​Compania de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice - Electrica a transmis actionarilor sai ca a luat cunostinta de aparitia in media a unor stiri cu privire la o notificare transmisa de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE). Electrica informeaza ca a primit de la SAPE o notificare prin care ii solicita plata unor sume imense: 304,9 milioane de lei, 1,2 miliarde dolari si 45,8 milioane de euro. Banii ar reprezenta unele prejudicii produse in urma privatizarii companiilor de distributie din cauza ca Electrica nu ar fi urmarit indeplinirea obligatiilor asumate de investitori: Enel, CEZ, E.ON. Culmea este ca pentru aceste sume SAPE se judeca la Curtea de Arbitraj de la Paris chiar cu acesti investitori, nu cu Electrica, deoarece nu si-au indeplinit obligatiile din contractele de privatizare referitoare la investitii. Despre notificare, Electrica spune ca "este nerezonabila si neintemeiata, SAPE avand calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica".

Un mare semn de intrebare este legat de faptul ca o astfel de notificare este transmisa cu putin timp inainte de finalizarea celui mai important proces pe care il are SAPE, cel cu ENEL in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud, caz in care statul roman solicita daune de peste 800 de milioane de euro plus dobanzi. Procesul ar urma sa fie finalizat in luna noiembrie.

"Compania de distributie a primit de la SAPE o notificare prin care se sustine existenta unor asa-zise prejudicii care ar fi fost cauzate de neurmarirea in trecut de catre Electrica a indeplinirii obligatiilor asumate de catre investitorii care au dobandit actiuni la societatile privatizate cu privire la care Electrica a actionat in calitate de vanzator, astfel cum aceste obligatii rezultau din respectivele contracte de privatizare precum si necomunicare unor documente solicitate de SAPE in vederea identificarii persoanelor fizice responsabile.

Electrica a initiat discutii cu SAPE pentru a clarifica solicitarile acesteia din urma de a i se plati sume in cuantum de 304,9 milioane de lei, 1,2 miliarde dolari si 45,8 milioane de euro. In baza informatiilor disponibile in acest moment, Electrica considera ca solicitarea SAPE este nerezonabila si neintemeiata, SAPE avand calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica.

SAPE a fost infiintata anterior privatizarii Electrica, prin divizarea Electrica in interesul actionarului unic al Electrica SA de la acel moment, respectiv statul roman prin Ministerul Economiei, actionand prin Departamentul pentru Energie. Potrivit prevederilor 85/2013 si ale proiectului de divizare, SAPE a preluat toate drepturile si obligatiile Electrica nascute din contractele de privatizare, inclusiv litigiile aferente initiate de Electrica.

Totodata, Electrica informeaza investitorii ca la acest moment nu are cunostinta despre nicio actiune, procedura sau masura legala initiata de catre SAPE impotriva sa", se arata intr-un raport curent al Electrica transmis miercuri BVB.

In urma listarii de anul trecut pe bursa, statul roman a ramas cu o participatie de 48,78% la Electrica. SAPE este o societate desprinsa din Electrica si gestioneaza toate participatiile minoritare ale statului in fostele filiale de distributie si furnizare privatizate. Insa, societatea este foarte importanta pentru faptul ca reprezinta statul roman in procesele internationale de la Curtea de Arbitraj International de la Paris. Litigiile cu mizele cele mai mari sunt cu ENEL Romania. In primul caz, partea romana solicita daune de peste 800 de milioane de euro si dobanzi de peste 400 de milioane de euro, acuzand faptul ca Enel nu si-a indeplinit angajamentele referitoare la investitii, conform contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud. In al doilea caz, statul roman solicita daune de circa 500 milioane de euro, acuzand nerespectarea clauzelor contractuale care prevad obligatia ENEL de a cumpara un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud. Curtea de Arbitraj de la Paris s-ar putea pronunta in cele doua litigii pe care SAPE, societate de stat desprinsa din Electrica, le are cu italienii de la ENEL, spre sfarsitul lui 2015 sau 2016, intr-un caz, si in 2016-2017, in celalalt caz, a declarat Toni Volpe, director general al ENEL Romania intr-un interviu acordat recent HotNews.ro.

Pana acum, statul roman s-a aratat neputincios in fata marilor investitori avand in vedere ca unele dintre ele au fost pierdute, unul fiind castigat partial. Pana acum, au fost finalizate trei dintre procesele pe care statul roman le are cu investitorii de la companii de distributie a energiei electrice. In noiembrie 2013, statul roman reprezentat atunci de Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj doua procese cu Enel in cazul neindeplinirii contractelor de privatizare ale Electrica Banat si Electrica Dobrogea. In aprilie 2015, statul roman reprezentat de data aceasta de SAPE a castigat in fata unui alt investitor, CEZ, in cazul privatizarii Electrica Oltenia, insa suma obtinuta ca despagubiri a fost mult mai mica decat cea solicitata. SAPE a cerut in acest proces ca grupul CEZ sa plateasca daune de peste 81 milioane de euro pentru nerealizarea unor obligatiile din acordurile de privatizare, insa Curtea de Arbitraj de la Paris a admis doar plata unor despagubiri de 5,7 milioane euro.

In luna august, SAPE a pierdut in fata E.ON. In acest caz, statul a acuzat E.ON ca nu a efectuat investitiile promise in contractul de privatizare a fostei Electrica Moldova si i-a cerut companiei germane sa platasca 33 de milioane de euro. Insa tribunalul comercial de la Paris le-a dat dreptate celor de la E.ON, iar statul roman a iesit din acest proces pagubit, avand in vedere ca este obligat sa plateasca 2 milioane de euro cheltuieli de judecata.

Au mai ramas doua procese cu ENEL in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud, fiind cele mai importante, cu mize uriase.

Vom reveni cu amanunte