Intilnire online

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom: "Unul din miturile referitoare la pretul carburantrilor este ca daca Romania are resurse locale de titei, pretul carburantilor ar trebui sa fie mai mic. Insa aceasta premisa este falsa"

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 19 martie 2012, 12:19 Economie | Energie


Mariana Gheorghe, CEO Petrom
Foto: Arhiva personala
Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a discutat online cu cititorii HotNews.ro marti, de la ora 11.00. Temele discutiei online au fost rezultatele financiare ale OMV Petrom si impactul in economia romaneasca, pretul carburantilor, strategia companiei, schimbarea companiei dupa privatizare si recentele descoperiri de zacaminte.

Carte de vizita Mariana Gheorghe

- Este CEO si Presedinte al Directoratului OMV Petrom din iunie 2006

- Are in subordine urmatoarele departamente: Afaceri Corporative si Conformitate, Comunicare si Sustenabilitate, Juridic, Strategie si Relatia cu Investitorii, Sanatate, Siguranta, Securitate si Mediu, Resurse Umane, Achizitii Operationale si Reglementare si Afaceri Publice.

- Inainte de a conduce Petrom, a lucrat timp de aproape 14 ani in cadrul BERD in Londra, unde a gestionat un portofoliu semnificativ de tranzactii financiare internationale in Europa de Sud Est si a colaborat strans cu Romania si Petrom. De asemenea, a facut parte din Consiliul de Administratie al Petrom, ca reprezentant al BERD, in perioada ianuarie 2005 – aprilie 2006

- In perioada 1991-1993 a fost Director General Adjunct in cadrul Ministerului de Finante.

- Face parte din urmatoarele asociatii: Consiliul Investitorilor Straini (a detinut functia de presedinte pana in mai 2011), Institutul de Guvernanta Corporativa (Presedinte), Institutul Aspen Romania (Vice Presedinte), Consiliul Mondial al Energiei, Asociatia Romana pentru Clubul de la Roma (ARCoR).

- A absolvit Academia de Studii Economice si Facultatea de Drept din Bucuresti, precum si Finante Corporatiste la Scoala de Afaceri din Londra.


 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate
 • Cele mai bune intrebari ale cititorilor vor fi preluate intr-un interviu realizat de Cristian Pantazi


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13805 vizualizari

 • buna ziua... (Luni, 19 martie 2012, 12:27)

  popcorn monta [utilizator]

  Avand in vedere ca vindeti benzina la preturile UE, de ce nu platiti angajatii la fel ca in UE?
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:03)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui popcorn monta

   Vorbim despre doua piete diferite: piata bunurilor de consum comercializate international si piata muncii, iar acestea sint guvernate de principii si reguli diferite. De asemenea, trebuie sa avem in vedere si diferentele de fiscalitate si productivitate dintre Romania si tarile europene.
 • profit (Luni, 19 martie 2012, 12:56)

  fanny [anonim]

  1 Cum este posibil sa aveti un profit asa de mare intr-o perioada de criza?
  2. Unde se duce profitul pe care il faceti in Romania?
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:06)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui fanny

   Rezultatele financiare obtinute in 2011 se datoreaza imbunatatirilor operationale din ultimii ani, potentate de procesul de restructurare si modernizare prin care a trecut Petrom in aceasta perioada de 7 ani. Acest proces a fost sprijinit de investitii semnificative, circa 7,7 mld euro, dar si datorita unui pret favorabil al titeiului, care a inregistrat un pret mediu anual maxim pentru ultimii 7 ani.
   2. In acelasi timp, profitul realizat de noi nu ramine in companie, nu este distribuit in totalitate investitorilor, ci se intoarce in economia Romaniei sub forma de investitii. Atfel, in ultimii ani, aproape tot profitul operational inainte de depreciere, a fost reinvestit in Romania, vorbim aici de 30 mld lei asa cum am mentionat, si in acelasi timp contributia noastra la bugetul de stat a fost de 45 mld lei, lucru care reprezinta echivalentul a circa 10-12% din veniturile bugetului de stat. Practic, o companie ca Petrom reprezinta un pilon de stabilitate pentru economia romaneasca, mai ales in perioade de provocari cum au fost ultimii ani.
 • cea mai simpla intrebare (Luni, 19 martie 2012, 13:05)

  bob [anonim]

  de ce au crescut preturile la benzina?
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:11)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui bob

   Cind vorbim despre pretul carburantilor, trebuie sa tinem cont de faptul ca Romania are printre cele mai mici preturi la carburanti din UE. Atfel, la benzina, Romania are cea mai ieftina benzina, cu exceptia Bulgariei, iar diferenta este de numai 3 eurocenti. Romania este insa un membru al UE si parte a unei piete unice a carburantilor, iar preturile acestora sint influentate de aceiasi factori peste tot in Europa: cotatiile internationale la produsele petroliere, fiscalitate - care in Romania reprezinta circa 50% din pretul final - si competitia de pe piata locala. Asa cum spuneam, preturile carburantilor au o dinamica a lor separata, dar sint legate si de cotatiile titeiului, care in 2011 au realizat un maxim al ultimilor 7 ani, 110 dolari/baril fata de 50 dolari in 2005.
   In acest context, Petrom aplica o politica moderata de pret, care este vizibila, astfel ritmul de crestere in 2011 a fost sub cel al cotatiilor internationale la benzina si motorina, iar in primele luni din 2012 preturile in Romania au crescut cu 5%, iar cotatiile internationale au crescut cu 11% la motorina si 21% la benzina (calculate in lei).
 • Profitul Petrom (Luni, 19 martie 2012, 13:06)

  Tudor Morosan [anonim]

  Inteleg ca Petrom ar face profit si cu un pret putin mai mic al benzinei si al motorinei.
  De ce nu sunteti de acord sa reduceti preturile?
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:16)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tudor Morosan

   Profitul Petrom vine in principal din activitatea de explorare si productie de hidrocarburi. Practic, in 2011 acesta a acoperit si pierderile pe care le-am avut in segmentul rafinare si marketing. Unul din miturile referitoare la pretul carburantrilor este ca daca Romania are resurse locale de titei, pretul carburantilor ar trebui sa fie mai mic. Insa aceasta premisa este falsa. Romania este membru UE, deci face parte din piata unica europeana, in care pretul carburantilor este influentat de aceeasi factori: cotatie, fiscalitate, concurenta. Datorita faptului ca Romanie e membru UE, o subventionare a pretului combustibililor de catre Petrom ar putea fi calificata drept un abuz si sanctionata ca atare de Consiliul Concurentei. Trebuie mentionat ca in prezent titeiul intern acopera doar 40% din necesarul de titei din Romania si circa 30% din necesarul de produse petroliere din Romania este de asemenea importat. In situatia in care Petrom ar subventiona pretul carburantilor, tarile din jur ar incepe sa cumpere carburanti din Romania in cantitati masive si am putea ajunge la penurie de carburanti si cozi la benzinarii.
 • intrebare (Luni, 19 martie 2012, 13:06)

  mihai [anonim]

  1. anul 2012 se doreste a fi un profit record de peste 1 miliard de euro pentru petrom ?

  2. dorim date concrete legate de CAT petrol se importa si CAT este de sub pamantul pe care calcam, si care teoretic ar costa 14$ barilul fata de 100$ cat este din import
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:17)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Nu putem vorbi inca despre o tinta de profit pentru 2012. Acesti indicatori de performanta trrebuie aprobati intii de AGA in aprilie 2012.
   Insa trebuie sa mentionez inca o data ca profitul Petrom inseamna bani pentru economia Romaniei, sub forma de taxe pentru buget, investitii si comenzi pentru economia romaneasca.
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:20)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   2. Potrivit datelor de la INS, Romania importa peste 5,5 milioane tone titei anual, la o cerere de rafinare de 9,5 milioane tone. Deci, asa cum spuneam, 60% din titeiul rafinat provine din importuri. 40% provine din productia locala, respectiv 4,1 milioane tone, care este de aproape 4 ori mai mica decit in 1976, cind a fost atins maximul productiei de titei in Romania, 14,7 milioane tone. Acest lucru se explica prin faptul ca titeiul este exploatat in Romania de mai mult de 150 de ani. Noi operam zacaminte mature, batrine, iar pentru a mentine productia este nevoie de investitii uriase pentru a fora cu tehnologii mai scumpe, moderne, la adincimi mai mari, toate avind riscuri si costuri mai ridicate.
   Noi am reusit in 2011 sa stabilizam productia de titei dupa investitii anuale in ultimii 7 ani de peste 1 miliard euro anual. As vrea sa precizez ca la costul de productie de circa 16 dolari/baril se adauga investitiile masive pe care le facem, precum si taxele, redeventele pe care trebuie sa le platim statului roman.
 • Ponderea furnizorilor din AT/DE vs RO? (Luni, 19 martie 2012, 13:06)

  Dan [anonim]

  Buna ziua,
  Una din diviziile pe care le coordonati este "Achizitii Operationale". Puteti sa ne spuneti care este ponderea bunurilor si serviciilor achizitionate din Austria si Germania comparativ cu cele din Romania?
  Multumesc.
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:22)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Petrom este o companie care pentru activitatile sale operationale si investitionale lucreaza cu circa 17.000 de furnizori. Dintre acestia, in jur de 90% sint din Romania, adica sint companii inregistrate in Romania care platesc taxe statului roman si care, conform estimarilor noastre, angajeaza circa 70.000 de oameni.
   Restul sint importuri, de obicei de echipamente sau tehnologii din foarte multe tari, majoritatea europene, SUA, China, inclusiv Austria si Germania.
 • Buna ziua (Luni, 19 martie 2012, 13:08)

  economic [anonim]

  Pe ce pozitie se afla in cadrul grupului filiala din Romania dpdv profit?
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:25)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui economic

   Ponderea Petrom in profitul operational al grupului OMV a variat in ultimii ani intre 30 si 47%, in functie de evolutia specifica in fiecar an a celor doua companii. Astfel, in 2011 ponderea Petrom a fost de circa 47%, datorata nu numai performantei Petrom, care a fost pozitiva, dar si influentelor negative pe care grupul OMV le-a avut pe alte piete, cum ar fi Libia si alte tari din nordul Africii - cauzate de evenimentele primaverii arabe.
 • Gaze de sist (Luni, 19 martie 2012, 13:13)

  Ioan Dinu [anonim]

  Buna ziua si multumesc pentru initiativa de a dialoga cu cititorii.
  As vrea sa va intreb daca OMV Petrom este interesata de explorarea/exploatarea gazelor de sist in Romania, zacaminte care - adaugate la descoperirile de gaze naturale on si off-shore - ar putea ajuta la cresterea cotei de piata?
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:26)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Dinu

   Petrom analizeaza in pezent potentialul pentru explorarea gazelor de sist in Romania si va decide asupra pasilor urmatori pe baza rezultatelor acestor analize preliminare si a legislatiei din Romania si din Europa.
 • Atentie ! (Luni, 19 martie 2012, 13:13)

  Logan [anonim]

  Stimata dna, când expira actualul contract de concesiune a terenurilor petroliere din Romania ? credeti ca va mai fi reinnoit cu aceeasi redeventa, in conditiile in care Petrom practica preturi la nivelul UE, cand 50% din petrol este extras din tara? ce se intampla cu Petrom daca statul va cere o redeventa mare pentru petrolul extras din subsolul tarii?
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:31)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui Logan

   As vrea sa clarific cu aceasta ocazie faptul ca Petrom este numai concesionar pentru unele din zacamintele de titei si gaze din Romania, si nicidecum proprietar. Deci sintem o companie comerciala care transforma rezervele de hidrocarburi din proprietatea statului in energie sub diverse forme: produse petroliere, gaze, electricitate, si comercializam ceea ce producem pe piata din Romania. Pentru activitatea de productie de titei si gaze, Petrom plateste statului redevente la acelasi nivel la care plateste orice alt operator din Romania, deci nu beneficiem de un statut special. Cotele de redevente au fost stabilite prin lege anterior privatizarii, iar ceea ce s-a negociat la privatizare a fost doar stabilitatea acestui regim fiscal pentru o periada de zece ani, deci pina la finele anului 2014. In conditiile in care, asa cum spuneam, numai pentru explorare si productie am investit circa 7,7 mld euro in ultimii sapte ani, air ciclul investitional este unul de durata, orice investitor are nevoie de stabilitate si predictibilitate fiscala si legislativa pentru un plan de business adecvat.
   Referitor la redeventa, as vrea sa mai spun ca aceasta nu este fixa, ci variaza in functie de volum productiei pe zacamintul respectiv, calitatea titeiului si pretul international al titeiului. Si pentru a raspunde ultimei parti din intrebarea dvs., nu pot decit sa spun ca vom respecta legislatia romaneasca si ne vom adapta politica investitionala la mediul fiscal si de reglementare.
 • Strategie (Luni, 19 martie 2012, 13:15)

  Mihaela Onu [anonim]

  Buna ziua
  Urmarest cu interes evolutiile Petrom si directiile de dezvoltare. Am apreciat intrarea pe piata energiei electrice. Care sint marile linii directoare pe termen scurt, mediu si lung?

  multumesc
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:36)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela Onu

   Ne vom continua activitatea ca si companie integrata atit pe lantul valoric titei, cit si pe lantul valoric gaz. Am demonstrat ca sintem o companie moderna, dinamica, si puternica, capabila sa faca fata volatilitatilor si provocarilor pietei. O actualizare a strategiei noastre cu un orizont mai larg, respectiv 2021, va fi definita pina la jumatatea acestui an. Strategia va fi dezvoltata pe trei directii mari, care credem noi ca raspund cerintelor strategice ale Romaniei, si anume:
   - focus pe stabilizarea si, eventual, cresterea productiei de hidrocarburi din Romania, care ajuta la securizarea aprovizionarii energetice a Romaniei
   - modernizarea domeniului de rafinare si marketing, cit si eficientizarea intregii activitati pe cele doua lanturi valorice, care contribuie la cresterea competitivitatii industriei energetice a Romaniei
   - extinderea lantului valoiric al gazelor, prin productia de electricitate, energie curata, care nu aduce numai contributie la energie curata, dar si la dezvoltarea de capacitati moderne si eficiente pentru dezvoltarea de regenerabile din Romania. Eficienta centralei de la Brazi este aproape dubla fata de eficienta medie a capacitatilor existente, ducind la economii de resurse.
 • Educatie (Luni, 19 martie 2012, 13:17)

  Gabriel Pirvu [anonim]

  Buna ziua, dna Gheorghe
  Ne puteti spune cit de adecvat este invatamintul romanesc la cerintele companiei dvs.? Mai produce scoala romaneasca specialistii (de calificare medie si inalta) care altadata erau recunoscuti in toata lumea, sau sinteti fortati sa aduceti tot mai multi specialisti din strainatate?
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:39)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel Pirvu

   Marea majoritate a angajatilor nostri, peste 90%, sint produsul scolii romanesti. Iar rezultatele solide pe care compania le-a inregistrat au fost si sint posibile datorita contributiei acestor profesionisti.
   Pe de alta parte, avind in vedere specificitatea businessului si necesitatea de a aplica atit standarde internationale, cit si tehnologii si expertiza de ultima ora, noi derulam in mod constant programe de specializare si perfectionare a tuturor angajatilor nostri, cu cheltuieli care au variat inbtre 5 si 10 milioane euro pe an.
   In plus, in ultimii ani am intrat in parteneriate cu scolile romanesti si am inceput programe atit de internship pentru studenti, cit si de angajare de tineri absolventi intr-un numar de pina la 90/an.
   Acesti tineri sint spijiniti in adaptarea la specificul de afacere si de piata al industriei noastre, si li s-au definit programe speciale de integrare si de specializare in companie. Multi din acesti tineri vin de la Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti.
 • Management (Luni, 19 martie 2012, 13:19)

  Dragos Dinulescu [anonim]

  Toata stima pentru cariera dvs. in cea mai mare companie privata din Romania.
  Stiu ca de curind s-a schimbat managementul OMV. Care este relatia managementului OMV Petrom cu managementul OMV?
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:41)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos Dinulescu

   Integrarea in grupul OMV este unul din avantajele companiei. Practic, avem aceeasi structura de business cu activitati pe trei segmente, si avem acces la standardele, know-how-ul si experienta lor. Schimbarea managementului nu afecteaza pozitia noastra in grupul OMV, asa cum am aratat - contributia Petrom e substantiala. Cit despre relatia noastra cu noul management OMV, pot sa va asigur ca este una de colaborare si incredere, care ne permite sa avem rezultatele pe care le avem.
 • Consiliul Concurentei (Luni, 19 martie 2012, 13:20)

  Miruna Mihai [anonim]

  Buna ziua. Daca decizia Consiliului Concurentei va fi validata de justitie si Petrom va trebui sa plateasca amenda, cine va plati in companie? Si cum comentati dvs. decizia Consiliului?
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:43)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui Miruna Mihai

   Ma bazez pe obiectivitatea instantelor de judecata. Petrom considera ca sanctiunea nu este justificata si, conform drepturilor prevazute de lege, am contestat in instanta. Decizia de a nu mai comercializa benziona Eco Premium (benzina fara plumb, aditivata cu substitut de plumb) a fost luata conform legilor in vigoare din Romania si UE, care interziceau comercializarea acestui produs incepind cu 1 ianuarie 2009. Pentru consumatori au existat beneficii, deoarece:
   - li s-a oferit un produs perfect compatibil din punct de vedere tehnic
   - la un pret mai mic
   - mai putin poluant
 • Intrebari (Luni, 19 martie 2012, 13:22)

  corneliu [anonim]

  1. Ce procent in afaceri / profit reprezinta consumul persoanelor fizice ?
  2. Avand in vedere profitul "imoral" in perioada de criza nu va puneti problema unui boicot din partea clientilor?
  • r (Marţi, 20 martie 2012, 11:49)

   Mariana Gheorghe [hotnews.ro] i-a raspuns lui corneliu

   1. Petrom are o cota de piata de 37% pe piata retail din Romania. Activitatea de marketing si rafinare din 2011 a generat un profit operational negativ de - 187 milioane lei. Daca excludem elementele speciale nete de circa 650 milioane lei (costuri de inchidere Arpechim si provizionul pentru amenda de la Consiliul Concurentei), profitul operational curat CCA a fost de 152 milioane de lei.
   2. Consider ca aprecierea de profit imoral este una neintemeiata. Noi ne desfasuram activitatea cu respectarea legislatiei din Romania, a standardelor si procedurilor internationale din domeniu, cu buna credinta, si generind valoare pentru economia Romaniei. Sintem un bun platnic de taxe si impozite, platind la timp si in totalitate taxele, si reinvestim intreg profitul in Romania. Cred ca ar fi fost surprinzator ca dupa investitii de peste 7,7 miliarde euro in ultimii 7 ani, compania Petrom sa nu realizeze profituri substantiale. Si acest lucru cred ca merita respect pentru companie si cei peste 20.000 angajati, care prin activitatea lor contribuie la tranzitia Romanei catre o economie performanta si competitiva. Si poate ca ar trebui sa vorbim de faptul ca acum, dupa privatizare, profiturile companiei sint transparente si sint taxabile.
 • Pretul carburantilor (Luni, 19 martie 2012, 13:23)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Buna ziua,

  Daca nu este secret de stat sau al companiei, va rog sa specificati (cu exemple) cum se formeaza pretul carburantilor pornind de la pretul petrolului brut si pana ajunge la pompa.

  Multumesc.
 • pretul benzinei (Luni, 19 martie 2012, 13:28)

  vali [anonim]

  As dori sa stiu care sunt componentele formarii pretului benzinei la pompa OMV .din ce e format si cit reprezinta fiecare in pret final .Multumesc
 • De ce motorina e mai scumpa decat benzina ? (Luni, 19 martie 2012, 13:31)

  Alin [anonim]

  1. Exista vreo modalitate sau eveniment locale sau internationale care ar putea duce la o scadere reala (nu scadere cu 2 bani urmata de crestere cu 5 ) a pretului benzinei ?

  2. De ce motorina e mai scumpa decat benzina tinand cont ca acum 6-7 ani era la jumate de pret ?
 • extractie (Luni, 19 martie 2012, 13:37)

  sorin [anonim]

  Vreau sa va intreb la ce pret extrage OMV petrolul din subsolul Romaniei.Multumesc
 • Dividende pt actionari (Luni, 19 martie 2012, 13:44)

  George Lupascu [anonim]

  Sunt actionar la Petrom, asa ca felicitari pt rezultate si sper sa nu cedati presiunilor.
  Intrebarea e: ce dividende voi primi anul asta?
 • Prețuri carburanți Petrom (Luni, 19 martie 2012, 13:48)

  Mara [anonim]

  Bună ziua,

  Mi-ar plăcea să știu care ar fi fost preţurile la carburanţi dacă Petrom ar fi companie de stat.

  Mulțumesc!
 • Costuri (Luni, 19 martie 2012, 14:01)

  CZC [anonim]

  Buna ziua,

  Dupa datele provizorii pe 2011 publicate de OMV si PETROM, structura costurilor este urmatoarea (raportate la cifra de afaceri):

  1/ OMV mai putin PETROM:
  Costul vanzarilor: 90%
  Celelalte costuri operationale: 6%

  2/ PETROM:
  Costul vanzarilor: 63%
  Celelalte costuri operationale: 17%

  Cum se explica aceasta structura atat de diferita si, mai ales, ponderea de 3 ori mai mare a celorlalte costuri operationale in cazul PETROM ?

  Multumesc.
 • Preturi de transfer (Luni, 19 martie 2012, 14:13)

  frunza [anonim]

  Buna ziua doamna Gheorghe,
  1) Din raportarile financiare pentru 2011 reiese ca EBIT CCA pentru R&,M fara elemente speciale, a fost de 152 mil RON, insemnand 2.7% din EBIT total. Tinand cont de contributia mica la rezultatul total, care sunt perspectivele in ceea ce priveste dimensiunea retelei de distributie?
  2) Ce parere aveti despre varianta stabilirii unui pret maximal la pompa, similar celui Luxemburg, stabilit de catre guvern, care sa plece de la costul real al titeiului, costul real de rafinare si costul real de distributie astfel incat sa nu fie posibil un abuz de pozitia dominanta a celor care detin atat E&P cat si R&M (OMV, Lukoil, Rompetrol)?
 • dividende petrom (Luni, 19 martie 2012, 14:18)

  vasile corneliu [anonim]

  Buna ziua,

  1.Care este propunerea CA petrom privind dividendul pentru anul trecut;
  2. in contextul actual noua centrala de la Brazi este rentabila sau punerea in functiune a fost amanta pentru ca acum nu este rentabila si se asteapta modificari in cosul de gaze?
  Multumesc.
 • nelamurire (Luni, 19 martie 2012, 14:29)

  Gazaru` inflamat [anonim]

  daca in 2008 in iulie barilul=150$ pret la pompa=3 RON cum in 2011 pret baril=120$ (si mai putin pe alocuri) ,pret la pompa 6 RON?Ghici ghicitoarea mea....
 • Productie Marea Neagra (Luni, 19 martie 2012, 14:35)

  titi [anonim]

  Când o sa înceapă producţia din Marea Neagră?
 • Care este adaosul comercial? (Luni, 19 martie 2012, 14:36)

  alexandru radu [anonim]

  Buna ziua,
  1.Ne puteti spune care este concret adaosul comercial per litru si profitul companiei pe litru?
  2. Este adevarat ca incepand din 2018 va fi accizat si GPL-ul?
  3. De ce preturile la combustibili nu scad niciodata, ci merg tot timpul numai in sus? Ce ar trebui sa se intample concret ca preturile sa scada intr-o masura semnificativa?
 • buget 2012 (Luni, 19 martie 2012, 15:05)

  I.S. [anonim]

  2) cand estimati ca va demara productia la centrala electrica pe gaz? Care va fi ponderea din productia totala de electricitate pe care o va utiliza Petrom pt consumul intern?
  3) Daca ne puteti spune care este bugetul ch de explorare pt perimetrele concesionate in M.Neagra in per 2012-2016?(editat de HotNews.ro)
 • Vanzare Rafinarie Arpechim (Luni, 19 martie 2012, 15:20)

  Saqer [anonim]

  Buna ziua; de ce se tergiverseaza vanzarea catre Statul roman a Rafinariei Arpechim? Tind sa cred ca aceasta tergiversare are in spate lucruri pe care noi, oamenii de rand nu le stim. Rafinaria Arpechim - Piroliza Arpechim - Oltchim Rm. Valcea ar functiona in sistem integrat, cu rezultate evidente!
  Multumesc.
 • Pret carburant (Luni, 19 martie 2012, 15:22)

  Andrei Diaconu [anonim]

  De ce nu exista corelatii intre cresterea/scaderea pretului aferent barilului de petrol la nivel international si preturile practicate de catre Petrom?
  Va multumesc.
 • Contracte in care pierd cetatenii (Luni, 19 martie 2012, 15:27)

  Ioana [anonim]

  Vi se pare moral ca dna Ungureanu sa primeasca acel contract cu Petrom-OMV? In ce perioada a fost semnat acel contract , ne puteti spune data exacta a semnarii contractului ca sa vedem daca se coreleaza cu pozitia detinuta de actualul prim ministru in acea vreme.
 • redevente (Luni, 19 martie 2012, 15:51)

  mihai popa [anonim]

  de ce nu sunteti de acord cu cresterea redeventelor?
 • Formula calcul pret benzina (Luni, 19 martie 2012, 15:56)

  Andreiu [anonim]

  Eu cred ca este nevoie de reglementarea pretului la pompa prin introducerea unei formule de calcul asemantoare celei de calcul a dobanzii la credite.
  1. Vi se pare buna o astfel de idee ?Formula ar putea fi de forma Pret= (pret baril x curs dolar/ron + costuri(lei) + marja profit (lei) + accize
  2. Puteti sa ne dati o idee a modului cum se calculeaza pretul litrului de benzina in momentul acesta? O formula simplificata cu cifre concrete.

  Va multumesc.
 • Este vorba despre un cartel ? (Luni, 19 martie 2012, 16:14)

  gamemast3r [utilizator]

  Buna ziua stimate doamna,
  Este adevarat ca s-a constituit un cartel intre benzinariile din Romania ? Daca nu, va rog sa argumentati de ce credeti ca atunci cand OMV Petrom creste pretul carburantilor, a doua zi, toate benzinariile scumpesc si ele sortimentele de carburanti ?
 • cat ia statul? (Luni, 19 martie 2012, 17:30)

  Madalina [anonim]

  Buna ziua!

  1. Cat plateste compania taxe si impozite la stat? Ma intereseaza total.

  2. Cum se poate ca seful statului sa instige la boicot asupra companiei in care statul este actionar? Cum s-a ajuns aici? Ce s-a intamplat? In tot acest context, v-a trecut vreodata prin cap sa renuntati la pozitia pe care o detineti in prezent?
 • Profitul OMV (Luni, 19 martie 2012, 19:37)

  George [anonim]

  Ce părere aveţi de faptul că profitul OMV este indecent de mare în comparaţie cu salariile mizerabile ale lucrătorilor Dvs? Ce părere aveţi de faptul că există diferenţe nejustificat de mari între salarii, mai ales între cei străini şi români, dar care au sarcini asemănătoare, de aceeaşi importanţă?
  Nu vi s-ar părea normal să beneficieze de acest profit şi salariaţii?
 • Cand va raspunde ? (Luni, 19 martie 2012, 19:40)

  Moesia [anonim]

  Sase la suta reprezinta actionarii minoritari. Cu toate acestea, acestia sunt cu totul ignorati. Desi in adunarile generale s-a solicitat ca Petrom SA sa stabileasca un spatiu pentru ca orice actionar minoritar daca doreste sa studieze anumite matariale, sau daca mai multi actionari minoritari doresc sa se intalneasca pentru ca, spre exemplu, sa se puna de acord cu anumite probleme ce trebuiesc ridicate in sedintele Petrom , problema in sine a fost ignoratai in totalitate iar reprezentantul Guvernului (care ne reprezinta pe noi toti din Romania, intrucat acele actiuni nu sunt de la mamica si taticul lui de acasa, ci sunt ale noastre...) nu a catadicsit sa ajute in vreun fel demersul actionarilor minoritari.

  Ca urmare, sa raspunda doamna cand are de gand sa tina cont de actionarii minoritari ce reprezinta o data 6 la suta si peste 40 la suta prin actiunile Guvernului ?

  Sau cui trebuie sa ne adresam ca intrebarile noastre sa nu ramana fara raspuns i rezolvare, iar constatarile grave facute de un actionar minoritar (cu date) cu privire la bilantul pe 2009 sa poata duce , cum este legal, la amanarea aprobarii bilantului pana la verificarea corecta a datelor invocate si nu cum s-a procedat atunci
 • transfer de profit (Luni, 19 martie 2012, 20:02)

  gheorghe sandu [anonim]

  exista suspiciuni determinate de modul in care petrom interactioneaza economic si financiar cu omv ca din gestiunea petrom se transfera profit catre omv .
  va puteti da cuvantul de onoare ca asa ceva nu s-a produs si nu se produce ?
 • chirie pentru teren (Luni, 19 martie 2012, 20:18)

  CB [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt proprietara unui teren , pe care este amplasata o sonda. Chiria pe care o primesc este foarte mica(3,5 lei/mp/an).Va rog sa-mi precizati:
  1.Cum si cine poate stabili o chirie mai aproape de realitatea economica a ceea ce sunt obligata sa ofer spre inchiriere?
  2. Pot opta pentru actiuni la Petrom?
  Va multumesc
 • Cine castiga (Luni, 19 martie 2012, 21:03)

  Ovidiu [anonim]

  In ultimul timp s-a discutat foarte mult despre profitul record al companiei Petrom. Ce se intampla cu acest profit pe care il faceti la noi in tara? Ce procent revine companiei OMV Austria?
 • pretul combustibililor (Luni, 19 martie 2012, 21:14)

  Popescu Ion [anonim]

  De ce OMV PETROM a fost mereu prima companie care a scumit combustibilii?
  Va deranjeaza ca din acest motiv nu mai cumpar de la compania pe care o conduceti?
 • m gheorghe (Luni, 19 martie 2012, 21:24)

  anonim [anonim]

  dna m ghe ar trebui sa va revizuiti punctul de vedere cu petrolistii romani. profitul de cateva mld euro pe care l-a facut omv se datoreaza muncii romanilor. nu le mai spuneti sa munceasca mai mult. nu inteleg. sa faceti profit si mai mare sau ca romanii sunt puturosi ? salariile romanilor sunt de tot rasul. cum se face ca platiti strainii care vin in delegatie cu miliarde de lei pe luna ? va simtiti confortabil cand vedeti la orice pas ca industria petrolirea romaneasca s-a dus pe apa sambetei ? probabil proveniti ditr-o zona petroliera. cum ii priviti si cum va privesc lacalnici in ochi ?
 • bonus (Luni, 19 martie 2012, 21:54)

  ionel [anonim]

  Ce bonus anual aveti?
 • pondere profit (Luni, 19 martie 2012, 22:01)

  Lucian [anonim]

  Stimata Doamna,
  din informatiile din presa reiasa ca profitul OMV-Petrom Romania este pt 2011 de cateva ori (x10) mai mare decat ceal al OMV Austria, in conditiile in care salariul mediu in Romania este de cateva ori mai mic (x5...x10) decat in Austria. Inmultind cele doua ponderi reiasa ca marja de profit in Romania a fost de x50...x100 de ori mai mare pe buzunarul romanilor decat pe cel al austriecilor, cunsocand ca Romania detine importante zacaminte de petrol. Va rog sa comentati aceste aspecte din punct de vedere al onestitatii afacerii OMV in Romania.
 • programe Petrom pentru populatie (Luni, 19 martie 2012, 22:10)

  maryus315 [anonim]

  1 )intrucat petrolul si gazele extrase sunt totusi o resursa finita (se vor termina la un moment dat) ce proiecte are Petrom in domeniul energiei regenerabile?
  2 ) aratati proiectele Petrom in responsabilitatea sociala, ce buget au alocat si care este publicul tinta
 • Exista o limita a profitului ? (Luni, 19 martie 2012, 22:14)

  Alex One [anonim]

  Ori se merge pe principiul stabilim si majoram pretul atat cat consideram ca poate suporta (inghitii) pana la revolta cetateanul tarii respective ?Oricum ,perceptia generala a populatiei este ca Petrom si in general orice corporatie de calibru actioneaza in Romania cum nu si-ar permite niciodata intr-o tara occidentala iar respectarea legislatiei este facultativa !
 • Situatie proprietati exploatari Petrom (Luni, 19 martie 2012, 22:14)

  Nicolae G. [anonim]

  Conform H.G. 834/1991, Petrom a primit in folosinta terenurile pe care isi desfasoara activitatea de exploatare, terenuri care trebuiau cadastrate si intabulate.

  Exista insa zone in regim extra-urban (ex. Centura Bucuresti) cu mici parcele care nu au fost inregistrate la OCPI si care deci incalca dreptul de proprietate privata, in baza prezentarii unei simple schite tehnice de "zona cu regim special" conform antementionatei H.G.

  Intrebarea este daca exploatarile de pe aceste parcele (2-300 mp pe care se afla o singura sonda de tip vechi) sunt atat de rentabile pentru a justifica indarjirea cu care unii functionari regionali ai dvs. insista sa le pastreze in functiune fara temei legal; de asemenea, va rog mentionati daca toate aceste mici exploatari disparate (nu ma refer la marile campuri de exploatari petrolifere) au autorizatiile de mediu necesare pentru continuarea exploatarii in zone urbane/semi-urbane.
 • Intrebari (Luni, 19 martie 2012, 22:18)

  Johnny [anonim]

  1. Care este ponderea profitului reinvestit si a profitului distribuit ca dividende din total profit net inregistrat in cursul anului 2011?
  2. Care va fii evolutia pretului carburantilor in cursul anului 2012 si care sunt factorii interni si externi care influenteaza aceasta evolutie?
 • Pretul maxim al carburantilor (Luni, 19 martie 2012, 22:40)

  Tanta [anonim]

  Buna ziua,
  Care sunt previziunile pentru 2012 pentru pretul maxim al carburantilor?
  O zi minunata,
 • Petrom in economia de piata (Luni, 19 martie 2012, 22:51)

  sorin [anonim]

  De ce nu cereti desecretizarea contractului de privatizare Petrom?
  As dori daca puteti sa faceti o comparatie intre Romania si Norvegia(ar fi mai interesant un alt stat producator de petrol care sa fie si membru UE): cit plateste cetateanul,ce suma ajunge la stat si cit e profitul companiei petroliere raportat la barilul de petrol.
 • CSR si datoria fata de societate (Luni, 19 martie 2012, 23:04)

  Stefan Iordache [anonim]

  Buna ziua,

  Cred ca o companie mare are datoria sa daruiasca inapoi societatii in care activeaza.

  Ne puteti transmite concret, cu cifrele anilor 2010 si 2011, care sunt actiunile de CSR ale OMV-Petrom in Romania? Care este directia spre care se indreapta cu prioritate?
  Va multumesc si mult succes in continuare!(editat de HotNews.ro)
 • actionarii minoritari (Marţi, 20 martie 2012, 0:49)

  dabuleanu georgeta [anonim]

  Buna ziua,
  Sunt fosta salariata OMV-Petrom,actualmente pensionara.
  Ce se mai intimpla cu acele actiuni ale salariatilor,cum poate un fost salariat Petrom -OMV sa mai beneficieze de ele?
  Va multumesc!
 • integritate profesionala (Marţi, 20 martie 2012, 1:43)

  Andreea Scarlat [anonim]

  1.Cum va simtiti ca CEO al unei companii care spoliaza cetateanul roman?

  2.In afara de ASE(ce promotie?, la zi, la seral? ) ati absolvit cumva un masterat la o facultate recunoscuta international?
 • Compozitia pretului si marja de profit (Marţi, 20 martie 2012, 2:40)

  Lazar Edeleanu [anonim]

  Doamna, pretul carburantilor depinde de cotatii internationale, curs valutar, taxe si accize, competitia pe piata interna, pret de productie, costuri de rafinare, transport si administrare, marja de profit. Fiscalitatea are cea mai mare pondere in pretul final. European Oil Bulletin ne arata ca pe 12 martie 2012 ponderea taxelor pe benzina (Euro-super 95) era de 770,8 euro in Austria si de 604,1 euro in Romania, calculat la mia de litri. In procente observam ca statul roman taxeaza mai prietenos benzina, cu peste 5% mai putin decat austriecii. Petrom produce zilnic in Romania peste 85.000 barili echivalent petrol, la un pret de productie de 15-18 $ barilul (pana la cotatia internationala mai punem 100 $). Cele mai bune campuri petrolifere din Romania, clasificate Platinum si Gold, reprezinta peste 70% din productia Petrom, circa treisferturi din rezerve si cam 60% din costurile companiei. Acestea sunt date oficiale postate pe site-uri mai putin frecventate, ca de exemplu doingbusiness.
  1.S-au schimbat cumva aceste date economice care fac extrem de rentabila afacerea cu hidrocarburi in Romania?
  2. Si daca nu s-au schimbat de ce nu se micsoreaza marja aceea de profit, care are trei cifre?
 • Cum va simtiti? (Marţi, 20 martie 2012, 7:47)

  Ciprian [anonim]

  Buna ziua,
  Va rog sa imi spuneti ce simtiti cand alimentati cu carburant de la o benzinarie OMV din Austria si vedeti ca pretul pentru un litru de motorina este cu 10-15% mai mic decat pretul la acelasi produs de la OMV PETROM din Romania?
  Va rog sa tineti cont la raspunsul dumneavoastra si de raspunsul dat mai sus la intrebarea "Cate procente reprezinta petrolul romanesc, la 14 EURO/baril, din totalul comercializat de OMV PETROM in 2011 la profituri record?"
  Va multumesc

  Ciprian
 • IT (Marţi, 20 martie 2012, 9:08)

  jos_iliescu [anonim]

  Ce parere aveti despre suportul IT din Petrom?
 • Energia (Marţi, 20 martie 2012, 9:12)

  Mache [anonim]

  1. Probabil cunoasteti faptul ca pretul gazelor naturale nu a urmat tendinta de crestere de la petrol ci a scazut continuu in ultimii ani datorita surplusului. Asfel daca in 2010 pretul ajunsese la 5.5-5.7 $/mil.BTU in momentul de fata a ajuns la 2.30 $/milBTU ceea ce inseamna mai putin de jumatate fata de pretul pe care il platim la rusi. Spuneti ca in urmatorii ani veti investi miliarde de dolari pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra. De ce nu investiti numai cca 1 miliard pentru a amenaja terminale de descarcat nava pentru transportul gazelor naturale lichefiate si sa aduceti aceste gaze de la cei care deabea asteapta sa le cumparati?
  In Romania s-au construit si nave pentru transportul gazelor petroliere lichefiate(pentru armatori straini) dar nimic pentru armatori romani.
  2. Am lucrat destui ani in multinationale straine ca sa stiu cum se distribuie profiturile obtinute asa ca afirmatiile ca ele vor fi reinvestite in economia romaneasca sunt numai propaganda. In primul rand ele se duc la actionari! pe langa alte fonduri botezate in diverse feluri pentru a justifica plata acestora catre firma mama.
 • Ciudat... (Marţi, 20 martie 2012, 9:23)

  Dragos [anonim]

  Nu vi se pare ciudat ca in momentul in care Petrom/OMV decide scumpirea carburantilor, cam toti jucatorii de pe piata fac la fel?

  Inteleg ca pretul final este legat de cotatiile internationale (si exceptam faptul ca o buna parte din petrol este din productie interna), dar mecanismele de stocaj si distributie sunt foarte diferite in cadrul diverselor companii petroliere, cum se face ca toti "descopera" in acelasi timp ca s-a scumpit petrolul pe piata internationala?
 • Despre redevente (Marţi, 20 martie 2012, 9:50)

  neagoe [anonim]

  Ce redevente plateste OMV Petrom in Romania si ce redevente se platesc in statele arabe? Actualele redevente au fost subiect al negocierilor de preluare ale pachetului majoritar al Petrom de catre OMV?
 • Cartel (Marţi, 20 martie 2012, 10:00)

  Tudor [anonim]

  Buna ziua. Cand estimati ca autoritatile sa poata stopa practicile de cartel pe care toate companiile petroliere care activeaza in Romania le practica? Ce sume din bugetul companiei sunt alocate pentru "lobby-ul" din Romania? Ca si initiator ale acestor practici neconcurentiale, impreuna cu marii jucatori, aveti de gand ca dumneavoastra sa initiati si stoparea acestor practici?
 • Subventia angajatilor la profitul Petrom (Marţi, 20 martie 2012, 10:11)

  Pacaliti de HAYS [anonim]

  Buna ziua,

  Se stie ca Petrom-ul produce cam 60% din productia globala a grupului OMV si se mai stie si ce salarii la nivel international au angajatii OMV.

  Cum explicati faptul ca 40% din productia globala a OMV este produsa de angati OMV bine platiti la nivel international si 60% din productia globala a OMV este produsa de angajatii Petrom cu salarii incomparabil mai mici?

  Cine este raspunzator pentru acceptarea normelor HAYS de salarizare in cadrul companiei?

  Cand se va face alinierea salariilor din Romania cu cele din Austria? Parca cineva spunea plata egala la munca egala.

  Realizati ca angajatii Petrom, prin politica salariala care li s-a impus, nu fac altceva decat sa subventioneze fortat EBIT-ul Petrom in dauna propriilor salarii?

  Ati luat vreodata in considerare alocarea gratuita a 1-2 plinuri de benzina/motorina/luna angajatilor Petrom?
 • preluarea Arpechim (Marţi, 20 martie 2012, 10:12)

  Ion Ion [anonim]

  Ce conditii puneti unui posibil cumparator al combinatului Oltchim care ar fi interesat de preluarea rafinariei Arpechim de la OMV Petrom?
 • pret carburanti (Marţi, 20 martie 2012, 10:43)

  Camelia Ilie [anonim]

  Buna ziua,

  Avand in vedere ca in ultima perioada cotatiile internationale a produselor petroliere au crescut continuu, iar Petrom nu a majorat preturile la pompa, cand credeti ca se va intampla acest lucru?

  Care va fi, dupa parerea dvs, pretul carburantului la pompa (benzina si motorina) in decembrie 2012?
 • retehnologizarea spalatoriilor din statiile petrom (Marţi, 20 martie 2012, 10:48)

  adriatica [anonim]

  Va rog sa rapundeti la intrebarea cu privire la reinoirea tehnologiei folosite in spalatoriile din statiile Petrom,care in marea majoritate au termenul de folosinta depasit, nefiind la standardele de functionare, conform normelor tehnice legale. Angajatii folosesc improvizatii pentru a le tine in functiune ,iar pretul pentru o spalare auto este unul apropiat celor care se practica in spalatoriile modernizate.
  Aveti in vedere reinvestirea unei parti din profit si pentru modernizrea acestor spalatorii auto , atat de apreciate de catre conducatoriii auto din trafic si potentiali clienti ai petrom ?
 • impozitarea impozitului (Marţi, 20 martie 2012, 11:06)

  Adrian Grigore [anonim]

  Buna ziua
  In ce masura puteti determina statul romin ca sa nu mai puna TVA la accize?
  Multumesc
 • Strategie (Marţi, 20 martie 2012, 11:21)

  Vali [anonim]

  Stimata doamna director Mariana Gheorghe,

  In primul rand doresc sa va felicit pentru profitul extraordinar obtinut de catre companie. Mai departe, doresc sa va adresez doua intrebari : una legata de Petrobrazi, cealalta presupune, cu voia dumneavoastra, un mic exercitiu de imaginatie.

  1.Care sunt planurile de viitor ale OMV Petrom legate de rafinaria Petrobrazi?

  2.Presupunand ca statul roman ar fi avut si astazi capital majoritar la Petrom si nu OMV, cum credeti ca ar fi aratat astazi compania Petrom?
 • adaosul comercial (Marţi, 20 martie 2012, 11:23)

  Flaviu Mitroiu [anonim]

  Buna ziua,

  Inteleg raportarea activitatii de vanzare a carburantilor la preturile de vanzare de pe piata libera vest europeana.... dar de ce nu va ghidati reglarea preturilor in functie de media adaosurilor comerciale practicate la nivel european?!
 • Liberalizarea pietei de energie (Marţi, 20 martie 2012, 11:27)

  Maria [anonim]

  Buna ziua! Care este pozitia Petrom in privinta liberalizarii pietei de energie? Ce inseamna acest proces pentru Romania si care sunt beneficiile pentru consumatorul final?
 • Achizitii de bunuri si servicii (Marţi, 20 martie 2012, 11:36)

  George [anonim]

  Buna ziua, am siguranta ca prin prezenta dumneavoastra astazi in cadrul acestor discutii, se doreste o imbunatatire a imaginii OMV-PETROM, in urma majorarilor de pret pe care compania le-a efectuat in perioada de criza 2008-2011. Pentru cititori:statul nu va dori niciodata ca pretul produselor petroliere sa scada, datorita taxelor pe care le incaseaza (acciza-tva), iar compania OMV-PETROM se comporta normal in piata combustibililor,profitul urmand sa fie repartizat ca dividend.Pentru Doamna Gheorghe o intrebare: Din totalul achizitiilor de bunuri si servicii pe care compania PETROM le-a efectuat in anii 2008-2011 cat reprezinta achizitii intracomunitare si cat reprezinta achizitii interne (valori din declaratia 300)? VA MULTUMESC, George Draghici
 • Coincidente ciudate (Marţi, 20 martie 2012, 12:45)

  Mihai [anonim]

  Cum se face ca intotdeauna combustibilul de pe piata se produce din petrolul achizitionat anterior (daca scade pretul mondial) sau din petrolul achizitionat ieri (daca pretul mondial creste)? Intotdeauna cresterea pretului la petrol se reflecta foarte repede la pompa, iar pe perioada scaderii se vinde numai din stocuri?
 • Pret benzina vs cotatie pe bursa (Marţi, 20 martie 2012, 13:01)

  Ionut [anonim]

  Buna ziua. Cum se explica scumpirile la pompa imediat dupa scumpirea pe bursa? Astazi se scumpeste petrolul pe bursa si in 2 zile scumpirea e si la pompa cand de fapt benzina provine din petrol cumparat acum cateva luni, evident cu alt pret??
 • plata accize (Marţi, 20 martie 2012, 22:46)

  Aurel [anonim] [anonim]

  Un bun manager ar fi infintat(conf.codului Fiscal)Birouri de supraveghere si monitorizare in toate obiectivele companiei,si nu ar fi tinut Inspectorii Vamali in dreptul cabinei portarului pentru a viza documentul de insotire al marfii,iesita pe poarta principala,de fapt obiectivul neputand fi supravegheat in totalitate.In urma unui control inopinat efectuat de catre 2 inspectori vamali s-au descoperit accize neplatite catre buget timp de 6 luni in val. de cca 6000000 Euro,suma recuperata numai dupa decizia ICCJ.Drept rasplata cei 2 inspectori vamali care au descoperit frauda au fost dati afara din sistemul vamal si repusi in functie in urma deciziei ICCJ si apoi din nou dati afara in urma reorganizarii din August 2011.Daca functionarii publici nu ar fi fost intimidati si OMV ar fi fost tot timpul bine controlat,sigur beneficiile ar fi fost cu mult mai mici iar veniturile la bugetul statului ar fi fost CINE STIE DE CATE ORI MAI MARI?
 • Gresit (Miercuri, 21 martie 2012, 7:51)

  pompei [anonim]

  Mitul este ca Romania are petrol. Ar fi realitate daca am fi tara exportatoare. Atunci s-ar vedea cu adevarat in preturile carburantilor. Asta nu este un mit, se intampla in toate tarile arabe.
 • dividende PETROM SA (Luni, 14 mai 2012, 11:47)

  MIHAI IOANA - ADELA [anonim]

  Buna ziua,

  Doresc sa ma interesez in numele tatalui meu care detine actiuni la grupul Petrom cum putem beneficia de sumele cuvenite din ultimii ani ( nu a mai ridicat aceste sume de cativa ani).
  Suntem din Pitesti si spatiul destinat oferirii informatiilor referitoare la actionari ai diferitelor companii s-a desfiintat, nestiind nimeni sa ne indrume pentru a beneficia de dreptul nostru.

  Multumim pentru un raspuns !
 • pret la pompa (Joi, 11 aprilie 2013, 7:48)

  dan vasilescu [anonim]

  Buna dimineata,

  Pentru ca dimineata gandim cel mai limpede am sa va intreb:pretul la pompa influenteaza cheltuielile de productie sau cheltuielile de productie influenteaza pretul la pompa,stiind ca ,procentul pe care il reprezinta cheltuielile de productie reprezinta in jur de 50% din pretul de la pompa.Daca pretul la pompa este dat de UE prin uniformizare cu nivelul celelorlalte tari,chiar neproducatoare de titei ,oare ,in interiorul societatii Petrom nu a luat amploare FURTUL,pentru ca ,costurile reale de productie sunt de trei ori mai mici decat in realitate:fura proiectanti,fura constructorii ,fura cei care pun la dispozitie terenurile pentru desfasurarea viitoarelor proiecte,sunt furati proprietarii de terenuri,pentru ca s-au ales companii de prestari-servicii pe alte criterii,care presteaza servicii pret/ora,ca la autostrazi,pentru ca se poate,si care stau degeaba pe bani frumosi,impartiti colegiali cu persoane din conducerea Petrom. De aceea va intreb:exista un control riguros in interiorul Petrom pentru ca acest fenomen sa nu produca dezechilibre importante in sistemul romanesc ? Nu este prejudiciat statul roman prin asemenea actiuni si ilegalitati? Nu este prejudiciat fiecare roman in parte platind ,prin pretul de la pomba,traiul de huzur al unor indivizi care ,de fapt nu ne reprezinta?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by