Comisia Europeana cere Ungariei sa-si respecte angajamentul de a livra gaze Ucrainei
"Mesajul nostru este foarte limpede: asteptam ca toate statele sa faciliteze fluxurile inverse" care permit UE sa revanda Ucrainei gazul cumparat din Rusia, a declarat un purator de cuvant al Comisiei, Helen Kearns. "Acest lucru a fost convenit de Consiliul european pentru a garanta o securitate energetica comuna", precizeaza executivul european.
"Nimic nu impiedica societatile europene sa dispuna liber de gazul cumparat de la Gazprom (...) inclusiv prin revanzarea catre tari terte, printre care si Ucraina", subliniaza Comisia, dupa ce Gazprom a avertizat UE fata de aceste operatiuni de revanzare considerate de gigantul rus ilegale.
Guvernul ungar a justificat vineri suspendarea livrarilor catre Ucraina, intervenita joi seara, prin necesitatea de a-si majora rezervele de gaz, un alt angajament pe care Bruxellesul il cere respectat de cele 28 de tari membre.
Livrarile din Ungaria au fost suspendate cateva zile dupa o intalnire la Budapesta intre Viktor Orban si presedintele Gazprom, Alexei Miller.
Aceste divergente intervin cu cateva ore inaintea unei reuniuni UE-Rusia-Ucraina la Berlin, in incercarea de a regla conflictul gazeifer dintre Moscova si Kiev si de a garanta ca UE poate conta in aceasta iarna pe gazele rusesti. Rusia furnizeaza circa 30% din importul UE de gaz, jumatate din acest volum tranzitand Ucraina.
In contextul crizei ucrainene, Rusia a stopat in iunie livrarile de gaz catre Ucraina, care a refuzat o crestere de preturi impusa de Gazprom si are, potrivit Moscovei, datorii de 5,3 miliarde de dolari.
Ucraina, sustinuta de UE, a incercat din acel moment sa gaseasca solutii, in special cumparand gaze de la operatorii privati din Europa.
"Contractele in vigoare" intre Gazprom si europeni "nu prevad nicio operatiune de re-exportare", a afirmat ministrul rus al Energiei, intr-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, cerand tarilor din blocul comunitar sa respecte contractele. "Doar acest lucru poate garanta livrari fara intrerupere catre consumatorii europeni", a amenintat acesta.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
cum se garanteaza securitatea energetica a UE , prin obligarea membrilor sa vanda gaz unei tari nonUE ....?
Pe de alta parte, posibila criza energetica in UE, prin inchiderea gazului de catre rusi, este efectul direct al incompetentei mascaricilor din PE, care arunca fonduri imense pe nimicuri "utile acolitilor" si nu au nicio strategie pentru asigurarea energetica (oricare ar fi ea) a cetatenilor UE.
Stati linistiti ! Nimeni nu isi va asuma incompetenta si nu vor fi demisii nici acolo !
De ce ? Simplu ! Asa este in mincinoasa, incompetenta si indolenta "democratie parlamentara" !
Ca asa vor americanii?
Si sa nu ai tu impresia ca europenii ii urasc pe rusi mai putin decat americanii. Pana la urma dintre europeni si americani, mai degraba europenii au avut de-a face cu apucaturile de gunoaie bipede ale rusilor. Oricine a trait al doilea razboi mondial a putut sa compare comportamentul civilizat al nemtilor (care dadeau haine contra hrana) si cel de gunoaie al rusilor.(care violau pana si porcii). Ar fi o insulta la adresa animalelor sa zici ca rusii-s animale.
Atat rusii cat si voi care v-ati rusificat sunteti o amenintare la adresa civilizatiei umane.