Analiza HotNews.ro

Razboiul preturilor la energia electrica

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 4 decembrie 2015, 12:38 Economie | Energie


Energie
Foto: AGERPRES
 documente
(04 Dec 2015) PDF, 532KB
Mai multe decizii ale autoritatilor, luate deja sau aflate in stadiul de intentie, au pus pe jar si au nemultumit mai multi actori principali de pe piata energiei electrice. Distribuitorii sunt suparati ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) doreste sa scada le scada tarifele de distributie cu 5,54% pana la 16,3%. Producatorii de energie regenerabila se considera nedreptatiti pentru ca Ministerul Energiei si ANRE se gandesc sa le stabileasca o cota obligatorie pentru certificate verzi de doar 12,15% fata de 17% cat era initial stabilit in Legea 220/2008. Dar care este adevarul in spatele acestor nemultumiri? Cum s-a ajuns in aceasta situatie? De ce au de castigat marii consumatori industrali de energie si de ce au de pierdut consumatorii din randul intreprinderilor mici si mijlocii. Vezi in text raspunsurile.

Context. Ministerul Energiei a pus in dezbatere publica, la inceputul acestei saptamani, un proiect de Hotarare de Guvern care stabileste cota anuala obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile, care beneficiaza de certificate verzi, pentru anul 2016, la 12,15% din consumul final brut de energie electrica. Pe scurt, este o cota de certificate verzi mult mai mica decat cea stabilita initial in Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile, respectiv 17%. In mod firesc, producatorii de energie regenerabila au acuzat imediat lipsa de predictibilitate si nedreptate, spunand ca vor avea pierderi uriase. Aceasta in conditiile in care si in 2015 cota de certificate verzi a fost mai mica. Proiectul de Hotarare de Guvern a fost realizat in baza scenariilor ANRE.
Tot in aceasta saptamana au fost puse in dezbatere publica ordine ale ANRE privind reducerea de la 1 ianuarie 2016 a tarifelor de distributie a energiei electrice cu 5,54% pana la 16,3%, in functie de distribuitor si de tensiune (mica, medie sau inalta). Cele mai mari reduceri ar fi la ENEL, intre 13,75% si 16,3%. La CEZ ar fi intre 10,98% si 11,14%, la E.ON intre 9,28% si 10,11%, iar la Electrica intre 5,54% si 14,4%.
 • Certificatele verzi. De ce au ajuns sa suporte IMM-urile si producatorii de energie regenerabila ajutorul de stat dat unor mari consumatori
Stabilirea unei cote reduse pentru certificate verzi este puternic influentata de unele decizii luate anul trecut de catre fostul Guvern. Este bine cunoscut in domeniu razboiul pe care il pornise fostul ministru al economiei Constantin Nita impotriva regenerabilelor. Asa a luat fiinta Hotararea de Guvern 495/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat prin exceptarea marilor consumatori de energie electrica de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Adica, cei mai mari consumatori, cei industriali, nu mai sunt obligati sa plateasca o mare parte din certificate verzi. Insa, cineva trebuia sa le plateasca, fiind estimata o suma de vreo 750 de milioane euro in zece ani. Asa s-a ajuns ca aceasta povara sa fie transferata asupra celorlalti consumatori. Cei casnici nu simt foarte mult in factura, fiind cativa zeci de bani lunar in plus. Insa, consumatorii industriali care nu intra in categoria celor mari, favorizati pentru ajutorul de stat, pot ajunge sa plateasca sute de mii de lei anual in plus pentru energia electrica. Adica, pe langa certificatele verzi pe care oricum le platesc, acestia trebuie sa le suporte si pe cele ale marilor consumatori.

In aceste conditii, autoritatile nu puteau creste cota obligatorie de energie care beneficiaza de certificate verzi la cat a fost stabilit initial prin Legea 220. Cu cat este cota mai mare, cu atat este povara mai grea pentru consumatori, atat casnici, cat si din randul IMM-urilor. Trebuia gasit un echilibru in asa fel incat nici consumatorii sa nu aiba prea mult de suferit de pe urma energiei verzi. Asa ca intentioneaza sa mearga pe un nivel mult mai mic, de 12,14%. Cel putin atat este prevazut in proiectul de HG. Posibil sa mai creasca putin in varianta finala, pana la 12,5%, cota obligatorie de certificate verzi. Aceasta pentru ca producatorii de energie regenerabila s-au plans ca vor ajunge in faliment. In conditiile in care a ajuns sa fie o industrie uriasa, falimentul unora dintre ei ar fi greu de suportat la nivelul tarii. ANRE estimeaza ca se va ajunge la sfarsitul anului viitor la capacitati instalate in energia regenerabila de 6.000 MW, fata de 5.000 MW cati sunt acum, adica aproape atat cat are si Hidroelectrica cu toate hidrocentralele sale. Pentru mai multe amanunte vezi proiectul de HG atasat.

In cursul zilei de joi, 3 decembrie, au avut o intalnire cu ministrul energiei Victor Grigorescu si au pus toate nemultumirile pe masa negocierilor. Pe langa aceasta cota obligatorie prea mica pentru ei, mai au si problema nivelului redus de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata libera. Din patru certificate, reusesc sa vanda doua, la pret minim. Victor Grigorescu pare sa fi admis problemele lor. De altfel, a transmis si un mesaj pe contul de Facebook, la scurt timp de la intalnirea cu producatorii de energie regenerabila: "E nevoie imperioasa de predictibilitate in sectorul energetic si va asigur ca suntem constienti pe deplin de acest fapt. Pentru moment, vom face tot ce ne sta in putere pentru a ne asigura ca vom respecta termenele procesului legislativ astfel incat de la 1 ianuarie 2016 sa putem avea o noua cota pe piata regenerabilelor. E posibil ca ea sa nu satisfaca toate dorintele, dar e necesar sa o avem astfel incat sa gasim un punct din care sa construim o strategie nationala de energie si o predictibiltate in domeniul regenerabilelor. Am inteles doleantelor celor din domeniu si tocmai din acest motiv mi-am exprimat rugamintea catre presedintele ANRE, de a mai arunca o privire peste cifrele pe care se va fundamenta noua cota. Stim ca anul trecut am fost la un nivel de 11,9%, iar in acest an s-a ajuns la 12,15%".

Revenind la marii consumatori exceptati de la plata certificatelor verzi, este neclar in ce conditii au ajuns unii dintre ei sa fie beneficiarii ajutorului de stat. Hotararea de Guvern 495/2014 a aparut in urma unui lobby puternic facut de companiile Alro si ArcelorMittal (Vezi aici mai multe amanunte) Insa, nu doar ei sunt avantajati. Potrivit Ministerului Energiei, pana in luna august au fost emise 27 de acorduri de exceptare, carora le corespunde o cantitate de energie electrica exceptata de circa 6.000 GWh, ceea ce inseamna 6.000.000 MWh. Pana la sfarsitul anului sunt estimate exceptari de 7.000 GWh, iar pana la sfarsitul anului viitor de 8.000 GWh. In aceasta situatie, conform estimarilor ANRE, impactul certificatelor verzi in factura consumatorilor finali de energie electrica va inregistra o crestere de la circa 35 lei/MWh cat ar fi cu acea cota obligatori de certificate verzi, la circa 43 lei/MWh.

Comisia Europeana a fost de acord cu acest ajutor de stat, insa in anumite conditii. Beneficiarii trebuie sa faca investitii in eficienta energetica, sa prezinte dovada realizarii lor, iar Ministerul Economiei, cel care gestioneaza ajutorul, sa faca analiza dosarelor si sa le aprobe. Insa, exista informatii potrivit carora acesti beneficiari nu sunt verificati daca au realizat sau nu investitiile, asa cum sustin cand depun cererile de exceptare. Nici macar nu este facuta public lista celor 27 de consumatori care au primit pana acum aviz de exceptare. Aici lucrurile trebuie lamurite in primul rand de Ministerul Economiei, mai ales ca cei care platesc certificate verzi sunt indreptatiti sa stie pentru cine suporta facturi in plus.

UPDATE Ministerul Economiei a publicat vineri lista cu marii consumatori pentru care a fost aprobat pana acum ajutorul de stat. Aceasta in conditiile in care pe lista se afla si Lafarge Ciment Romania, companie condusa de actualul ministru Costin Borc. Sunt 37 de companii. Vezi aici.
 • Distribuitorii vor preturi mari, chiar si nejustificate
Facturile la energia electrica sunt influentate si de tarifele reglementate la distributie. Pentru anul viitor, acestea vor fi reduse mult, cu pana la 16,3%. Pentru consumator, indiferent in ce categorie se afla, este o veste buna, deoarece s-ar reduce facturile. Insa distribuitorii au luat foc cand au aflat de intentia ANRE si se gandesc la cum sa atace in instanta. Nu este prea usor pentru ca aceasta reducere reprezinta, de fapt, o dreptate facuta consumatorilor. In 2015, distribuitorii, ENEL, CEZ, E.ON, Electrica, au beneficiat de tarife mai mari decat ar fi fost justificat. Cu 10-15% in plus, conform calculelor ANRE. De ce? Pentru 2015, cand au fost stabilite tarifele, distribuitorii au prezentat ANRE estimari de consum mai mici decat s-a inregistrat in realitate si o inflatie de circa 4%. In cele din urma, vanzarile de energie electrica au fost cu 5% mai mari fata de estimari, iar inflatia nici macar nu a fost inflatie, ci deflatie.

Impactul masurilor asupra consumatorilor. Daca reducerile tarifelor de distributie vor ramane la nivelul propus de ANRE, daca pentru certificate verzi, cota obligatorie va ramane la 12,15%, facturile vor fi mai mici cu pana la 5% in 2016. Cu aplicarea masurilor din noul Cod Fiscal, in principal reducerea TVA la 20%, impactul asupra facturilor va fi si mai mare, ajungand pana la o reducere de 8-9%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6654 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  superb capitalismul mileniului III (Vineri, 4 decembrie 2015, 13:00)

  jackalphonse [utilizator]

  In timp ce populatia plateste facturi si se afla intr-un veritabil capitalism salbatic de tipul ochi pentru ochi si dinte pentru dinte, "afaceristii din lumea buna" se bat pe banii dati de noi pe taxe inventate.
  Asa aflam ca "bisnismenii", dupa ce au beneficiat de subventii prin certificate si au intrat pe profit bun, vor acele subventii "stimulatoare" pentru totdeauna (fara i nvestitii, fara nimic). Aflam ca marii consumatori nu participa la astfel de suprataxe, asa incat sustinerea "subventiilor" se face cu procente mari pe spinarea omului de rand (populimea).

  Pe de alta parte avem bancile, care ne explica faptul ca noi nu avem educatie financiara si asta este, pierdem si sufletul nepotilor daca "am semnat". Pe de alta parte, cand ele "se joaca" cu semnaturile, beneficiaza de ajutor de stat, pe cheltuiala populimii, adica a clientilor.

  Astfel, vad un fel de "socialism" al "bisnisurilor" care fac trafic de influenta si capitalism carnivor al populimii simbriase.
  • +5 (7 voturi)    
   De la mine: + (Vineri, 4 decembrie 2015, 13:24)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   M-am uitat si eu pe facturile de la energia electrica si m-am speriat cat platesc pentru energia asta "verde".

   Bani care se duc direct in buzunarele smecherilor care n-au muncit niciodata in viata lor.
 • +8 (8 voturi)    
  Nu-i razboi ! este golaneala patronata de ANRE (Vineri, 4 decembrie 2015, 13:15)

  andreesanu [utilizator]

  Obisnuiti sa muga cu amindoua miinile firmele de distributie fara investitii ,fara modernizari mulgeau cit puteau consumatorii captivi ,amaritul cu 5-6 salariati si consumatorul casnic.
  Toata golaneala era ascunsa in hirtii pe care ANRE pe baza spagii era orb si indiferent.
 • +7 (7 voturi)    
  /// (Vineri, 4 decembrie 2015, 13:29)

  Mihai [anonim]

  Corect!
  Platim ca fraierii dobanzi si certificate verzi si cand e sa scada un tarif sau sa se faca o lege in folosul nostru, hopa ca nu se poate ca intra banca sau moriscarul in faliment.
  Hai sictir !
 • -4 (6 voturi)    
  Energie verde export (Vineri, 4 decembrie 2015, 13:46)

  Rogue [utilizator]

  Energia verde este o energie ieftina problema este modul in care se realizeaza mixul intre aceasta energie ieftina si celelante tipuri de energie mai scumpe. Acest mix da pretul energiei electrice.

  In loc ca noi sa folosim cat mai multa din aceasta energie in acel mix pt. a scadea pretul energiei si a devnii atractivi pt. invetitorii, o buna parte o "scoatem" din acel mix si o exportam in Ungaria si alte tari. Mai mult cum exportam atat de mult din cand in cand mai trebuie sa importam din Ungaria dar la un pret aproape dublu fata de cel al energiei verzi.

  Trebuie sa se intervina in a marii cantitatea de energie verde din mixul folosit de noi cand stabilim pretul. Asta va duce la scaderea lui.
  Energia verde trebuie ajutata pt. (si) ca ea sa poata sa devina atu al Romanei in atragerea de investitori.
  • +6 (6 voturi)    
   ... (Vineri, 4 decembrie 2015, 15:08)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Rogue

   Vorbesti prostii.
   Daca energia aia verde e asa ieftina atunci de ce-i trebuie ajutoare de stat?
   Si chiar si asa e mai scumpa...

   Te-ai intrebat vreodata cat costa eolienele alea de-s imprastiate prin tara?
   Si cat costa intretinerea lor?
   Adicatelea, cam care e investitia initiala care se vede dupa aia in pretul energiei produse "verde".

   Cand ai platit ultima data factura la energie electrica?!?
   Tare-mi pare ca mai ai cativa anisori pana ajungi acolo asa ca, pana atunci, vorbesti si tu asa sa te auzi...
   • -1 (5 voturi)    
    Informare inainte de a scrie (Vineri, 4 decembrie 2015, 18:02)

    Rogue [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    Da, energia verde este foarte ieftina pt. ca este subventionata dar asta ar fi in avantajul cusumatorului casnic daca mixul ar fi mai echilibrat:

    "Energie ieftină, cu preţuri foarte mici, între 0,1 şi 0,8 euro pe megawatt, şi s-a exportat în Ungaria. Ceilalţi profită şi cumpără energie din România mult mai ieftină, energie pe care o subvenţionăm noi pentru că noi, populaţia, contribuim la certificatele verzi”, a spus Gheorghe Marin, vicepreşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor.

    Parlamentarii spun că legea ar putea fi modificată tocmai pentru a păstra această energie ieftină în ţară.
    "
    Este vorba de energie verde.


    Intre timp s-a mai remediat putin situatia:
    "Complexul Energetic Oltenia a dat publicității un comunicat de presă în care solicită reanalizarea modului de organizare a licitațiilor pentru alocarea capacităților de interconexiune, după ce piețele din România, Cehia, Ungaria și Slovacia au fost conectate. Solicitarea vine în contextul în care, în majoritatea cazurilor, din România nu iese energie deloc spre export, în schimb, din Ungaria intră uneori chiar și peste 1.100 de MW, cât produc trei grupuri ale CEO. Mai mult, atunci când energia iese din țară, prețurile sunt cu mult mai mici decât cele cu care aceasta este cumpărată de la unguri.


    Ar fi suficient ca o singură zi unul dintre ei, în acest caz, CE Oltenia, să iasă din piață, și locul i-ar fi umplut imediat de energia din Ungaria, cu șanse foarte mici să își recapete poziția foarte curând.
    "

    Ma repet: problema este la mixul de enregie:
    "Potrivit raportului Transelectrica, in mixul de productie, la nivelul T1 2015 comparativ cu T1 2014, a crescut ponderea componentei hidro cu aproximativ 6,7% si a componentei energiei regenerabile (eoliana, biomasa, fotovoltaice) cu 3,8% in detrimentul componentelor energiei nucleare si termo care au inregistrat o scadere de aproximativ 1,2% respectiv 9,2%.
    • +3 (3 voturi)    
     ... (Vineri, 4 decembrie 2015, 20:38)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Rogue

     1. "Da, energia verde este foarte ieftina pt. ca este subventionata"
     Socialism!
     (cu gust de neo-marxism)

     Altfel ar fi scumpa, dupa cum am spus, right?

     2. Vorbesti intruna despre tot felul de intelegeri intre stat si smecherii din energie. (mixul!)
     Socialism!
     (cu gust de neo-marxism)

     Intr-o societate normala pretul energiei e cel important.
     Pentru ca astfel ajuti atat operatorii economici cat si cei casnici.
     Ajuta economia!
     E simplu...

     Tu o tot dai pe chestii "subventionate" si "mixul" ala care-i intelegerea cu ticalosii.

     Problema nu e la "mix".
     Problema e ca "mixul" (a se citi smecheria) exista in primul rand.

     Daca nici acum nu ai inteles esti un caz pierdut.

     P.S. Smechere, de ce e pretul energiei din US de cateva ori mai mic decat cel din Romania?
     1. subventiile verzi?
     2. "mixul"?
     3. amandoua?!?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by