De unde mai scoate Guvernul bani pentru a acoperi găurile din buget: Cere Nuclearelectrica să majoreze sumele pentru dividende suplimentare/ Compania rămâne fără rezervele necesare retehnologizării obligatorii a reactorului 1 de la Cernavodă

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:28 Economie | Energie


Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica
Guvernul obligă Nuclearelectrica să scotocească prin toate conturile pentru a găsi și mai mulți bani de dividende suplimentare. Inițial, Nuclearelectrica a anunțat că va repartiza acționarilor, pe final de an, dividende suplimentare în valoare de 238 milioane de lei, fiind convocată o ședință AGA pe 10 decembrie. Însă, statul român, prin Ministerul Energiei în calitate de acționar majoritar, nu s-a mulțumit cu această sumă și cere companiei mai mult: 485,4 milioane lei. Ministerul cere ca plata dividendelor să fie făcută rapid, pe 28 decembrie 2018, cu doar câteva zile înainte de finalul anului. Reamintim că toate companiile profitabile cu capital de stat sunt obligate de guvern să distribuie dividende suplimentare, pentru a acoperi deficitul bugetar. Și Romgaz este obligată să distribuie mai mult decât a fundamentat.

Problema este că investițiile acestor companii pot fi afectate. De exemplu, reactorul 1 de la Cernavodă trebuie să intre intr-un amplu proces de retehnologizare, valoarea investiției fiind de circa 1,5 miliarde euro, în condițiile în care îi expiră durata de viață. Pentru a funcționa în continuare reactorul 1, această investiție este obligatorie, însă Guvernul nu pare conștient de acest lucru, preferând să jumulească societățile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, în loc să depună eforturi pentru a crește încasările la stat.

Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. informează acționarii și investitorii că, în data de 19.11.2018, a primit din partea Ministerului Energiei o solicitare de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor stabilită pentru dată de 10.12.2018/11.12.2018.

“Aprobarea propunerii privind repartizarea de dividend în conformitate cu prevederile art. ÎI și III din OUG nr. 29/2017, aprobarea valorii totale a dividendelor brute în valoare de 485.437.300,11 lei, a valorii dividendului brut pe acțiune în valoare de 1,61 lei, a datei plății dividendelor, respectiv dată de 28 decembrie 2018 și a modalității de plata, către actionarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății”, este solicitarea Ministerului Energiei.

Adunarea Generală a Acționarilor din 10.12.2018 fusese convocată ca urmare a primirii din partea Ministerului Energiei a solicitării privind elaborarea și prezentarea de către conducerea companiei a unui raport de fundamentare a propunerilor de redistribuire/distribuire a dividendelor către acționari.

Compania precizează că solicitarea a avut la baza Memorandumul emis de Ministerul Finanțelor Publice cu tema „Măsuri ce trebuie întreprinse de către instituțiile publice implicate pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la „rezultatul reportat” și „alte rezerve” de către societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome”, aprobat în ședința Guvernului României din dată de 31 octombrie 2018.

Potrivit companiei, suma propusă de Consiliul de Administrație, 238.000.000 lei, a fost calculată în baza rezultatului financiar al companiei aferent perioadei de 9 luni încheiată la 30.09.2018 precum și în funcție de disponibilitățile din pozițiile “rezultatul reportat” și “alte rezerve”. Astfel, potențială distribuire a sumei de 485.437.300,11 lei sub formă de dividende suplimentare, suma care ar include și suma de 238.000.000 lei propusă inițial, în cazul aprobării de către actionarii SNN în dată de 10.12.2018, ar urmă să fie alocată din conturile “rezultatul reportat” și “alte rezerve”.

Companiile sunt stoarse de rezerve în condițiile în care deficitul bugetar este foarte mare, existând riscul de a fi depășit. Practic, societatea este obligată să repartizeze acționarilor aproape întreg câștigul, în loc să-l investească în proiecte noi.

Citește pe aceeași temă și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2089 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Daca n-ati fost la vot in 2016, pierdeti totul (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:53)

  emil bobu [utilizator]

  Pierdeti un important producator de energie, fiindca nu v-ati deranjat sa va opuneti PSD-ului la urne.

  Natie de inconstienti.
  • -11 (11 voturi)    
   Nu si Nuclearelectrica (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:11)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   "Pierdeti un important producator de energie, fiindca nu v-ati deranjat sa va opuneti PSD-ului la urne."
   ======================
   Nu si Nuclearelectrica

   Pesedoii pot fi acuzati de multe, dar industria nucleara din Ro e mult mai mult datorita pesedoilor in comparatie cu multi altii .
   De exemplu, in 1997, basistul Berceanu vroia nici mai mult nici mai putin decat sa inchida Centrala Nucleara-Unitatea 1, pusa in functiune de pesedoi cu numai un an inainte. N-a reusit, dar tot a facut ceva: a blocat constructia unitatii 2 de la Cernavoda in tot mandatul CDR (de la acea vreme). Unitatea doi si-a reluat ritmul normal de constructii dupa revenirea la putere a pesedoilor, in 2000.
 • -13 (13 voturi)    
  Adica patronul dispune de banii lui.... (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:55)

  newlook [utilizator]

  Adica patronul dispune de banii lui....

  Ultima data cand am verificat, SNN era detinuta de statul roman, 90%, sau ceva de genul asta.
  Patronul, statul roman, s-a ingrijit ca afacerea lui SA FIE PROFITABILA, ca d-aia exista profit (as putea spune, chiar profit serios din moment ce numai dividendele sunt de aprox 450 milioane lei). Acum patronul isi valorifica capitalul investit anterior. Asa e in capitalism.

  Kakaia problema? Ca un Gigel sau alt Dorel declara Apocalipsa 1170? Nu s-au intamplat nici cele 1169 dinainte, de ce ar trebui bagati in seama Doreii astia?
  • +4 (4 voturi)    
   Bai, comunistule (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:20)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Ai idee ce inseamna retehnologizarea obligatorie a reactorului? Inseamna ca se stinge lumina daca nu e facuta!
   Si cine pana mea e patronul? P$D? Si-a tras Liviu centrala nucelara si nu stiu eu? Hai sictir, borfasilor! Aveti impresia ca toata tara asta e a voastra si noi suntem sclavii vostri numai buni de muls.
   Inainte sa bubuie reactorul ala o sa explodeze mamaliga, mafiotilor!
  • +3 (3 voturi)    
   da corect..... (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:36)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   statul Rroman ...este format din contribuabili ....construtiile alea nu se fac din aer .....ci din bani nostri pentru a ne servii noua ....
   Problema e ca de prea multa vreme statul e administratr ca averea personala a unuia sau altuia ex: tov. Dragnea plata din banii copiilor pentru angajatii in interese personale. Nu e doar el e doar unul din cei mai haini!
   Problema este ca doar ala care da banul plateste pentru gaurile create de unul pe care il doare in cot sau se imbogateste din banii tuturor.
   Problema este ca trebuie o lege prin care cel care greseste plateste. Cu inchisoarea si din averea proprie. Nu cu asumari la televizor sau pe hartie!
  • +3 (3 voturi)    
   Vezi tu (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:50)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   la energie nu e ca la vulcanizare sau ca la cofetarie.

   Mi-e teama ca suntem deja in zona daunelor ireparabile.

   Domeniul energetic din Ro va trece cel mult pe termen mediu prin niste schimbari de-a dreptul epice datorate scaderii costurilor in zona regenerabilelor, noilor tehnologii in domeniul stocarii energiei electrice (baterii industriale care sa permita stocarea pe termen mai lung) si implementarii modelului de prosumer (adica iti pui 3 panouri solare pe casa si ce nu consumi bagi in retea).
   Cu toate manevrele politrucilor din domeniu (Iancu & Co) care vor sa intoarca Romania in timp (sau cel putin sa o tina pe loc), piata europeana si cea invecinata se va schimba si costul de productie (nu neaparat cel de vanzare) va scadea. Hunedoara sau Oltenia vor fi primele care o vor cam lua in freza.

   Cum va fi afectata Nuclearelectrica? Nuclear produce in banda, adica constant si ziua si noaptea. Ziua preturile sunt mari, noaptea mici. Noii intrati in piata (inclusiv cei care vor cumpara si stoca energie produsa noaptea pentru a o vinde ziua), vor intra sa vanda ziua ca sa profite de preturile mari si vor manca din cota Nuclear de peste zi (care nu are un pret scazut). de aceea Nuclearelectrica trebuie administrata profesionist, cu o politica de costuri sanatoasa si cu reviziile planificate si facute din timp, ca sa poata fi competitiva si intr-o piata complexa si dura.
  • +2 (2 voturi)    
   mdea (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:51)

   costinescu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   cand o sa sara in aer si o sa mori de la radiatii sper ca o sa sustii la fel de sus si tare ca patronul face ce vrea cu centrala lui nucleara, daca vrea sa o arunce in aer, e liber sa o faca....
  • +4 (4 voturi)    
   Nu, nu, "administratorii" patronului nu au nicio (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:58)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   treaba ca sa mentina profitabilitatea afacerii !

   Mulg baltata de ultima picatura de lapte, dar ca sa repare staulul, sa se ingrijeasca de furaje, canci !

   PS. Arendasii tocmiti sa se ingrijasca de averea patronului tau nu au treaba cu capitalismul, tataie ! Matale insa apara-i, ca de-aia esti platit !
  • -3 (3 voturi)    
   Multa prostie si incrancenare (Marţi, 20 noiembrie 2018, 12:34)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Cateva raspunsuri:
   - {omezu} CHIAR am idee ce inseamna "retehnologizarea reactorului". In cazul de fata, pentru CANDU, inseamna - in principal - inlocuirea celor 380 de tuburi de presiune din Calandria. Tu ai idee? Sau doar latri? Azi inveti ceva: "Reactoarele nucleare NU BUBUIE, eventual - worst scenario- se topesc (core meltdown)". Macar atat baga la cap.
   -{subcultura} Reviziile la CNE Cernavoda SUNT facute la timp. In articol e despre altceva, despre banii pusi deoparte pentru viitoarea retehnologizare. Patronul - da, statul roman, reprezentat prin guvernul democratic investit, oricare ar fi el - poate stabili cum vrea modul in care finanteaza retehnologizarea. Ca sa ne intelegem: retehnologizarea E OPTIONALA si nu afecteaza siguranta exploatarii centralei in ciclul normal de functionare. Durata normala de viata a unei astfel de centrale este de 30 de ani (la Cernavoda U1, pana prin 2026); retehnologizarea asigura o prelungire cu 20 ani (conform autorizatiilor emise pana acum de organismele de reglementare nationale, acolo unde s-a facut. Pana atunci, singurele probleme financiare de siguranta sunt asigurarea resurselor normale de finantare a exploatarii curente, nu impartirea profitului. Nu raspund la restul postarii; chiar nu ma pun cu prostul care a citit cate ceva prin Viki, garantat ma bate cu copy-paste la niste chestii din care pricepe intre zero si nimic.
   {celorlalti - pana la ora asta} - Aveti postari cu prea multa prostie si ura incrancenata ascunsa sub sloganuri imbecile pe un subiect non-politic. Nu va suparati ca va ignor, asa-i?
  • +3 (3 voturi)    
   Adica Gigel Berceanu nu putea (Marţi, 20 noiembrie 2018, 12:46)

   somesanu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   dispune de Nuclearelectrica in 1997 - deh, reprezentantul statului patron- dar acum se poate?
   Vezi ca te cam contrazici in idei. Sau postati doi de pe același cont si aveti idei diferite?
   Ori e capitalim sadea si "patronu' " inchide fabrica atunci cand vrea, ori nu! Ce zici?
   • -3 (3 voturi)    
    Nu, nu-i asa (Marţi, 20 noiembrie 2018, 13:58)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui somesanu

    Nu, nu-i asa.
    O centrala nucleara NU SE POATE INCHIDE SI INCUIA CU LACAT asa cum isi inchipuie-inchipuiau unii, inclusiv Berceanu la ora respectiva (Dar vad ca prostia face pui si azi). Din motive de securitate nucleara.

    Si DA, patronul unei centrale nucleare are aceleasi drepturi de a dispune de PROFITUL (iar o sa vina vreun bou care nu pricepe diferenta intre "profit" si "cheltuieli de exploatare" sa zica ca "bubuie centrala") generat de afacerea sa, la fel ca orice buticar.

    Alte intrebari?
    • +2 (2 voturi)    
     Cheltuieli de exploatare (Marţi, 20 noiembrie 2018, 19:26)

     somesanu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     nu inseamna investitii. Eventual sunt reparatii curente.
     Si ai dreptate, o centrala nucleara nu se poate inchide. Decat din motive de securitate.
 • +3 (3 voturi)    
  Cernobil (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:27)

  JustinCase [utilizator]

  Asta intra deja la siguranta nationala. Hotii astia inconstienti nu numai ca nu investesc in ifrastructura, dar sunt in stare sa lase si reactoarele nucleare sa se degradeze, ca sa le plateasca pensii speciale de mii de euro borfasilor neocomunisti.
 • +3 (3 voturi)    
  mda (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:41)

  SoulSearcher [utilizator]

  pazeasca sfantul de vreun cernobal 2 in tara noastra...

  si la ucranieni s-a intamplat din aceiasi cauza.. echipamente invechite, lipsa investitiilor din cauza ca URSS-ul era in faliment in 1986

  mai vede cineva acelasi patern si la noi ?
 • +4 (4 voturi)    
  Subminarea economiei naționale (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:54)

  BEDE [utilizator]

  Îmi amintesc că unul dintre capetele de acuzare împotriva lui Ceaușescu a fost "subminarea economiei naționale". Ceaușescu a făcut multe prostii pe care le-au plătit românii, dar, totuși, adevărata subminare a economiei naționale a avut loc din 1990 încoace, mai ales sub guvernările P$D. Oricum, P$D a fost el mai mult timp la guvernare din 1990 până în prezent.
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo, Daddy! (Vineri, 23 noiembrie 2018, 14:13)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Multe felicitari lui Daddy si Docilei, pentru excelenta decizie!
  Cui ii apsa de CNE Cernavoda?!
  Este mult mai bine sa se arunce banii pe pomeni electorale!
  Si inca o data, multe, multe felicitari concetatenilor mei pentru excelenta alegere facute in decembrie 2016! Chiar ca nu se putea mai bine de atat ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by