICOT, ca au cam mult de recuperat in comparatie cu DNA-ul).
1. Nu poti fura singur => stiu si altii ceea ce faci si te discuta sau toarna cum au ocazia => mai devreme sau mai tarziu raspunzi pt asta.
2. Cand iti merge bine, numarul celor ce iti doresc raul sau moartea este covarsitor mai mare decat al celor ce te simpatizeaza.
Doamne ajuta ca gandurile sa ajunga fapte.
una ca Ioana Apan sau unul ca Dan Victor Alexandru trebuiau de mult arestati....dar nici acum nu e tarziu ...
ALRO, Pinalti, Sidex/Arcelor-Mittal, ... ... ...
De ce contractele nu se fac prin licitatie publica sau pe bursa?
sincer ar fi suficienta si confiscarea averilor... dar sa fie :)
Vreu sa spun ca doar cu confiscarea averilor nu este de ajuns. Sa-i bage la racoare pentru mai multi ani, sa fie privati de drepturi sociale dupa iesire, abea atunci v-a intra (eventual) frica in ei.
Vorba cu "Frica pazeste bostanii" va fi adevarata doar cand FRICA va fi reala.
Macar adaugati si adjectivul "controversatul". Cel putin stim o treaba.
Mai putin fier vechi prin ape care sa ajunga precum epava din Costinesti.
Mult mai grav este insa ce s-a intamplat cu fostele mari combinate care au fost vandute drept fier vechi de baietii smecheri din vechea garda....
Cine a vandut Petrom si rezervele de petrol pe 250 mil de EUR?...Chiar si in criza Petrom este evaluata pe bursa la 4 mld EUR.
Dupa stiinta mea, exista o hotarare de guvern cu livrare gaze din prod interna consumatorilor intreruptibili . De aceasta hotarare au beneficiat mai multi: Azomures, Acelor Mittal, Inter -agro.
Brusc, aceasta Hotarare a devenit "ATENTAT LA SIGURANTA ENERGETICA NATIONALA!!"
Cineva.. chiar are impresia ca suntem orbiti de invidie sau de prostie crasa.
Interesant de vizionat probatoriul.
Oricum, mare este gradina...
Orice discount a fost ACORDAT in conditiile LEGII.
Oricum, actiunea este dubioasa si are iz de vendeta: unde dai si unde crapa : De unde pana unde subminare economie, atac la siguranta energetica, toate acestea ne duc cu gandul la perioada anilor 50 ! Raman la povestea cu oaule: inmagazinare se face si se facea cu gaz din import, pana acum nimeni nu a venit cu o asemenea supozitie> Oricum, acest subiect a mai fost dezbatut de Antena 3 si Ziarul financiar. Nimic nou sub soare, dar..au aparut alte interese!!
UE l-a sesizat si a avertizat cei ce se ocupa de acest resort, autoritaitile din ROMANIA cunosc situtia din 2007
daca nu stii ce e sa cauti la redeventa, dai banu si faci un curs
Dar daca e vorba de subminare de ce este asa o liniste cu celalalt oligarh al tarii, Dinu Paturica, cel ce a vandut la kazahi parte din averea natiunii, fara a se achita de datoriile pe care le avea !!?? Mare mister de care atarna o parte buna a averii intregului popor de pensionari, bugetari, asistati si chiar si muncitori fizic sau intelectual ce se plang de austeritate si de venituri mici.
Se face tevatura ca daca s-a furat cu flota acum 15 ani (200 mii euro) atunci trebuie sa acceptam sa se fure orice in continuare chiar daca averea lui Nicolae este de 1,1 miliarde euro, a clanului Felix motanul de vreo 800 milioane euro iar a divinului Patriciu de vreo 2 miliarde de euro. Este o logica complet depasita mai ales ca si judecata dosarului cu flota a durat ani de zile si are si o sentinta NUP.
Asta e un santaj nenorocit si arata fata hada a afceristilor din tarisoara noastra, obisnuiti cu spaga si santajul.
Daca nu intram in UE cred ca ajungeam un stat mafiot si ne lua dracu' din usa bisericii. Un noroc a avut si generatia asta postcomunista, UE.
Daca nu ii salta, de ce nu ii salta, ca e coruptie, ca nu functioneaza sistemul,etc.
Noi ce vrem?
E greu sa vrei ceva. inseamna sa constientizezi, sa vrei sa faci, sa planifici, sa treci la actiune, sa lupti.
Nu, nu e de noi.
Sau... crede cineva ca ar fi beneficiat Nicolae de faciltati speciale in conditii in care bietu' ministru n-a vazut - n-a auzit (adica ar fi fost, vezi-Doamne, o papusa de carpa)?
Eu cred ca mai degraba s-au pornit bajetii sa colecteze "bani pentru Partid" - si Nicolae n-a cotizat cat au cerut jmekerashii >:
SUCCES !
de stat constituite in
anii fiscali precedenti
in care s-au
inregistrat obligatii
restante 3,807,881lei s-a inceput procedura
de executare silita
de stat constituite in
anii fiscali precedenti
in care s-au
inregistrat obligatii restante 2,935,886,880 lei cereri de compensare
in curs de solutionare (SNTR societatea nationala tutunul romanesc -mosie a mangraonului de la 'cuvioasa matusa tamara ")
Adica, ajungem la Primul Ministru, adica Dl Tariceanu sau Dl Boc !!!!!!
O sa-i vedem si pe ei anchetati??!!
Glume, adica vorbe goale si aflarea-n treaba la romani.... nimeni nu va pati nimic, desi vorbim de milioane de Euro!!!!!!!!!!!!
Legea in Romania este ca sa nu functioneze, nu ca sa functioneze?!
Cate legi functioneaza in Romania?
Si daca functioneaza alea sunt pentru catei, nu pentru caini....
SRI si DIICOT stiu multe dar nu se atinge nimeni de cei aflati la putere...
Pe drum , se intalneste cu un mic pungas care furase si el ceva , puse intr-o punga de plastic.
Va zand hotul cel mare ce cat furase pungasul ce mic, nu se poate abtine sa nu-l admonesteze:
Mai, nu mai fura asa putin ca intri la puscarie !
"Guvernul României a adoptat, în data de 27 mai 2009, Ordonanţa de Urgenţă nr. 54, cu articol unic, în care se menţionează: "În perioada iunie – octombrie 2009, pentru consumatorii eligibili, care optează pentru statutul de consumator întreruptibil, furnizarea gazelor naturale se va face doar din producţia internă".
Au semnat, din partea Ministerului Economiei, secretarul de stat Tudor Şerban (şi nu ministrul Adriean Videanu), Gelu Mărăcineanu din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Eugen Georgescu, pentru Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). A contrasemnat premierul Emil Boc.
Ulterior, Parlamentul României a adoptat Legea 332/2009, tot cu articol unic, prin care nu numai că s-a aprobat OUG 54/2009, dar s-a şi prelungit perioada în care consumatorii întreruptibili au primit gaze naturale ieftine, din producţia internă, cu încă un an, până în octombrie 2010. Au semnat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi cel al Senatului, Mircea Geoană. La Camera Deputaţilor, for decizional, legea a fost adoptată cu 209 voturi pentru, 51 împotrivă şi patru abţineri. Nota de fundamentarea a Legii pentru aprobarea OUG 54/2009 a fost semnată de premierul Emil Boc.
Context în care Ioan Niculae declară sec: "Din moment ce Legea 332/2009 a fost aprobată, DIICOT ar trebui să cheme tot Parlamentul la audieri! Legea asta a fost singura măsură anticriză efectivă, în perioada 2009-2010, a guvernului Boc"."
Cei de la DIICOT il ancheteaza si pe Dl Boc ?! Ca si el a semnat !!!!!!!!!!!!!!!!!