Nuclearelectrica a scos la vanzare un pachet urias de energie la pret redus
Nuclearelectrica are deja in derulare un contract cu ArcelorMittal. Acesta a fost incheiat pe OPCOM in februarie 2013, cand combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a cumparat de la Nuclearelectrica o cantitate de peste 1,8 milioane MWh de energie, la pretul de 181 lei/MWh, cu 18 lei/MWh mai mare fata de oferta de acum, pentru o perioada de 1 an si jumatate. Contractul ar urma sa expire in septembrie in acest an. Avand in vedere ca preturile pe bursa au scazut mult in ultimul an, ArcelorMittal a inceput sa se arate nemultumit de conditiile contractului in derulare. Pretul mediu pe piata contractelor bilaterale (PCCB), de pe OPCOM, a ajuns la 170 lei/MWh. ArcelorMittal doreste un pret si mai avantajos trendul fiind de scadere. ArcelorMittal a castigat deja si o alta batalie legata de pretul energiei electrice, alaturi de alti mari consumatori, precum Alro. In urma presiunilor facute de acestia asupra autoritatilor statului, premierul Victor Ponta a cerut insistent presedintelui Traian Basescu sa promulge legea privind reesalonarea certificatelor verzi acordate producatorilor de energie regenerabila. Basescu a promulgat legea, in cele din urma, iar cei care vor avea cel mai mult de castigat sunt marii consumatori industriali. Mai exact, marea miza a Legii este o schema de sprijin pentru marii consumatori industriali de energie, schema care presupune reducerea cu pana la 85% a numarului de certificate verzi.
Prin oferta actuala, Nuclearelectrica cere 163 lei/Mwh, insa in al doilea an de contract ar urma sa fie stabilit un alt pret in baza unei formule de calcul. Vezi documentul atasat.
Licitatia ar urma sa aiba loc pe 20 martie 2014.
Nuclearelectrica se asteapta deja ca 2014 sa fie un an slab pentru companie. Preturile sunt mici pe piata libera, iar pe piata reglementata trebuie sa vanda, conform unui ordin al Autoritatii Nationala de Reglementare, la nivelul costurilor. Nuclearelectrica estimeaza ca in 2014, profitul net va fi de doar 27,9 milioane de lei, de 16 ori mai mic decat cel din 2013.
Pretul de vanzare pe piata reglementata este de 145,88 lei/MWh, pret stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). De altfel, Nuclearelectrica a anuntat recent ca actioneaza in judecata ANRE din cauza ca obliga compania sa vanda energie catre populatie la un pret mult mai mic decat cel de pe piata. La ora actuala, pretul mediu pe piata este de circa 170 lei/MWh. Nici pe piata libera pretul nu este prea avantajos pentru Nuclearelectrica, avand in vedere ca in urma cu un an vindea energia cu peste 180 lei/MWh.
Nici Hidroelectrica nu este intr-o situatie prea fericita, ajungand sa vanda energie la preturi apropiate de costul de productie. De multe ori, nici la aceste preturi nu reuseste sa vanda.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Ce, trebuie sa aflu doar ce vreti voi si clica comunista?!
Vreau sa stiu si eu, cine ma fura, cum, de ce, cu cat....!
Asa, voi apareti la tembeliziunea voastra, zambiti cu banii mei in buzunar la voi, si ma mai faceti si... dezinformat!
Neamuri proaste!
Si dupa ce aflu ce factei... va prescrieti pedepsele, nu?!
Deja e clar ca toti trebuie sa-si ajusteze productia, eficienta si preturile.
Multumim ANRE si ENEL! Sa furati bine impreuna!
Acum, de o foarte mare parte din energia ieftina produsa de aceasta centrala, profita proprietaul Arcelor Mittal Galati si proprietarii rusi, ai Combinatului de Aluminiu Slatina.
80% din productia acestor combinate se exporta, banii pleaca din tara.
Energia electrica consumata de cele doua imense combinate este produsa si din gaz metan, pe care ni-l vind rusii, prin Gazprom, la un pret urias.