Primul ministru Victor Ponta s-a întâlnit joi la Palatul Victoria cu reprezentanţii conducerii ALRO Slatina, asigurându-i că Guvernul României va lua măsuri pentru stoparea creşterii preţului la energia electrică prin rezolvarea problemei privind certificatele verzi. Victor Ponta a dat asigurări reprezentanţilor ALRO că Guvernului României sprijină intrarea in vigoare până miercuri, 19 martie 2014, a legii privind reesalonarea certificatelor verzi. Reamintim ca Ponta este un sustinator al solicitarilor marilor consumatori industriali referitoare la reesalonarea si reducerea certificatelor verzi acordate producatorilor de energie regenerabila.

Premierul cere preşedintelui României promulgarea de urgenţă a legii de aprobare a OUG 57/2013, pentru a rezolva problema semnalată de reprezentanţii ALRO şi a evita generarea unor creşteri de preţuri în domeniul industriei româneşti și al prețului pentru consumatori.

Premierul Victor Ponta sustine ca presedintele Basescu nu doreste sa promulge legea privind reesalonarea acordarii certificatelor verzi deoarece are interes sa sprijine producatorii de energie regenerabila prin cresterea facturii la energie. In replica, presedintia il acuza pe Ponta ca dezinformeaza in mod voit. La inceputul sedintei de Guvern de miercuri, premierul a spus ca prin nepromulgarea Legii, factura energiei va creste cu 50%. Ulterior a revenit si a spus ca aceasta crestere va fi doar pe componenta de energie regenerabila din factura. Potrivit unor surse din piata, impactul este in jur de 1% asupra facturii. Si producatorii de energie regenerabila il acuza pe premier de dezinformare.

Reactiile premierului au aparut dupa presiunile si amenintarile cu proteste venite din partea marilor consumatori industriali, in special Alro si ArcelorMittal.