​Grupul ENEL ar fi trebuit sa cumpere pana la sfarsitul lui 2012 inca un pachet de 13,57% din actiunile pe care le mai detinea Electrica SA la Electrica Muntenia Sud, conform contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud. O Hotarare de Guvern din noiembrie 2012 stabilea un pret de vanzare era de 521.583.574 euro. Insa, tranzactia nu a fost finalizata in termenul prevazut in contract, din cauza unor divergente, arata Electrica intr-un raspuns transmis HotNews.ro. Practic, aceasta situatie dureaza de un an si jumatate, perioada in care partea romana nu reusit sa se impuna in fata ENEL, in ciuda prevederilor clare. Un lucru, totusi, Guvernul a reusit sa faca: Sa incheie un memorandum care permite negocierea. Insa, statul mai poate face un lucru: sa trimita cazul la Curtea de Arbitraj de la Paris.

Negocierile nu au dus la niciun rezultat pana acum si nici nu par sa se apropie de final. Intre timp a aparut si anuntul grupului Enel ca se retrage de pe piata romaneasca, dorind sa vanda tot ce inseamna distributie si furnizare. Interesant este ca autoritatile romane iau in calcul posibilitatea de a utiliza dreptul de preemtiune la cumpararea unor active puse la vanzare de catre grupul italian. In acest moment, statul detine prin acea Societate de Administrare a Participatiilor în Energie (SAPE) toate participatiile minoritare la companiile ENEL din Romania.

Mai simplu spus, ENEL mai are de cumparat, conform contractului de privatizare, niste actiuni detinute de statul roman. Statul roman nu reuseste sa se impuna in fata ENEL, chiar daca exista niste obligatii si prevederi clare. Daca tot nu poate sa vanda ce are de vandut catre ENEL, statul roman se gandeste sa cumpere el ce are ENEL de vandut.

In luna martie 2013, Guvernul Romaniei a mandat prin Memorandumul cu tema: "Incheierea unui memorandum de intelegere intre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, SC Electrica SA si Enel Investment Holding BV, avand ca obiect negocierea, in vederea identificarii unei solutionari amiabile, a dezacordului legat de Optiunea de Vanzare exercitata de SC Electrica SA" Electrica si OPSPI sa negocieze si sa incheie un Memorandum de Intelegere tripartit avand ca obiect identificarea unei solutionari amiabile a dezacordului legat de optiunea de vanzare exercitata de Electrica. Pana la aceasta data, partile nu au ajuns la o intelegere cu privire la dezacordul legat de optiunea de vanzare, se arata intr-un raspuns al Electrica transmis la solicitarea HotNews.ro.

Potrivit acesteia, "urmare a exercitarii in luna noiembrie 2012 a optiunii de vanzare de actiuni de catre SC Electrica SA conform prevederilor Contractului de privatizare al SC Electrica Muntenia Sud SA, in perioada de 20 de zile lucratoare de la data notificarii de exercitare prevazuta in Contract nu a fost finalizata tranzactia de catre parti prin semnarea Contractului de vanzare – cumparare actiuni, existand divergente cu privire la elementele principale ale tranzactiei, parte din mandatul acordat de Guvernul Romaniei prin HG nr. 1163/27.11.2012".

"Prin HG nr. 203/2014 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 85/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin oferta publica de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al S.C. Electrica S.A., a fost aprobata divizarea partiala a SC Electrica SA si infiintarea Societatii de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) care va prelua de la SC Electrica SA si Contractul de Privatizare al SC Electrica Muntenia Sud SA, inclusiv finalizarea optiunii de vanzare ce a fost exercitata in luna noiembrie 2012 conform prevederilor Contractului de Privatizare al SC Electrica Muntenia Sud SA", mai precizeaza Electrica.

  • Nici infiintarea SAPE nu a rezolvat situatia. In locul taraganarii discutiilor, partea romana mai are un instrument la indemana: sa trimita cazul la Curtea de Arbitraj de la Paris.

Potrivit Hotararii de Guvern din noiembrie 2012, a fost aprobat un pret unitar al unei actiuni de 124,5 euro. Pretul total de vanzare era de 521.583.574 euro, conform calculului consultantului KPMG Romania. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, ENEL nu era de acord cu pretul calculat de KPMG Romania, considerand ca este prea mare. Atunci, s-ar fi facut o alta evaluare, pretul obtinut fiind ceva mai mic, dar nici asa ENEL nu a dat semne ca va cumpara actiunile.

Despre aceasta situatie, reprezentantii ENEL au spus pentru HotNews.ro ca "purtam un dialog onest cu Guvernul pentru a gasi o solutie acceptabila pentru ambele parti implicate, asa cum prevede contractul de privatizare".

ENEL a anuntat saptamana trecuta ca vrea sa vanda actiunile detinute in Romania. Vanzarile ar putea include 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, dar si 100% din compania de servicii Enel Romania Srl (detinuta de Enel prin Enel Investment Holding BV). Aceste companii gestioneaza o retea electrica de circa 91.000 km in regiunile in care activeaza, distribuind circa 14 TWh de electricitate pe an (cu o cota de piata de 34%) si vanzand circa 9 TWh pe an catre circa 2,6 milioane de clienti, din care 2,4 milioane de clienti rezidentiali (cota de piata de 20%) si 0,2 milioane de clienti companii (cota de piata de 38%). In 2013, aceste companii au inregistrat venituri de 1.118 milioane de euro si EBITDA de 289 milioane de euro (cifre consolidate).

Citeste si: