- "In momentul de fata renegocierea contractelor bilaterale, incheiate de Hidroelectrica, se afla in derulare. Rezultatul va fi facut public imediat ce negocierile se finalizeaza", se arata in comunicatul Ministerului Economiei.
UPDATE In luna martie, chiar Victor Ponta, aflat in opozitie in acea vreme, trimitea premierului de atunci, Mihai Razvan Ungureanu, o scrisoare prin care cerea rezilierea de urgenta a contractelor cu baietii destepti, ca o conditie obligatorie pentru o dezbatere despre legile energiei. Victor Ponta considera atunci inexplicabila tacerea premierului pe acest subiect, "dar mai ales lipsa unei decizii ferme, care se impune imediat".Acum, Victor Ponta se afla chiar in situatia fostului premier. Nu a fost luata nicio decizie ferma, chiar in conditiile in care dezbaterile pe legile energiei se apropie de final in Parlament.
Preturile energiei electrice cumparate de clientii Hidroelectrica in 2011 (Sursa: Fondul Proprietatea)

UPDATE Potrivit unui raport pe 2011 al Fondului Proprietatea legat de activitatea Hidroelectrica, "baietii destepti" au cumparat in 2011 energie la un pret mediu de 130 lei/MWh. Aceasta in conditiile in care pe bursa energiei OPCOM, preturile au depasit 200 lei/MWh. Pe piata spot (piata pentru ziua urmatoare), pretul mediu in 2011 a fost de 221 lei/MWh. In aceste conditii, orice zi de taraganare in finalizarea negocierilor cu baietii destepti reprezinta o pierdere in plus pentru Hidroelectrica.
Din 18,3 milioane MWh de energie livrata de Hidroelectrica in total, 12 milioane MWh s-au dus pe contractele bilaterale. Doar 3,86 milioane de MWh au ajuns pe piata reglementata. De asemenea, 816 mii MWh au fost livrati la export. (Vezi documentul atasat)
Pretul mediu pentru fiecare beneficiar
- Alro: 129 lei/MWh
- Luxten: 141 lei/MWh
- Elsid Titu: 102 lei/Mwh
- Energy Holding: 130 lei/Mwh
- Europec: 141 lei/Mwh
- Electromagnetica: 140 lei/MWh
- Electrocarbon: 103 lei/Mwh
- Arcelor Mittal Galati: 130 lei/Mwh
- Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries): 130 lei/Mwh
- EFT Romania: 131 lei/MWh
- Electrica: 130 lei/Mwh
- Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution): 130 lei/Mwh
- CNH Petrosani: 160 lei/MWh
- CLMB Patinoar Brasov: 139 lei/MWh
- Societatea Nationala a Sarii: 140 lei/Mwh
- OMV Petrom: 142 lei/Mwh
- Primele contracte cu baietii destepti au fost semnate in 2002. Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat unul dintre baietii destepti din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu.
Contractele cu "baietii destepti" ocupa aproape un sfert din piata energiei electrice, mai precis 22%. Desi negocierile au inceput in urma cu mai mult de luni, nici pana acum nu s-a ajuns la o concluzie clara. Intre timp, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre Hidroelectrica si baietii destepti: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alro, Elsid, Electrocarbon, Euro-P.E.C. , Luxten Lighting Company, Electromagnetica, Energy Financing Team Romania, Energy Financing Team (Switzerland) AG. Insa este o investigatie care ar putea sa dureze mai mult de un an.
Si Comisia Europeana a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat la ultima sa vizita in Romania ca unii dintre beneficiari de energie electrica ieftina"nu au fost deschisi in privinta unor negocieri corecte". In acest context, reprezentantul FMI spune ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme impotriva lor. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, singura companie care "nu a fost deschisa la o negociere corecta" este Alro.
- In timp ce Comisia Europeana face pasi concreti in privinta evaluarii contractelor cu "baietii destept", Guvernul intarzie sa faca publice rezultatele negocierilor purtate cu acestia. Aceasta in conditiile in care renegocierile au inceput inca din luna februarie. Cu toate acestea, nici pana in prezent nu au fost prezentate concluziile analizei contractelor cu "baietii destepti".
a iesi ministrul si a spus ca ii va termina pe baietii destepti iar presa a vuit ca USL "lucreaza" dupa care s-a asternut linistea si nu s-a intamplat nimic
la fel a fost si cu FMI, toata presa il lauda pe Georgescu "sterge pe jos cu FMI" si cand colo acordul prevede cresterea pretului la energia electrica, provatizari, concedieri, etc
1.Electrocarbon si Elsid-acelasi patron,din Campina, in fundal Voiculescu
2.Energy Holding , Alpiq + Alpiq ,3 firme ,acelasi patron ,in spate Dan Ioan Popescu
dintr-o data nu mai sunt 16 sunt 13 ,din care jucarica lui David,Patinoar Brasov ,nu conteaza
3.EFT-Romania e o umbrela pentru un afacerist sarb,Vuk Hamovic, cum a ajuns si asta aici ....
restul sunt prea mici, doar Arcelor si Slatina ar avea dreptul la enerhie ieftina ....
pana dispareti.
Sa fiti ai dracului de jepcari portocalii
Jepcarii rosii sunt mai frumosi, se pare...
in 2008 guvernul PNL prin Varujan Vosganian a prelungit contractele pana in 2014
in 2010 guvernul PDL prin Videanu a renegociat si prelungit cateva contracte din 2014 pana in 2018
toti au madatat AGA Hidroelectrica sa aprobe actiunile Consiliului de Administratie a Hidro sa semneze contractele !daca sunt un jaf ar trebui sa intre in puscarie cca 100 de oameni ,daca au vreun sens economic ,atunci bravo lor,au milioane de euro doar contra o semnatura!!
Vedeti si cazul Blejnar.
Sunt pusi la inaintare si in spatele lor se afla adevaratii giganti.
Si de ai mari nu are nimeni ce sa faca.
Si povesti nemuritoare ca acestea is cu sutele in Romania.
- ziceau ca au cel mai cinstit guvern, si au numit in functii incompatibili, plagiatori, falsificatori si pe unul urmarit penal de DNA
- au promis ca vor desfiinta clasa pregatitoare, acum suplimenteaza bugetul de cheltuieli pentru aceasta
- au zis ca vor scoate camerele de supraveghere de la Bac, acum au mai alocat cateva milioane de lei pentru acestea
- au zis ca reziliaza contractele paguboase cu energie, acu' fac pe ei imprastiat si cam atat
Vorba babutei cu un singur dinte in gura: Che Ghe Varza, maica!
Cel putin la Alro energia electrica este materie prima (pentru procesul de hidroliza au nevoie de energie electrica). La cat aluminiu produce consumul e foarte mare. Deci, e normal ca la un consum mare si, mai ales, CONSTANT pretul sa fie mult mai mic. La bunul simt.
PS Nu, nu lucrez la Alro.