Insa, avand doar 48,78% din actiuni, pentru a fi votata o astfel de propunere la Adunarea Generala a Actionarilor programata pentru 10 noiembrie, Ministerul Energiei va trebui sa gaseasca sustinatori in alti actionari minoritari. AGA din 10 noiembrie fusese convocata inca din 24 septembrie la solicitarea unor actionari care detin 15% din capitalul social. Ordinea de zi initiala prevedea doar aprobarea reluarii negocierilor cu Fondul Proprietatea in vederea preluarii participatiilor minoritare pe care acesta le detine la filialele Electrica. In primavara au mai avut loc astfel de negocieri, insa au esuat din cauza neintelegerilor legate de pret. Fondul Proprietatea ar fi solicitat 175 de milioane de euro, pret considerat prea mare de Electrica.
Actionarii care doresc reluarea negocierilor sunt: Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Insa este nevoie de aprobarea celui mai mare actionar, Ministerul Energiei, ca aceasta propunere sa fie votata in AGA.
Ministerul Energiei a cerut suplimentarea ordinii de zi cu aceasta modificare a Actului Constitutiv, potrivit unui comunicat al Electrica transmis BVB, modificare care ar putea duce la schimbarea actualului Consiliu de Administratie.
Altfel spus, cel mai mare actionar, Ministerul Energiei, are nevoie de sustinerea unor actionari mai mici pentru modificarea actului constitutiv, iar actionarii minoritari au nevoie de Ministerul Energiei pentru inceperea negocierilor cu Fondul Proprietatea.
In acest moment, membrii Consiliului de Administratie al Electrica sunt Victor Cionga, Michiel Boersma, Arielle Malard de Rothschild, Cristian Busu si Victor Grigorescu.
- Vezi documentul atasat
Electrica are un plan de investitii, aprobat de ANRE, care prevede pentru anul 2015 un volum de investitii de peste 121 de milione de euro, iar pana la finalul actualei perioade de reglementare (2018), are programate investitii de peste 715 de milioane de euro. Insa este important cine va lua deciziile legate de aceste investitii.
Citeste si
- Compania de stat SAPE sustine ca Electrica trebuie sa-i plateasca peste 1 miliard de euro/ Electrica: solicitarea SAPE este nerezonabila
- Electrica acuza Ministerul Energiei ca incearca sa influenteze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor Electrica
- Cum isi saboteaza statul roman procesul cu Enel, cu miza de peste 1 miliard de euro, din cauza unui razboi cu managementul Electrica
- Cativa actionari ai Electrica solicita demararea unor noi negocieri pentru cumpararea participatiilor minoritare ale Fondului Proprietatea detinute la filiale
- Electrica vrea sa investeasca peste 715 de milioane de euro pana in 2018