Asociatiile producatorilor de energie regenerabila: Pierderea neta totala a industriei eoliene in anul 2014 a ajuns la 2,1 miliarde lei

de CP     HotNews.ro
Joi, 22 octombrie 2015, 17:28 Economie | Energie


Pierderea neta totala a industriei eoliene in anul 2014 a atins 2,1 miliarde lei, valoarea activelor in acest sector s-a depreciat cu 1,5 miliarde de lei din cauza scaderii veniturilor, iar valoarea capitalului propriu s-a diminuat cu 30%. Acestea sunt cifrele prezentate printr-un comunicat de presa de patru asociatii care reprezinta investitorii in energia regenerabila din Romania: RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE. Potrivit comunicatului de presa, reprezentantii acestor asociatii s-au intalnit saptamana aceasta cu oficiali ai Ministerului Energiei si ANRE pentru a prezenta aceste cifre. Cele patru asociatii sustin impreuna ca principala cauza a acestei situatii este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi.

Potrivit comunicatului, oficialilor de la Ministerul Energiei si de la ANRE le-au fost prezentate rezultatele a doua studii independente realizate de catre POYRY si una din cele patru mari companii de consultanta din Romania. "S-a demonstrat din nou ca noua metodologie de calculare a cotei E-SRE este opaca, complexa, imprevizibila si utilizeaza o formula tip "circular", cu elemente discretionare, facand imposibila orice elaborare a unui scenariu de piata respectiv a oricarui plan de afaceri coerent", se arata in comunicatul celor patru asociatii: Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA), Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania (PATRES), Asociatia Romana a Industriei Fotovoltaice (RPIA) si Asociatia Romana pentru Microhidroenergie (ARmHE).
 
Acesta precizeaza ca studiul efectuat de POYRY asupra nivelului de profitabilitate al parcurilor eoliene din Romania demonstreaza ca astazi aceasta industrie este departe de orice idee de profit fiind, dimpotriva, in pierdere, fapt confirmat de intrarea in insolventa a doua parcuri eoliene, insolvente care vor fi din ce in ce mai dese si din ce in ce mai importante in anul ce urmeaza, situatie care va afecta masiv atat sectorul bancar cat si restul economiei.
De asemenea, doar aproximativ 2/3 din certificatele verzi emise in 2014 si 2015 sunt tranzactionate, toate la pretul minim si acest lucru nu a facut altceva decat sa distorsioneze in mod negativ atat piata de energie cat si piata (inexistenta azi) de certificate verzi, se mai arata in comunicat. Acesta mai precizeaza ca rata de rentabilitate a investitiei unui parc eolian a atins in 2014 o valoare de sub 1% si este in continua scadere. Aceeasi situatie se regaseste azi la toate tehnologiile de productie din sectorul regenerabil.

Asociatiile au precizat si faptul ca, desi autoritatile romane au anuntat atingerea prematura a tintelor asumate cu privire la energia produsa din SRE pana in anul 2020, au dat ulterior dovada de incoerenta, astazi incurajand viitoare dezvoltari ale capacitatilor mici de productie remunerate prin tarif reglementat (tip feed-in-tariff) in cadrul aceleiasi scheme de suport.

"In acest context tragic pentru o industrie in care s-au investit peste 8 miliarde de Euro consideram ca sunt necesare solutii urgente pentru imbunatatirea situatiei producatorilor pastrand in acelasi timp un impact acceptabil asupra consumatorilor. De asemenea, se impune restabilirea mecanismului de sprijin astfel incat sa permita vanzarea tuturor Certificatelor Verzi la pretul minim actual, stabilit de lege, pentru a asigura sectorului regenerabilelor o remuneratie stabila si evitarea deteriorarii in continuare a situatiei financiare", sustin unanim reprezentatii celor patru Asociatii.  
 
In urma intalnirii din aceasta saptamana, reprezentatii Ministerului Energiei au propus amendarea legii si crearea a unui grup de lucru interministerial, in vederea modificarii legii 220/2008 inclusiv prin notificarea ei catre Comisia Europeana ceea ce presupune solutionarea problemei actuale peste 2 ani, din care unul electoral.
"Cu tot respectul cuvenit, aceasta propunere este ca o mangaiere pe crestet inaintea executiei! Ce credibilitate mai poate avea Statul roman cand lasa cu buna stiinta o intreaga industrie sa moara? Ce credibilitate mai poate avea actualul Guvern cand pare mai preocupat de potentiale noi investitii decat de cele existente si care reprezinta bani reali injectati in economie? Investitorii, nu doar din energie ci si din alte domenii, nu mai au incredere si nici nu ar trebui sa aiba (avand in vedere situatia producatorilor energie din SRE care, pe o schema de ajutor de stat, sunt impinsi cu buna stiinta in faliment) in politicile statului roman.
In al doisprezecelea ceas, cerem cu insistenta sa nu se mai amane luarea unei decizii de salvare a producatorilor energie din SRE. Propunerea de amendare a legii exprimata de Secretarul de Stat Bogdan Badea nu face decat sa amane cu pana la doi ani solutionarea situatiei, iar aceasta tergiversare in aplicarea de solutii nu va face decat sa impinga toti investitorii catre faliment cu efecte deosebit de grave asupra economiei nationale. De altfel, chiar si reprezentantii ANRE au recunoscut ca fara aportul SRE in sistemul energetic national pretul energiei ar urma sa creasca foarte mult", se arata in comunicat.

Reprezentantii celor patru asociatii spun ca exista solutii, exista pasi ce pot fi facuti fara sa se declanseze un impact major catre consumatorul final. "Guvernul, ascunzandu-se sub imaginea de protector fata de consumatorul final omite sa vorbeasca de pierderile reale - bani la buget veniti din taxe reale - si potentiale - procese, dosare de arbitraj - cauzate de statusul actual al industriei, precum si de avantajele productiei de energie din surse regenerabile. Sectorul regenerabilelor nu loveste sub nici o forma in consumatorul final si nici nu doreste sa profite de pe urma acestuia. Este momentul ca si Guvernul sa renunte la justificarea actelor sale prin teama de reactie a aceluiasi consumator care -in ultima instanta - va suferi din pricina acestor actiuni iresponsabile, in esenta prin cresterea pretului real al energiei electrice. Este nevoie doar de bunavointa si de acceptarea faptului ca Romania are nevoie de energie regenerabila in securizarea unui mix energetic echilibrat", mai precizeaza reprezentantii asociatiilor din industria regenerabilelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2526 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  pierderi (Joi, 22 octombrie 2015, 17:43)

  ionica [anonim]

  Cum adica sa aiba pierderi? Daca au pierderi, insemna ca activitatea este nerentabila si trebuie stopata! Aceste asociatii cer subventii din banii nostri, asa ca eu unul nu sunt de acord sa sustin ceva ce nu cunosc si mai grav nici nu sunt cifre clare prin care aceste asociatii au pierderi! Si inca ceva! Statul prin organele abilitate ar trebui sa faca lumina in acest caz, deoarece oriunde in alta parte activitatea de producere de energie electrica verde prin intermediul eolienelor este rentabila!!!!
  • -4 (6 voturi)    
   Mai Ionica... (Joi, 22 octombrie 2015, 18:33)

   MyGame1 [utilizator] i-a raspuns lui ionica

   Înțeleg ca nu ai informații, atunci sa-i lași pe alții sa își dea cu părerea.
   1. Plătești CV pentru ca respiri un aer mai curat, respectiv se face mai putina energie din păcura si cărbune
   2. Cunoști faptul ca din 2012 pana prin Aprilie 2015 pe PZU prețul la energie a scăzut cu 50% datorită regenerabilelor dar nu si in factura ta? Acum prețul a crescut din nou pentru ca se exporta intr-o veselie in Ungaria, Serbia si Bulgaria. Alți băieți deștepți.
   3. Ca întotdeauna ne uitam si spunem ca alții se îmbogățesc..... In alte state regenerabilelor au un feed in tariff fix pe 15-25 de ani nu schimbări de legislație de la un an la altul ca sa-i forțeze pe investitori ori sa plătească comisioane ori sa vândă energia la 30% din prețul pieței.
   4. Statul trebuie sa se sesizeze dar nu de ce declara ăștia ca au pierderi, ci cine cere șpăgile ca sa poată investitorii sa vândă certificatele pentru ca altfel nu le prea cumpara nimeni.
   • 0 (2 voturi)    
    si cu ne ajuta (Joi, 22 octombrie 2015, 21:21)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui MyGame1

    faptul ca pretul a scazut dar nu pe facturile noastre?
    mai precis unde e diferenta?
    Cat despre aerul mai curat mai slabeste-ne, porcaria cu regenerabilele e data de controlul emisiilor de Co2 care NU este un poluant. Eolienele nu sunt rentabile fara subventii si cu asta basta si asta fiindca desi vantul teoretic este gratis captarea si transmisia energiei nu sunt.
 • +3 (3 voturi)    
  Sa scoata pretul minim ... (Joi, 22 octombrie 2015, 17:57)

  _sandu_ [utilizator]

  si piata isi va reveni automat .
  Dupa mai discutam de alte ajutoare pt acesta industrie.
  Promit ca o sa cumpar si eu certificate pentru cei ~3MW pe an care ii consum acasa daca lasa piata sa decida un pret real.
  Cred ca multe companii din tara care nu sunt obligate dar vor sa aiba o imagine "verde" vor cumpara certficate pentru a fi 100% verzi dar nu la un pret impus.

  Am platit toti acest pret in facturi, acum lasati piata libera sa stabileasca un pret real.

  Si da, Roamania a atins tintele pentru 2020 care ne revin sub directivele UE.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu lasa prețul la CV liber (Joi, 22 octombrie 2015, 18:20)

   MyGame1 [utilizator] i-a raspuns lui _sandu_

   Nu lasă prețul la CV liber pentru ca sunt acolo " alți băieți deștepți" de la ANRE, Transelectrica si Electrica.... care cer între 20 si 30% ca sa-ți cumpere certificatele.
 • +1 (3 voturi)    
  Statul hotz numit RRomania (Joi, 22 octombrie 2015, 18:11)

  SkyDan [utilizator]

  A atras 8 miliarde de euro in investitii in regenerabile si dupa ce i-a prins cu banii investiti a schimbat brusc legea astfel incat toti sunt falimentari. Lobster trap scheme. Brava Romania!!

  Sa schimbi o lege organica 220/2008 cu un OUG e de Africa sub-sahariana nu de Evropa. Culmea acum vrem in Schengen.
  Desigur legea a fost data cu dedicatie, cei care trebuiau sa faca milioane au facut si dupa screw the damn, fuc...g investor.

  Tari normale la cap au adoptat sisteme clare si eficiente multumind pe toata lumea. Dar normalitatea e rara avis in Romania.

  Cum lipsa de creer, judecata, viziune si intelegere elementara a fenomenelor economice e endemica in Romania nu era prea greu de prevazut jaful asta.
  Dragi INVESTITORI continuati sa investiti in Romania, luav-asi /mancav-asi banii !

  Cei care au avut minte au vazut jaful din mai 2013 si s-au carat. Naivii au tot sperat. Lasciate ogni sperantza voi che entrate Romagna.

  Nu, nimeni nu mai trebuie sa investeasca aici. Qui prodest?

  Oricum intr-o tara in care totul e de praduiala, are -9 Km de autostrada construiti in 2015, intreaga clasa "politica" se tine doar de jaf si prosteala ce rost mai au analizele, revolta publica, speranta de evolutie. All nonsense! Valea !
  • 0 (0 voturi)    
   Investitie intr-o schema de furt. (Joi, 22 octombrie 2015, 22:06)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

   M-as bucura daca si-ar lua-o acesti asa zisi investitori, care imi baga mana in buzunar. Daca facem multa energie regenerabila ar trebui sa scada kw in factura, dar el creste din cauza certificatelor verzi, hotia la care au fost partasi toti acesti investitoti. Daca pleaca, paguba-n ciuperci. Avem Portile de Fier, mai avem doue centrale nucleare si mai facem doua. Toate morile astea de vant nu produc mai nimic, investitorii nu-si scot banii din energie ci din certificatele verzi. Asa ca , duca-sa-n pustii, doar asa poate scadea factura.
  • 0 (0 voturi)    
   Dan te... (Vineri, 23 octombrie 2015, 4:08)

   MyGame1 [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

   Dan, te reintorci in Canada, după cum observi romanii înțeleg doar ce le livreaza Antena 3. Nu au intelegerea faptului ca investitorii vin pentru ca vor profit, așa e in business, ca investițiile in regenerabile au scăzut prețul pentru ca avem supraproducție, ca acum cerul este mai senin, ca teapa nu a luat poporul roman ci investitorii, iar aceasta teapa este este data de starul roman , in speța de Ponta si Nita care nu înțeleg nimic din fenomen....,
 • -1 (5 voturi)    
  Itzik si Struhl (Joi, 22 octombrie 2015, 18:54)

  newlook [utilizator]

  Itzik si Struhl

  Dupa multi ani, Struhl se intoarce in Romania. Are o mica afacere in strainatate, e bine, prosper; se hotaraste sa ramana acasa.
  Vecinul lui, acelasi Itzik, tot roman, tot saracan, tot de dreapta, comentator la HN, beneficiar al cate unui colt de pizza de la Nutica, cand isi face norma de 100 de postari pe zi.
  Milos, Struhl se gandeste sa-i faca o renta viagera lui Itzik; ii da cate 400 de euro pe luna. Vreme de cativa ani lucrurile merg cam asa; Itzik e extrem de multumit ca s-a intors vecinu'; luna de luna isi incaseaza banii.
  La un moment dat, in timpul crizei economice, Struhl are niste dificultati financiare si isi restructureaza cheltuielile ca sa-si mentina afacerea.
  Il cheama pe Itzik si ii spune: "vecine, am nevoie de mai multi bani pentru afacerea mea; de acum incolo iti dau numai 100 de euro pe luna. "
  Suparat foc, Itzik se intoarce acasa: isi striga nevasta si se confeseaza:
  "Auzi fa, Rachelo, la jidanul ala de Struhl; s-a apucat sa faca afaceri pe banii nostri !"
 • +4 (4 voturi)    
  Clarificari . (Joi, 22 octombrie 2015, 18:58)

  Moneda [anonim]

  Aproape toate proiectele de regenerabile , in special cele pe eoliene si solare , s-au facut doar cu gandul la tepe .Date bancilor , evident . Ca s-au chemat CEZ sau altfel , lucrurile au decurs in acelasi mod . S-au umflat proiectele cam de trei ori , s-au amplasat in zone fara potential si de aici , pagubele .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by