​Dezbaterile din Camera Deputaților pe Legea offshore, lege aprobată rapid în cursul zilei de luni în Senat, au fost amânate pentru săptămâna viitoare, a anunțat Preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu. Acesta a precizat că decizia amânării a fost luată în urma unei discuții cu Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților. Practic, Liviu Dragnea s-a răzgândit în privința adoptării urgente a Legii. La sfârșitul săptămânii trecute, Dragnea spunea că legea va ajunge marți în comisiile din Camera Deputaților, iar miercuri va fi votul final.

Foraj Marea NeagraFoto: AGERPRES

Decizia luată de Liviu Dragnea a surprins deputații care așteptau marți dimineață să înceapă ședința comună ale comisiilor pentru buget, administrație și industrii, special pentru a aproba raportul pe Legea Offshore.

"Am vorbit puţin mai înainte cu domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi pentru că avantajul României, obţinut în cursul lunii iulie, în urma formei finale aprobate de Camera Deputaţilor pentru legea offshore trebuie menţinut, legea nu va fi supusă analizei comisiilor reunite astăzi, urmând să cântărim foarte bine toate implicaţiile şi influenţele asupra bugetului de stat şi avantajele pe care trebuie să le conserve statul român", a declarat Iancu, anunțând deputații din cele trei comisii că proiectul de lege va intra în dezbateri abia săptămâna viitoare.

Iancu a mai spus că până atunci vor fi adunate amendamente de la deputați și apoi analizate.

El a adăugat că marţi vor fi colectate amendamentele de la deputaţi, iar săptămâna viitoare proiectul de lege va intra în dezbaterea comisiilor "pentru o analiză foarte atentă cu un singur obiectiv - menţinerea avantajului dobândit deja de către România".

Întrebat dacă există îndoieli cu privire la proiectul adoptat luni de Senat, Iancu a spus că o formă foarte bună şi echilibrată a fost cea adoptată de Parlament în iulie.

"Forma finală o vom discuta săptămâna viitoare. Nu aş vrea să mă pronunţ astăzi, pentru că vreau să avem o formă finală după dezbateri cu toţi colegii, cu toate forţele politice implicate, însă cu acest mesaj care vine direct de la preşedinte- menţinerea avantajului dobândit de România în cursul lunii iulie. Sunt alte aspecte de detaliu care trebuie avute în vedere, pentru că vedem că în detalii se ascund anumite aspecte şi îngrijorări. Noi vrem să evităm îngrijorările, suspiciunile. Toate elementele de detaliu sunt subiectul acestei săptămâni", a mai spus Iancu.

Reamintim că plenul Senatului a adoptat luni proiectul privind legea offshore cu modificările aduse, tot luni, de senatorii PSD și ALDE în comisiile de specialitate, după ce președintele a cerut reexaminarea acestui proiect. Amendamentele aprobate Senat sunt net favorbaile operatorilor din Marea Neagră. Unul dintre cele mai importante amendamente arată că pentru producția petrolieră din Marea Neagră se aplică actualele redevențe. Un alt amendament important este că pe întreaga perioadă a acordurilor petroliere, adică zeci de ani de acum înainte, regimul de redevențe și regimul fiscal nu se vor modifica. În plus, vor putea fi deduse atât investițiile efectuate până în momentul intrării în vigoare a legii, cât și cele în curs.

O primă formă a inițiativei legislative adoptate de Parlament era mai puțin favorabilă companiilor, în sensul că nu era înghețat regimul de redevențe și nu erau deduse investițiile de până în momentul intrării în vigoare a legii. Acea formă a fost prezentată și asumată chiar de Liviu Dragnea, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților. Companiile s-au declarat nemulțumite.

La scurt timp după aprobarea de către Parlament a acelei forme, Liviu Dragnea și-a modificat radical poziția susținând că este nevoie de îmbunătățirea legii în favoarea companiilor. Dacă președintele Klaus Iohannis ar fi promulgat legea în forma adoptată de Parlament, Guvernul ar fi urmat să emită o Ordonanță de Urgență care să o modifice în așa fel încât să poată fi deduse investițiile cu explorarea, iar sistemul de taxare să fie înghețat. Nu a mai fost nevoie de OUG, deoarece legea a fost retrimisă în Parlament pentru reexaminare. Unul dintre motivele invocate este necesitatea analizării "din perspectiva unei potențiale încălcări a principiului neafectării veniturilor bugetare". În acest sens, Klaus Iohannis semnalează un articol din lege care prevede că sumele rezultate din redevențe și impozitele asupra veniturilor suplimentare ajung într-un fond special de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat, fără să fi fost făcute analize. Un alt motiv invocat de Iohannis este că unele prevederi din lege nu au fost dezbătute în Senat, prima cameră sesizată, iar având în vedere importanța domeniului, este necesar "să se asigure deplina respectare a principiului constituțional al bicameralismului".

Important de menționat este că Darius Vâlcov, considerat mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, a atacat în luna august companiile din domeniul gazelor. Într-un prim atac a spus că bugetul statului a pierdut 2 miliarde de dolari din cauza neactualizării prețului de referință la gaze în perioada 2006-2018, în baza căruia au fost plătite redevențele. A doua zi a revenit și a afirmat că cine 'ar îndrăzni' să modifice actuala formă a Legii offshore ar trebui condamnat pentru trădare de ţară. Practic, părea a fi în totală contradicție cu Liviu Dragnea, însă nu era decât o modalitate de a forța negocieri cu respectivele companii. Vezi aici de ce a atacat Darius Vâlcov companiile petroliere.