Exporturile de gaze rusești spre Europa au atins un nou record în 2018 în ciuda tensiunilor diplomatice și a intenției declarate a Uniunii Europene (UE) de a-și reduce dependența față de Rusia, scrie AFP.

Alexei MillerFoto: HotNews.ro / DP

Gazprom, care deține monopolul exporturilor prin gazoducte, a vândut în regiunea Europa și Turcia 201 miliarde de metri cubi în 2018, cu 3,5% mai mult decât în 2017, a declarat directorul general al gigantului rus Alexei Miller, pentru agențiile rusești de presă.

Aceste exporturi reprezintă cea mai mare parte a vânzărilor către Europa, restul, deschisă concurenței, realizându-se prin gaz natural lichefiat.

Progresia constantă a cererii europene pentru gazul rusesc este invocată de Rusia pentru a argumenta necesitatea noilor proiecte de gazoducte, prin Turcia și Marea Baltică, în ciuda reticențelor UE, care afirmă de ani de zile că vrea să-și diversifice sursele de aprovizionare. Aceste proiecte au stârnit nemulțumirea președintelui american Donald Trump, interesat să aducă în Europa gazul natural lichefiat produs în SUA.

Gazprom, moștenitor al Gaz din epoca sovietică, acoperă circa o treime din consumul european.

Producția totală de gaz a grupului, care a atins în urmă cu câțiva ani cel mai redus nivel după căderea URSS, pe fondul concurenței sporite, s-a redresat cu peste 5% în 2018, la 497,6 miliarde de metri cubi, a precizat Miller.